Τσίπρας: Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να αλλάξει σελίδα η χώρα

«Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε διημερίδα διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στήριξη στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αναβαθμίσει εκ βάθρων την Υγεία πρόσφερε δια της παρουσίας του πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην διημερίδα «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο ΠΟΥ, σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι «η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η εφαρμογή του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί το υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο την κάλυψη κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας και απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση -παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες- για να βοηθήσει όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

«Φιλοδοξούμε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας. Να αποτελέσει την πιο εμβληματική προσπάθεια στην διακυβέρνησή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την εξασφάλιση πλήρους πρόσβασης στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων πολιτών, την κατάργηση του 5ευρου, τη λίστα χειρουργείου για να χτυπηθεί ο χρηματισμός και αναφερόμενος στα οικονομικά της Υγείας σημείωσε ότι «αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το 2016 κατά 350 εκατ. σε σχέση με το 2015».

Όσον αφορά στην ΠΦΥ, επισήμανε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα υγείας που στηρίζεται στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δίνοντας ελάχιστη σημασία στην πρόληψη. «Στη χώρα μας ακόμα και για ένα κρυολόγημα, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση ενός επιβαρυμένου συστήματος που λειτουργεί στα όριά του χωρίς προσωπικό, και έτσι διογκώνει τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσλήψεις και είπε ότι γίνονται με διαφανή τρόπο, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν εξήγησε ότι «μέχρι το 2015 είναι γνωστό ότι είχαν γίνει μόνο απολύσεις στο χώρο της Υγείας. Είναι γνωστή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, που θα ήταν πλήγμα για το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο Α. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στο σύνολο των προσλήψεων που αφορούν το ΕΣΥ -τις ΜΕΘ, τα νησιά και άλλες δομές Υγείας-, επισήμανε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως προϋπόθεση το άνοιγμα στους πολίτες και τον διάλογο με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που θα υλοποιήσουν την προσπάθεια.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν διαχειριζόμαστε τα κονδύλια και τις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για να έχουμε καλή σχέση με τα ΜΜΕ και να περάσουμε τις πολιτικές μας».

Τέλος, η ομιλία του πρωθυπουργού είχε και αρκετά σημεία κριτικής προς την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στην περίοδο 2010-15, τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος ήταν ο πιο εύκολος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας.

«Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προώθησε αυτές τις πολιτικές επιμένει και σήμερα να ζητά την μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Και επιμένουν για να αποφύγουν να πουν ξεκάθαρα τι εννοούν» επισήμανε και διερωτήθηκε αν «εννοούν μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και στήριξη του ιδιωτικού τομέα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk