Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση σε κανάλια και απλή αναλογική

Ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προωθήσει αλλαγές ούτε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ούτε στις επιμέρους λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο

Ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προωθήσει αλλαγές ούτε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ούτε στις επιμέρους λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με όσα είπε στους συνεργάτες του στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να προχωρήσει όπως ακριβώς έχει γίνει ο σχεδιασμός, χωρίς να κάνει ανατροπές. Θα δημοπρατηθούν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες τώρα και εφόσον η διαφημιστική αγορά το επιτρέψει, στο μέλλον θα κριθεί αν υπάρχει λόγος να δοθούν περισσότερες.

Το Μαξίμου θεωρεί πως η συμμετοχή 11 ομίλων στον διαγωνισμό για τη δημοπράτηση των αδειών επιβεβαιώνει ότι ο συνολικός σχεδιασμός δεν είναι παρωδία. Ο Τσίπρας έλεγε στους συνεργάτες του επιστρέφοντας από την Κίνα του πως η λογική των τεσσάρων αδειών ακολουθεί την πραγματικότητα της διαφημιστικής πίτας, που στην παρούσα κατάσταση «μοιράζει» 200 εκατ. ευρώ ετησίως. «Αρα πάμε σε τέσσερις άδειες για να υπάρχουν βιώσιμα σχήματα» φέρεται να έχει πει τονίζοντας πως αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική δαπάνη, μόνο τότε η κυβέρνηση θα συζητούσε για αύξηση του αριθμού των αδειών.

Επομένως, τώρα δεν γίνεται συζήτηση για περισσότερες άδειες και σύμφωνα με την κυβέρνηση «δεν θα ήταν και δίκαιο» αφού όταν κάποιος μπαίνει στον διαγωνισμό γνωρίζοντας πως θα δοθούν τέσσερις άδειες, θα «χτυπήσει» μία από αυτές ξέροντας ότι δεν θα υπάρξει πέμπτη.

Ειδικότερα, το Μαξίμου πιστεύει ότι αν ο αριθμός των αδειών που θα δημοπρατηθούν ήταν μεγαλύτερος, τότε τα τιμήματα θα ήταν πολύ χαμηλά. Προσδοκά επομένως πως με τέσσερις άδειες το ελληνικό Δημόσιο θα κερδίσει πολύ περισσότερα χρήματα. Ενώ αν για παράδειγμα δίνονταν έντεκα άδειες, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα έδιναν μόνο την τιμή εκκίνησης «και τίποτε άλλο».

Το ίδιο σκεπτικό ανέπτυξε άλλωστε χθες στη Βουλή και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την ρήση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα του δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και του αφήνει περιθώριο να ανακατέψει την τράπουλα. Ξεκαθάρισε δε πως δεν αλλάζει τίποτε στον κυβερνητικό σχεδιασμό, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος η κυβέρνηση ενδεχομένως να περιμένει περισσότερα από τον διάλογο με τα κόμματα, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πιθανότατα θα τεθεί και επισήμως η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση. Το Μαξίμου ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή συζήτηση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk