Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Ωραιόκαστρο προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ρατσιστικών κινητοποιήσεων κατά της φοίτησης εννέα προσφυγόπουλων.

Την ίδια ώρα τα χτεσινά επεισόδια προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, ο οποίος με έγγραφη παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Εμμανουέλα Κετσιατζή, ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους «πρωταγωνιστούν» σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Με την ίδια παραγγελία ζητά να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που έλαβαν ήδη χώρα στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να εντοπιστούν οι δράστες των παραπάνω πράξεων, με την αξιοποίηση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα τηλεοπτικών συνεργείων, μαρτυρικές καταθέσεις κ.ά.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε ενημέρωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ενώ η παραγγελία διαβιβάστηκε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην ξαναγίνουν τέτοιου είδους επεισόδια, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM

«Ο υπουργός (Παιδείας), ο κ. Γαβρόγλου συζήτησε με τον (αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη) κ. Τόσκα και ζητήσαμε να παρέμβει απόλυτα η αστυνομία για να διαφυλαχτεί η τάξη στην περιοχή, θέλουμε σε απόσταση εκατό μέτρων από το σχολείο να μην υπάρχει κανένας που δεν έχει σχέση με το σχολείο είτε είναι αυτοί οι επτά δέκα ακραίων φασιστικών αντιλήψεων, είτε είναι κάποιοι άλλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ νεαρός άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε σε συμπλοκή, που σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, στη διάρκεια ρατσιστικής κινητοποίησης κατά της φοίτησης εννέα προσφυγόπουλων στη Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που λειτουργεί στο συγκεκριμένο σχολείο.

Τα χθεσινά επεισόδια, όπως και τα επεισόδια της προηγούμενης Παρασκευής είναι κάτι «που δεν μπορούμε να δεχθούμε» τόνισε ο κ. Παντής.

Γι’ αυτό πρόσθεσε «σήμερα θα βρίσκονται όλοι αυτοί μακριά, τουλάχιστον 100-200 μέτρα από το σχολείο, γιατί το σχολείο πρέπει να είναι χωρίς παρεμβάσεις και τα παιδιά να μπαίνουν σ’ αυτό με ένα ψυχολογικό κλίμα ελεύθερο και ένα κλίμα αγάπης και σχέσης φιλικής (…). Μιλάμε για ένα χώρο που προσφέρει παιδεία και εκπαίδευση. Νομίζω σήμερα τα πράγματα θα είναι καλά».

Το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει ειδική κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς ώστε να αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα «αυτά τα πράγματα (τις καταστάσεις)…».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, σημείωσε ότι προχωρά κανονικά και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνολικά 120 σχολεία θα φιλοξενήσουν τα παιδιά των προσφύγων, σημείωσε.