Τζανακόπουλος: Υπάρχει η δυναμική για έντιμη συμφωνία

«Με την απαλλαγή από την επιτροπεία θα επιβεβαιωθεί ότι ο συμβιβασμός του καλοκαιριού του 2015 δεν ήταν στρατηγικού χαρακτήρα» τονίζει με συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμώντας πως πλέον έχει δημιουργηθεί η δυναμική για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

«Με την απαλλαγή από την επιτροπεία θα επιβεβαιωθεί ότι ο συμβιβασμός του καλοκαιριού του 2015 δεν ήταν στρατηγικού χαρακτήρα» τονίζει με συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμώντας πως πλέον έχει δημιουργηθεί η δυναμική για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σε συνέντευξή του στη Real News και σε ερώτηση αν χάνεται η δεδηλωμένη σε περίπτωση που, ναι μεν, τα
μέτρα ψηφιστούν και από άλλους βουλευτές, αλλά με λιγότερους από 151
βουλευτές της πλειοψηφίας, είπε ότι «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός
Οικονομικών έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να
φέρουν μία κακή συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή», προσθέτοντας «η τελική
συμφωνία, η οποία πριν φτάσει στη Βουλή θα έχει περάσει και από τα
αρμόδια κομματικά όργανα της συμπολίτευσης, θα ψηφιστεί από την
κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών».

Ο Δ.Τζανακόπουλος απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση («είναι όνειρα θερινής νυκτός και της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη όσο και μιας συγκεκριμένης ολιγαρχικής ελίτ», αναφέρει χαρακτηριστικά), ενώ ενδιαφέρον έχει η απάντησή του στο ερώτημα να υπάρχει μέρος των δανειστών που θα ήθελε πτώση της κυβέρνησης.

Αναφέρει ότι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη εθνικής
συνεννόησης είναι «να τέμνονται κάπου βασικές πολιτικές θεωρήσεις και
προσεγγίσεις» τονίζοντας ότι με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τις ακραία
νεοφιλελεύθερες θέσεις που πρεσβεύει, όπως επιβεβαιώνεται και στο θέμα
των εργασιακών που ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ, ενώ η
κυβέρνηση δίνει μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών
διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς από τη μία «γνωρίζει ότι η συμφωνία θα κλείσει και επομένως το αίτημα για εκλογές θα ακούγεται σε λίγο καιρό ακόμη περισσότερο γραφικό από ό,τι σήμερα», ενώ από την άλλη μεριά «δεν ξέρει πως να τοποθετηθεί σε σχέση με την επικείμενη συμφωνία, καθώς ο λόγος της παρουσιάζει τόσες αντιφάσεις που προκαλούν αμηχανία ακόμη και στα ίδια τα στελέχη της», καθώς, «τη μια μιλά για καταστροφή και επιβαρύνσεις και την άλλη μας προτρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να ολοκληρωθεί άρον άρον η αξιολόγηση». Είπε ότι αυτές οι αντιφάσεις οδηγούν την ΝΔ σε «συνωμοσιολογία», προσθέτοντας ότι «για ένα πράγμα είμαι πάντως βέβαιος: Ό,τι κατά τον ίδιο τρόπο που δεν ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων τα Χριστούγεννα, δεν θα ψηφίσει και τώρα υπέρ της συμφωνίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τα οράματα της Αριστεράς και τη λήψη υφεσιακών μέτρων, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ιστορικό συμβιβασμό», στον οποίο «εξαναγκάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε ένα συντριπτικό συσχετισμό δύναμης και υπό καθεστώς πολιτικού εκβιασμού», υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο «ιστορικός συμβιβασμός» δεν σημαίνει «αναγκαία ό,τι είναι και στρατηγικός. Διότι, κάθε συγκυρία γεννά και διαφορετικά ερωτήματα, διαφορετικές διαχωριστικές γραμμές. Και οι εκάστοτε δυνατές επιλογές καθορίζονται ευθέως από αυτά τα ερωτήματα και αυτές τις διαχωριστικές γραμμές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «γελοίες» τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι για άσκηση επιρροής στην Δικαιοσύνη σχετικά με την απόφαση για το Βατοπέδι, καλώντας καταρχήν το ΠΑΣΟΚ να εξετάσει «το δικό του παρελθόν, τις δικές τους σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία με την οποία συγκυβέρνησε επί τριετία, ισοπεδώνοντας τη χώρα και την κοινωνία και να μην κάνει μαθήματα διαφάνειας στο ΣΥΡΙΖΑ». «Το ίδιο, όμως, ισχύει και για το Ποτάμι που από την ημέρα της ίδρυσης του είχε προνομιακή σχέση με την διαπλοκή», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ότι αφορά το ΚΙΔΗΣΟ, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου «ο οποίος ευθύνεται για την πλανητικής κλίμακας καταστροφική επιλογή να καλέσει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και μάλιστα ύπο αδιευκρίνιστες συνθήκες, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για το ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά στις αιχμές για υπόγεια συνεργασία της κυβέρνησης με τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τζανακοπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει θεωρίες συνωμοσίας που στοχεύουν σε μικροκομματικά ή εσωκομματικά οφέλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk