Αδιάβατη ακόμη η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα

Σιωπηρή διαμαρτυρία για τη σωτηρία της γέφυρας Διάβας Καλαμπάκας θα πραγματοποιήσουν την Μεγάλη Τετάρτη στις 10 το πρωί κάτοικοι της περιοχής. Στις 16 Ιανουαρίου κατέρρευσε η κεντρική γέφυρα του Πηνειού.

Σιωπηρή διαμαρτυρία για τη σωτηρία της γέφυρας Διάβας Καλαμπάκας θα πραγματοποιήσουν την Μεγάλη Τετάρτη στις 10 το πρωί κάτοικοι της περιοχής. Στις 16 Ιανουαρίου κατέρρευσε η κεντρική γέφυρα του Πηνειού.

Η γέφυρα της Διάβας χρονολογείται από το 1982, έχει μήκος 200 μέτρα και ύψος 6,5 μέτρα, ενώ η κατασκευή της εξυπηρέτησε στο μέγιστο τους κατοίκους της ορεινής περιοχής των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Κλεινοβού, Καστανιάς αλλά και του Ασπροποτάμου. Επίσης ένωνε την Καλαμπάκα με τη Διάβα και την Κρύα Βρύση.
Οι Αρχές αποδίδουν την απρόσμενη για ένα σύγχρονο έργο πτώση της γέφυρας Διάβας στην έντονη βροχόπτωση και εντείνεται η φημολογία από πολλούς κατοίκους της περιοχής, για εγκληματικά λάθη που έχουν σχέση με τις παράνομες και «νόμιμες» αμμοληψίες αλλά και παραλείψεις που αφορούν στη συντήρηση της γέφυρας.
Tο πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, όταν είχαν εμφανισθεί φθορές στα βάθρα της γέφυρας, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τις συνεχιζόμενες αμμοληψίες. Οπως λένε οι κάτοικοι το σίγουρο είναι ότι η γέφυρα αυτή είχε κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, και με αυξημένη ασφάλεια, ώστε να μπορεί να …αντιμετωπίσει τα πιο απίθανα κατεβάσματα του Πηνειού πολύ περισσότερο ένα σύνηθες φούσκωμα των νερών του.
Άμεσα οι κάτοικοι ζήτησαν από τις Αρχές να αναληφθούν πρωτοβουλίας για την επισκευή της γέφυρας και έτσι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016 της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε το έργο αποκατάστασής της, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης. Και ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, τον Ιανουάριο, είχε κάνει λόγο για άμεση χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της γέφυρας Διάβας που κατέρρευσε λόγω των ορμητικών νερών του Πηνειού ποταμού. Από τότε έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή αγώνα από κατοίκους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για την αποκατάσταση της γέφυρας.
Από τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τις οποίες δόθηκαν μόνο υποσχέσεις. Εξαρχής τονίστηκε ότι επείγει να δοθεί μια προσωρινή διέλευση προς την Καλαμπάκα. Ωστόσο ως και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
Έτσι τα μέλη της επιτροπής καλούν όλους τους κατοίκους της Διάβας και των γειτονικών χωριών της περιοχής όπως και τους κατοίκους της Καλαμπάκας, σε σιωπηρή διαμαρτυρία. Τους καλούν να βρεθούν στο σημείο προκειμένου να σταλούν τα μηνύματα στους αρμοδίους για την εξεύρεση λύσης για την επικοινωνία των δύο περιοχών, η οποία είναι αρκετά δύσκολη και έχει επιφέρει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk