Τζανακόπουλος: Στόχος μια κοινά αποδεκτή λύση – Παράλογες απαιτήσεις

«Η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στη Ρώμη, συναινεί σε μια κατάληξη των διαπραγματεύσεων προς όφελος του κόσμου της εργασίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στη Ρώμη, συναινεί σε μια κατάληξη των διαπραγματεύσεων προς όφελος του κόσμου της εργασίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Συνεχίζουμε εντατικά, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Σε μια προσπάθεια να χρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση τις καθυστερήσεις, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ -εκούσια ή μη- λησμονούνται στο δημόσιο διάλογο. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δις μέτρα περαιτέρω λιοτότητας έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις. Τα ίδια εμπόδια έθεσε το ΔΝΤ και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δις επιπλέον μέτρα λιτότητας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα: Μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

«Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. «Όσο όμως πεπερασμένος είναι ο χρόνος, άλλο τόσο πεπερασμένες είναι και οι αντοχές τις ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα» είπε.

Παράλληλα κάλεσε «όσοι , επικαλούμενοι την ανεξαρτησία τους, θεσμικοί παράγοντες επιλέγουν να αναπαράγουν το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν:»

1. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε στα 3,6 δις μέτρα του ΔΝΤ το Δεκ του 2015;

2. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας 4,5 δις το 2018 & το 2019;

3. Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ που για λόγους εσωτερικής πολιτικής αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελλ. χρέους;

4. Είναι η παρούσα κυβέρνηση αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα 2010-2014 που εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από 120% σε 180%;

«Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που δημοσιολογούν…» είπε.

Επίθεση στη ΝΔ

«Ενώ εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται διαρκώς μεταξύ φαιδρότητας και καταστροφολογίας» σημείωσε εξαπολύοντας πυρά κατά της ΝΔ

«Φαιδρότητα το ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τμήμα δανειστών επιδιώκει να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας…. Καταστροφολογία κάθε λέξη και πράξη της ΝΔ όσο βλέπει πως απομακρύνονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία έχει επενδύσει. Ο κ. Μητσοτάκης να μη λέει άλλα μέσα και άλλα έξω διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα συμφωνηθούν» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δε θα ψηφίσει αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και τον αγώνα ώστε να διορθώσει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει τόσο η ΝΔ όσο και όσοι από τους δανειστές επιλέγουν το δρόμο της διαρκούς καθυστέρησης πέρα και έξω από κάθε συμφωνία και λογική» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα κλεισίματος της αξιολόγησης εντός της εβδομάδας, ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει σημείωσε ωστόσο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς ωστόσο να μεταθέσει το πρόβλημα. «Επιδιώκουμε μια συνολική λύση…» είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτησή της από κανέναν, ενώ επανέλαβε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής.

«Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε φάση όπου η ρύθμιση του χρέους δεν έχει αποφασιστεί είναι λογικό να εκφράζονται ανησυχίες» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια στελεχών της κυβέρνησης για κίνδυνο 4ου μνημονίου. «Σύντομα θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία αλλά και συγκεκριμενοποίηση των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έτσι ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE» σημείωσε.

Εκτίμησε ότι η διοίκηση του ΔΝΤ θα λάβει την απόφασή του για την συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδα στην εαρινή του συνάντηση στα τέλη Απριλίου.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει μία ολιστική λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία και νομίζω ότι ορόσημο για αυτή τη λύση, χωρίς να μπορώ να προεξοφλήσω ότι είναι και τελικός σταθμός, είναι η ανοιξιάτικη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ όπου πλέον θα συζητηθεί… θα ληφθεί η απόφαση, ή ευελπιστούμε ότι θα ληφθεί, για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά.

Παράλληλα σημείωσε ότι πιθανόν η κυβέρνση να ψηφίσει κάποια μέτρα μεταξύ τεχνικής συμφωνίας και μέτρων για το χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη Σημίτη που θα προβληθεί απόψε από τον Σκάι, ο κυβερνητικός εκρπόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης είναι ο τελευταίος που δικαιούται να προτείνει λύσεις και τον χαρακτήρισε «αρχιτέκτονα της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τζανακόπουλος δεν έδωσε απάντηση για το εάν αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνο είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Κατάπτυστο σχόλιο» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη χθεσινή ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για το Νίκο Μπελογιάννη και προσέθεσε ότι «ο Νίκος Μπελογιάννης το μόνο που αξίζει είναι τιμή».

Στην ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων, η ΟΝΝΕΔ αναφέρει πως «εν μέσω της όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής, σφοδρής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα ενώσει τους Έλληνες».

«Αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς»» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΔ: Τι διαπραγματεύεται έναν ολόκληρο χρόνο;

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα όφειλε να αναλογιστεί τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την τεράστια καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης» τονίζει το γραφείο Τύπου της ΝΔ καλώντας τον κ.Τζανακόπουλο, αν έχει την στοιχειώδη ευθύνη να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς διαπραγματεύεται έναν ολόκληρο χρόνο και τι έχει κερδίσει για λογαριασμό των Ελλήνων πολιτών.

«Δυστυχώς, απολύτως τίποτα και η αβεβαιότητα εξαπλώνεται παντού στην οικονομία και την κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk