Από τις λάσπες της Ειδομένης στα παλιά εργοστάσια

Τρεις ημέρες διήρκεσε η διαδικασία εκκένωσης του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη, από την Τρίτη 24 έως την Πέμπτη 26 Μαΐου.

Τρεις ημέρες διήρκεσε η διαδικασία εκκένωσης του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη, από την Τρίτη 24 έως την Πέμπτη 26 Μαΐου. Μια επιχείρηση που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έγινε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που απαγόρευσαν την πρόσβαση στον χώρο των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η είσοδος των οποίων επετράπη μόνο την τελευταία ημέρα, λόγω και της παρουσίας του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα.
Στη περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή αστυνομικές δυνάμεις με δύο στόχους: να μείνει ανοιχτή η σιδηροδρομική γραμμή και να αποτραπεί η επιστροφή προσφύγων. Την ίδια στιγμή στελέχη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναφέρουν ότι αρκετοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα που δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μάλιστα δεν επιδέχονται βελτιώσεις.
Μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Στέλλα Νάνου, μέλος του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Ειδομένη καθώς και σε δομές φιλοξενίας στις οποίες μεταφέρθηκαν πρόσφυγες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εντυπώσεις μας είναι ότι κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις τηρούν μόλις τις βασικές προδιαγραφές και χρήζουν οπωσδήποτε βελτιώσεων άμεσα. Κάποιες άλλες όμως είναι τελείως ακατάλληλες και οι συνθήκες εκεί είναι πάρα πολύ κακές».
Και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν εναλλακτικοί χώροι για όσους διαμένουν σε εγκαταστάσεις όπου δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε κάποια βασικά θέματα, όπως για παράδειγμα στον εξαερισμό, ενώ μπορεί να προκύψουν και ζητήματα υγιεινής λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι από αυτούς τους χώρους δημιουργήθηκαν πρόσφατα και όπως και στις υπόλοιπες δομές η αρχή είναι πάντα δύσκολη και στη συνέχεια πράγματι βλέπουμε να γίνονται και βελτιώσεις σε συνεργασία και με τις ΜΚΟ, και με τους εθελοντές, και με τη δική μας συνδρομή. Επομένως εκεί όπου μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σίγουρα θα υπάρξουν».
Η κυρία Νάνου υπενθυμίζει ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει επισημάνει εξ αρχής ότι πρώτα πρέπει να διαμορφώνονται δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μετά να ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς προσφύγων σε αυτές, λέγοντας ακόμη ότι το θέμα δεν ήταν απλώς να αδειάσει η Ειδομένη, «το θέμα είναι να έχουν όντως αυτοί οι άνθρωποι πιο αξιοπρεπείς συνθήκες. Η Ειδομένη έπρεπε να αδειάσει γιατί οι άνθρωποι εκεί ζούσαν κάτω από συνθήκες που ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολες».
Συνέχεια σε Πειραιά και Ελληνικό


Μετά την Ειδομένη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προτεραιότητα έχουν το Ελληνικό και το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση την Παρασκευή υπήρχαν 1.466 πρόσφυγες στον Πειραιά, 3.612 στο Ελληνικό και 53.293 συνολικά στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ερωτηθείς σχετικά με το αν φοβάται εκ νέου αύξηση στις ροές των προσφύγων προς τα νησιά του Αιγαίου μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφέροντας ότι η γειτονική μας χώρα «έχει αναλάβει όχι μόνο να έχει στα εδάφη της πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και να διαχειρίζεται μαζί με τις ευρωπαϊκές χώρες τη διαδικασία ασύλου, τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να ελέγχει τα κυκλώματα των διακινητών».
Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί η άποψη που διατύπωσε για τον ρόλο των πλοίων του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα σχετικά με το αν θα επανεξεταστεί, με βάση τις μειωμένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, η συμμετοχή της Frontex και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «η δύναμη Frontex είναι μόνιμη και επικουρεί στη φύλαξη των συνόρων. Το ΝΑΤΟ ήρθε και δεν ήρθε και σε κάθε περίπτωση, μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, σε σχέση με το Προσφυγικό δεν ανέλαβε ποτέ κάποια επιχειρησιακή δράση συγκεκριμένη. Τα πλοία του ΝΑΤΟ, όσα παραμένουν στη περιοχή, απλώς κινούνται εκεί, αλλά επιχειρησιακές δράσεις σε σχέση με το Προσφυγικό δεν έχουν αναλάβει».
Πρόγραμμα προκαταγραφής


Εντός των ημερών η Υπηρεσία Ασύλου θα ξεκινήσει πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων διεθνή προστασία. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όλοι όσοι έφθασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου 2016 και θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα θα μπορούν να προκαταγραφούν. Οι πρόσφυγες που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα θα εφοδιάζονται με ειδική κάρτα με την οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, ενώ και τα παιδιά τους θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία.
Επιπλέον, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα λένε ότι για όσους μετανάστες είναι «εγκλωβισμένοι» σε δομές και γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις χώρες της Ευρώπης θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί τρόπος ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία μέσω ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk