Διάταγμα Τραμπ για πρόσφυγες: Χάος στα αεροδρόμια, παγκόσμια ανησυχία – Δικαστική εντολή για αναστολή απελάσεων ταξιδιωτών με έγκυρη βίζα

Κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Τσουνάμι επικρίσεων και σκηνές χάους σε αεροδρόμια διεθνώς έχει προκαλέσει το μέτρο Τραμπ να μπλοκάρει την είσοδο σε κατόχους διαβατηρίων επτά -μουσουλμανικών- χωρών, ακόμη κι αν έχουν πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ: Ταξιδιώτες εμποδίστηκαν από την επιβίβαση σε πτήσεις, δικηγόροι στις ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό και υποβάλλουν αγωγές για να ανατραπεί το διάταγμα ενώ μόνιμοι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία ανά την υφήλιο. Με απειλή αντιποίνων για μπλόκο σε αμερικανούς απαντά το Ιράν.

Η άμεση εφαρμογή του διατάγματος που υπέγραψε την Παρασκευή κλείνοντας τα σύνορα των ΗΠΑ για μουσουλμάνους πρόσφυγες από επτά χώρες, δημιουργεί έντονη ανησυχία στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και την αντίδραση των χωρών που θίγονται όπως του Ιραν που ανακοίνωσε ήδη μέτρα αμοιβαιότητας.

Δικαστική εντολή για αναστολή απελάσεων ταξιδιωτών με έγκυρη βίζα

Κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Το Αμερικάνικο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε σε δήλωσή του αργά το Σάββατο ότι θα «συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε ωστόσο ότι η εκτελεστική απόφαση του Πρόεδρου Tramp με την οποία περιορίζεται η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά Μουσουλμανικών χωρών θα συνεχίσει να βρίσκεται εν ισχύ.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, «ανησυχούν» τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.

«Η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να οργανωθούμε ώστε αυτό να γίνει με αμερόληπτο, δίκαιο, αλληλέγγυο τρόπο», είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εισροή σύρων προσφύγων.

Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για τους δρακόντειους περιορισμούς που αποφάσισε χθες ο Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση και την είσοδο προσφύγων, ο Ερό, στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε: «αυτή η απόφαση δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί».

«Όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που μας ανησυχούν», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλήσαμε πολύ, ο Ζίγκμαρ κι εγώ, για το τι πρόκειται να κάνουμε».

«Θα έλθουμε σε επαφή με τον (αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση», συνέχισε ο Ερό, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον μελλοντικό αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι.

Στο πλευρό των διαδηλωτών η Χίλαρι Κλίντον

Με παρέμβασή της στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει την στήριξη και την αλληλεγγύη της στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να αντιδράσουν στην απόφαση Τραμπ να περιορίσει την εισδοχή προσφύγων στις ΗΠΑ.

«Στέκομαι στο πλευρό των πολιτών που διαδηλώνουν ανά τη χώρα απόψε, υπερασπίζοντας τις αξίες και το Σύνταγμα. Δεν είμαστε τέτοιοι» έγραψε η ηττημένη αντίπαλος του Τραμπ για τον προεδρικό θώκο.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού του Καναδά

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας».

Ουσιαστικά αυτή η δήλωση του Τριντό αποτελεί απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με διάταγμά του έκλεισε τα σύνορα της χώρας του στους πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών.

Μέι: Δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση Τραμπ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός της διότι δεν καταδίκασε τις κινήσεις του αυτές στις χθεσινές της δηλώσεις στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η Μέι ερωτήθηκε τρεις φορές για το διάταγμα του Τραμπ. Απάντησε ότι η Ουάσιγκτον έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της όσον αφορά τους πρόσφυγες. Μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, ωστόσο, η εκπρόσωπός της ανέφερε ότι «η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ιράν: Δώρο στους εξτρεμιστές το διάταγμα Τραμπ

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά τους το Ιράν, είναι ένα «μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές», δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το διάταγμα του αμερικανού προέδρου «θα εκληφθεί στην Ιστορία ως ένα μεγάλο δώρο προς τους εξτρεμιστές και τους προστάτες τους», έγραψε ο Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών: Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Το Ιράν αποφάσισε χθες να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Τραμπ.

Ο Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι «αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι τη ρωγμή που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς», κι ενώ «η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό», κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να τεθεί επικεφαλής της καταπολέμησης εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η αλ Κάιντα, κυρίως βοηθώντας τη συριακή και την ιρακινή κυβέρνηση.

Παράλληλα σήμερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει «την ηλιθιότητα που διέπει την αντίληψη και τη συμπεριφορά» της αμερικανικής κυβέρνησης. «Αυτό δείχνει ότι φοβούνται τη σκιά τους αλλά και τον ρατσιστικό και βίαιο χαρακτήρα τους που κρύβεται πίσω από την παραπλανητική εμφάνιση των υποστηρικτών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε «τους Ιρανούς να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην είσοδό τους στις ΗΠΑ ή στις χώρες από τις οποίες θα περάσουν για να φθάσουν εκεί», πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Περίπου ένα εκατομμύριο Ιρανοί ζουν στις ΗΠΑ και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, κυρίως για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Επιπρόσθετοι έλεγχοι για τους κατόχους πράσινης κάρτας

Σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk