Παυλόπουλος: Σωστή η επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν δείχνουν αλληλεγγύη στο προσφυγικό

Στην απόφαση της Επιτροπής για την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες δεν δέχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το προσφυγικό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ.

Στην απόφαση της Επιτροπής για την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες δεν δέχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το προσφυγικό και δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη αλληλεγγύη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο επίτροπος Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος επικαλέστηκε και την σημαντική -όπως την χαρακτήρισε- δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη.

Διότι, σημείωσε, παρατηρήθηκαν φαινόμενα χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά αυτή την αλληλεγγύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και υπενθύμισε την άριστη συνεργασία τους κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη το 2009, υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επιδείξει την αλληλεγγύη της για το προσφυγικό και ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος.

«Εκείνο που έχει κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι και η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες προς τους πρόσφυγες. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Σάδερλαντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk