Συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια-Τσίπρας: «Η στάση της ΝΔ είναι εθνικά επικίνδυνη» – Μητσοτάκης: «Δεν θα ανεχθούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι»

Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή πραγματοποιείται το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών. Παρασκευόπουλος: Ουδείς κατάδικος για τρομοκρατία αποφυλακίστηκε

Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενώ στο αίτημά του τονίζεται ότι «οι αποφάσεις και οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει να είναι προϊόν φόβου», ότι «η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» και ότι τώρα «αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Δημοκρατικό Κράτος».

Η τριγολογία του Αλέξη Τσίπρα

«Η χώρα βρίσκεται στην κατεύθυνση της εξόδου από την οικονομική κρίση, και η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την κρίση ασφαλείας που μαστίζει κυρίως την κεντρική Ευρώπη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή.

«Η αντιπολίτευση υπερασπίζεται ξενοφοβικές θέσεις στο προσφυγικό, ενώ απαξιώνει τις επιδόσεις στην οικονομία, ταυτιζόμενη με ακραίες θέσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν και στα δύο. Η αξιολόγηση θα κλείσει, η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει και θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό».

«Έγινε προσπάθεια από την πλευρά της ΝΔ, πέραν της άγρας ψήφων και την υποστήριξη της ακραίας δεξιάς ατζέντας, να ασχοληθεί με την υποστήριξη κάποιων άλλων ακραίων, των ακραίων της διαπραγμάτευσης» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει σημασία το πρωτογενές πλεόνασμα. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κατέρρευσε την αντίληψη Σαμαρά περί success story με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εμείς όμως πιστεύουμε ότι τα κόμματα πρέπει να έχουν διαφορετικές εσωτερικές απόψεις. Αλλά εσείς κ. Μητσοτάκη ήσασταν αυτοί που διαγράψατε τον γραμματέα της νεολαίας του κόμματός σας και ολόκληρη την ΟΝΝΕΔ επειδή τα αποτέλεσμα στις εκλογές του συνεδρίου δεν σας ήταν αρεστά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία όπως είπε «οφείλονται στην πορεία του τουρισμού στα νομοσχέδια που φέραμε όπως οι 100 δόσεις, που έφεραν ανάσα στην αγορά και έσοδα στα ταμεία… Καταφέραμε και απορροφήσαμε το 98% από τα διαρθρωτικά ταμεία, ρίχνοντας πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά».

«Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες, θα κλείσει η αξιολόγηση, θα περάσουμε έναν κρίσιμο κάβο και θα αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους» σημείωσε

Και πρόσθεσε: Ας μείνει από την σημερινή συζήτηση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ασφαλής. Μία χώρα με βαθιά κουλτούρα προάσπισης αξιών. Η Ελλάδα σε ένα πεδίο αστάθειας, ανοίγει την αγκαλιά της στο διαφορετικό. Έχοντας αυτό το πλεόνασμα αξιών, ως πυξίδα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

«Η χώρα έχει διδαχτεί από την κρίση και ελπίζουμε οτι θα τα καταφέρουμε είπε ο Πρωθυπουργός. Φέτος θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ επισκεπτών, θα αρχίσουμε την πορεία για την έξοδο από την κρίση… θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε.


Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

«Η διορθωτική παρέμβασή σας, την οποία αποδέχομαι, φαντάζομαι ότι δεν έχει να κάνει με το δόγμα σας το οποίο υπερασπίζεστε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή.

«Εγώ δεν καταφέρθηκα ποτέ κατά των ανδρών και γυναικών της ελληνικής ακτοφυλακής», είπε απαντώντας στον Στ. Θεοδοράκη.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ομιλία προέδρου της ΝΔ ήταν ένα μνημείο καταστροφολογίας και κινδυνολογίας.

«Είπατε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και ότι ο δυτ. τρόπος ζωής απειλείται. Αγοράσατε τη θεωρία του πολέμου των πολιτισμών. Η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες. Καμία δεν έχει προτεραιότητα έναντι της άλλης. Η μια προϋποθέτει την άλλη. Ελευθερία χωρίς ασφάλεια οδηγεί σε μια κοινωνία ζούγκλα και ασφάλεια χωρίς ελευθερία οδηγεί σε μια κοινωνία ολοκληρωτική αλλά αυτό για εσάς είναι ίσως ψιλά γράμματα» πρόσθεσε.

«Η αριστερά έχει μεταξύ άλλων και αυτόν τον στόχο: Να διασώσει τον φιλελευθερισμό από τους φιλελεύθερους» υπογράμμισε.

Ξαναπέξατε σήμερα το ρεπερτόριο για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Μιλήσατε για την τρομοκρατία που έχει αριστερό πρόσωπο. Λυπάμαι γι’ αυτή τη στάση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διχαστικές πολιτικές του παρελθόντος. Πιστεύω στην υπέρβαση των προκαταλήψεων.

«Η Αριστερά έχει μια ιστορία αγώνων, διωγμών, έχει υπάρξει θύμα της βίας… Η αριστερά στην Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της οργανωμένης βίας του μετεμφυλιακού κράτους, των εθνικοφρόνων και της δικτατορίας, όχι θύτης.Δεν ανήκει λοιπόν η Αριστερά στο δόγμα της βίας. Δεν έχει καμιά σχέση με τους δήθεν αντιεξουσιαστές και έχουν στο κάτω-κάτω την πιο εξουσιαστική λογκή και αντίληψη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Οι αριστεροί και οι δημοκράτες σε αυτή τη χώρα ήταν πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία. Η αριστερά στην Ελλάδα γέννησε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Τους λαμπράκηδες και το κίνημα του 114 για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας» είπε.

«Σήμερα, το δόγμα της ΕΛΑΣ της ηπιότητας και της διακριτικότητας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ως προς τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών. Από το δόγμα της επίδειξης ωμής δύναμης και της άνευ όρων καταστολής. Σήμερα το κέντρο της πόλης είναι πλήρως ασφαλές και χωρίς προβλήματα».

«Σας καλώ να δείτε τι συνέβη στο Παρίσι στις προηγούμενες διαδηλώσεις των αγροτών. Τι θέλετε δηλαδή να απαγορεύουσουμε τις διαδηλώσεις; Είναι και αυτό στην πρότασή σας για τη συνταγματική αναθεώρηση;» αναρωτήθηκε.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί δραστικά οι σκηνές βίας… Η αντιμετώπιση της παρανομίας δεν αντιμετωπίστηκε με τη λογική της επιχείρησης σκούπα. Το ζήτημα είναι να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει τις αιτίες που το δημιουργούν. Αν πάτε σήμερα στο Πεδίον του Άρεως δεν θα δείτε ούτε ένα πρόσφυγα. Πηγαίντε στην πλατεία Βικτωρίας είνια ανοικτή. Την εποχή του δόγματος της σκούπας δεν υπήρχε αυτό.

«Μιλήσατε για την Ειδομένη όπου εκεί η ελληνική κυβέρνηση κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαχιρειστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν φτιάχναμε εκεί κεντρο φιλοξενίας θα ήταν πόλος έλξης. Θα ήταν σαν να λέγαμε στους πρόσφυγες ελάτε στα σύνορα. Εχετε κάνει σημαία σας την Ειδομένη την ώρα που επί των ημερών σας είχατε δύο Ειδομένες στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα. Είναι υποκριτικό αυτό που κάνετε» είπε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Κύριοι της αντιπολίτευσης μην ποντάρετε όλα σας τα λεφτά στην αποτυχία της κυβέρνησης γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει. Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι δικοί σας έχουν λόγους να θέλουν αυτή η κυβέρνηση να φύγει γιατί εχουν συγγενείς σε λίστες και διάφορα άλλα. Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε λύκος. Πειρμένω να βγουν τα στοιχεία της Eurostat και να απαντήσετε για την καταστροφή».

«Η χώρα είναι σε κρίσιμη καμπή. Είναι μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Πρώτη φορά υπάρχουν τέτοιες διαφορές, ειδικά για το αν πρέπει να μειωθεί το χρέος… Δεκτή η κριτική. Θα μας πείτε όμως κύριοι της αντιπολίτευσης, ποια είναι η θέση σας;»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αν έλεγα εγώ αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ η πλειοψηφία των ΜΜΕ θα μιλούσε για μονμερείς ενέργειες. Και σας ρωτώ συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτές τις θέσεις;

Σας θυμίζω τι έλεγε η έκθεση του ΔΝΤ για την 5η αξιολόγηση. Απροσδιόριστα μέτρα σύνολο 7,7 δισ θα πέρνατε εσείς με το καλημέρα ενώ λέτε ότι εμείς φέραμε την καταστροφή με 5,4 δισ. μέτρα.

«Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία. Είμαστε σε δύσκολη καμπή. Θα την ξεπεράσουμε, παρά τις αντιξοότητες».

«θα ήταν πολύ χρήσιμο αν η αντιπολίτευση αναγνώριζε τις ευθύνες της. Ο τόπος χρειάζεται τόλμη για να βγει από την κρίση» κατέληξε στην δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας.

Η δευτερολογία του Κυρ. Μητσοτάκη

«Το τελευταίο στάδιο του να ψεύδεται κάποιος, είναι ότι αρχίζει να πιστεύει κι ο ίδιος τα δικά του ψέματα ως αλήθειες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινώντας την δευτερολογία του.

«Φυσικά δεν είναι όλοι οι Αριστεροί τρομοκράτες αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της άκρας αριστεράς. Αγνοείτε παντελώς την ιστορία της μεταπολιτευτικής τρομοκρατίας. Είμαι σαφής στα όσα είπα. Αναρωτιέμαι εάν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την αριστερά θα αναγνώριζαν εσάς κύριε Τσίπρα ως προασπιστή των ιδεωδών της» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μας κατηγορήσατε ότι ψαρεύουμε στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Εγώ απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς κέντρου» είπε.

«Μας εγκαλέσατε ότι κάνουμε ζημιά στη χώρα επειδή αναφερθήκαμε στην Ειδομένη. Σταματήστε να ζείτε σε άλλη πραγματικότητα. Αν πηγαίνατε στην Ειδομένη πιθανόν θα είχατε άλλη εικόνα για την παντελή απουσία του κράτους».

Αναφρόμενος στη συζήτηση για το Σένγκεν σημείωσε: από τη δική σας ανικανότητα ξεκίνησε η συζήτηση για τη Σένγκεν. Και ποιοι μίλησαν για τους 150,000 πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα; Δικά σας στελέχη.

«Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μουζάλας ειχε πει ότι η Ειδομένη θα αδιάσει όμορφα και ωραία πριν το Πάσχα. Εχουν περάσει 29 ημέρες από τότε. Με τις προθεσμίες γενικά δεν τα πάνε πολύ καλά… Τι θα κάνετε με την κεντρική αρτηρία της χώρας κλειστή. Έχετε αντιληφθεί τις οικονομικές επιπτώσεις;» ρώτησε εκ νέου τη ΝΔ.

«Πριν από λίγες ημέρες μας είπατε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου. Οπως φαίνεται και αυτή η ημερομηνία θα παρέλθει άπρακτη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζει με κινητή εορτή. Η υπομονή των πολιτών και μαζί με αυτή τα ταμειακά αποθέματα εξατλούνται. Πρέπει να μας ενημερώσετε κάποια στιγμή για την κατάσταση των ταμείων του κράτους.».

«Ενα πράγμα άλλαξε στην θέση του Βαρουφάκη βρίσκεται ο Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με εσάς;» ρώτησε σχετικά με το κείμενο της κίνησης των 53+.

«Ο Πρωθυπουργός πήγε στην Ουάσιγκτον να πάρει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος και γυρισε με άλλα 3 δισ ευρώ επιπλέον πιθανά μέτρα. Αν είναι έτσι την επόμενη φορά οι υπουργοί της Κυβέρνησης να μην βγάλουν εισιτήριο επιστροφής! Μόνο aller όχι retour».

«Οι δανειστές σας ζητούν προληπτικά μέτρα γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Έχετε απωλέσει την εμπιστοσύνη. Και έρχεστε εδώ στη Βουλή, μας λέτε για το αφορολόγητο, αλλά με τους έμμεσους φόρους… Υπάρχει λύση όμως δεν μπορείτε να την προσφέρετε κ. Τσίπρα. Γιατί δεν έχετε σχέδιο.Δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».

«Λέτε για τα στοιχεία της Eurostat. Μα δεν αρκεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα με λάθος μείγμα πολιτικής για να έρθει η ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερες δαπάνες, με εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, με αναστολή των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει…»

Οσον αφορά το χρέος ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όσες παρεμβάσεις και να γίνουν στο χρέος, χωρίς ανάπτυξη δεν θα έχουν κανένα όφελος».

«H Νέα Δημοκρατία, πολύ πιο σύντομα από ό,τι πολλοί θα το περίμεναν, θα πάρει στις δικές στις πλάτες τις τύχες της πατρίδας μας» κατέληξε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«H χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομική και προσφυγική κρίση, όχι όμως κρίση ασφάλειας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην προ ημερησιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ασφάλεια.

«Τι επιδιώκει η ΝΔ με αυτή τη συζήτηση; Ρητορική ερώτηση, τα κίνητρα είναι σαφή» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι «από πουθενά δεν τεκμηριώνεται η διασύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία».

«Η ΝΔ υιοθετεί αυτή την αφήγηση και επιχειρεί να τη μεταφέρει στην πλάτη της χώρας, λίγο πριν την έναρξη τουριστικής περιόδου… όποτε σηκώσατε παντιέρα ακροδεξιάς ρητορείας, καταφέρατε να ευνοήσετε εκλογικά τη Χρυσή Αυγή» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η αφήγηση που συνδέει ευθέως το προσφυγικό με την τρομοκρατία είναι αντιδραστική και μισαλλόδοξη. Είναι θέση εκείνων που κλείνουν τα σύνορα. Είναι θέση ακροδεξιών κομμάτων που ενοχοποιούν συλλογικά, έθνη και λαούς με βάση τη θρησκεία και την καταγωγή τους. H Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατ. τουρίστες, παίρνοντας οικονομική ώθηση, όμως η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν παρέχει ασφάλεια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι την ίδια ώρα που η ΝΔ ζητά συζήτηση για την ασφάλεια «η Ευρώπη στέλνει ευχαριστήρια στις ελληνικές αρχές για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Απέναντι στις Κασσάνδρες καταστροφής ο ελληνικός λαός έχει αντισώματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς… Ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη» είπε.

Οι επιλογές του παλιού πολιτικού συστήματος ήταν μοιραίες υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κρίση, επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat.

«Αν αυτά τα στοιχεία μας δείξουν ότι εσείς αφήσατε άδεια ταμεία, τι θα κάνετε» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Τον ίδιο μύθο καταστροφής επειχειρείται και για την προσφυγική κρίση. Είναι εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ» τόνισε.

«Η χώρα δεν αντιμετωπίζει θέμα ασφάλειας… Αντίθετα, η χώρα μας αποτελεί ένα πεδίο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου και ενεργητικής διπλωματαίας με την Τουρκία. Η κλιμάκωση της έντασης δεν είναι οδηγός για τα κρίσιμα εθνικά θέματα και τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας. Σε αυτές τι περιπτώσεις επιλέγουμε την πολιτική του διαλόγου» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανφέρθηκε και στο «κύμα αλληλεγγύης» προς τη χώρα για το προσφυγικό, από τον Ομπάμα μέχρι τον Πάπα… «Οι εικόνες των τριών θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο είναι λόγος υπερηφάνιας… Η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής μιας προσπάθειας για ειρηνική συνύπαρξη, για ασφάλεια και ευημερία των λαών και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Αναγνωρίζεται από τον πρόεδρο Ομπάμα μέχρι τον Πάπα Φραγκίσκο που μας τίμησε με την παρουσία του. Η Ελλάδα είναι σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Περιποιεί τιμή για τη χώρα η αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με σεβασμό στα δικαιώματα όλων».

«Την ίδια ώρα η θέση της ΝΔ για το προσφυγικό εμπεριέχει τη σκληρή και ωμή καταστολή… Κλειστά κέντρα για όλους, και πολιτική επαναπροωθήσεων στη θάλασσα…»

Το ζήτημα δεν είναι να ζητήσω να βοηθήσε στην προσπάθεια της χώρας, αλλά να δείξετε αίσθημα ευθύνης στην προσπάθεια να συνδέσετε το προσφυγικό με την ασφάλεια.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε δεν τιμά την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα μισά οχήματα της αστυνομίας βρίσκονταν σε ακινησία. Σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας με την προηγούμενη κατάσταση… Βρήκαμε μια διάσπαρτη και χαώδη δομή απολύτως δυσλειτουργική και αναποτελεσματική. Ανακαλύψαμε περιπτώσεις εξόφθαλμων ρουσφετιών. Αλλά το θέμα δεν είναι τι παραλάβαμε αλλά τι θελουμε να κάνουμε».

«Η ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΛΑΣ εργάζεται σκληρά και αντιμετωπίζει αυτά που άφησε πίσω της η κυβέρνηση της δήθεν τάξης και ασφάλειας» σημείωσε.

«Η ΝΔ πέρα από την ιδεολογία είναι προσκολημένη σε δράση της αστυνομίας που θυμίζει παλιότερες εποχές. Μας κατέκριναν γιατί οι αστυνομικοί στην Ειδομένη δεν έδρασαν όπως αυτοί της πΓΔΜ. Τα όργανα της τάξης οφείλουν να δρουν με τον πλέον ήπιο και μελετημένο τρόπο…»

«Δεν θα επιτρέψουμε να συκοφαντείται η χώρα και ο λαός, την ώρα που η ανθρωπότητα δακρύζει από δέος για την προσπάθεια της Ελλάδας».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η συζήτηση δεν είναι απλά επίκαιρη λόγω των χτυπημάτων στις Βρυξέλλες αλλά κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την προσφυγική κρίση… Αυτή η συζήτηση έχει γίνει μέσα από τις ιδεοληψίες αριστερών ρευμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Η ελευθερία του κάθε πολιτή σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Τα όρια καθορίζει ο νόμος. Δεύτερον η ελευθερία αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η ασφάλεια κ. Τσίπρα είναι όρος απαραίτητος για τη συλλογική ευημερία. Προϋπόθεση για την ευημερία. Θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους. Η δημοκρατία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες. Θέλει ασφαλείς και δημιουργικούς ανθρώπους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η ενίσχυση της ασφάλειας απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Χρειάζεται κατάλληλος σχεδιασμός και πολιτική ασφάλειας. Ουδείς επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος. Το κράτος οφείλει να μεγιστοποιεί τις ανθρώπινες ελευθερίες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε – ούτε οι πολίτες μπορούν να ανεχθούν – μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Για ορισμένα από τα στελέχη της Κυβέρνησης, οι όροι «δημόσια τάξη», «ασφάλεια» και «κράτος δικαίου» τους προκαλούν αλλεργία… Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τη χαλαρή σχέση ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με τη βία. Ένα τμήμα της αριστεράς αρνείται ακόμα να καταδικάσει τη βία απ όπου και αν προέρχεται. Και δεν αναφέρομαι στην τρομοκρατία. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε ιδεολογικό πρόσημο. Και τα θύματά της δυστυχώς το ίδιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σπάμε σήμερα ένα μεταπολιτευτικό ταμπού,μια αγκύλωση που είχε επιβάλει στο δημόσιο διάλογο μια ιδεοληπτική, περιθωριακή,αριστερίστικη λογική… Εμείς αυτά τα απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Ο δρόμος της τήρησης των νόμων είναι ο σωστός δρόμος και αυτό θα κάνουμε και πράξη.»

«Πριν από λίγες ημέρες δυνάμεις των Σκοπίων άσκησαν βία σε ελληνικό έδαφος. Και το ανήκουστο γεγονός συνέβη στην Ειδομένη, το πιο ευαίσθητο σημείο τώρα του ελληνικού κράτους. Ένα κορίτσι χθες έχασε τη ζωή του. Οι δήμαρχοι σας έχουν στείλει μια επιστολή: οι συνθήκες είναι εκτός ελέγχου και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Κάνετε μια βόλτα στην Ειδομένη και το Ελληνικό για να δείτε που έχει πνιγεί ο ανθρωπισμός του Πρώτη φορά αριστερά» είπε απευθυνόμενο στον Αλ. Τσίπρα.

«Στην Ειδομένη στον Πειραιά και στο Ελληνικό, ΜΚΟ, άλλες γνωστές, και οι περισσότερες άγνωστες, υποκαθιστούν κατ’ ουσίαν το ελληνικό κράτος. Υπάρχει επικίνδυνο κενό που καλύπτεται από τους διαβόητους «αλληλέγγυους» και τις ΜΚΟ υποκαθιστούν το ελληνικό κράτος. Είστε απόντες κύριε Τσίπρα»» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Tι κάνουν αυτοί οι γραφικοί γνωστοί της Κυβέρνησης; Μήπως ψάχνουν για τους πολύφερνους επενδυτές του κ. Μάρδα; Μόνο στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα το σιδηροδρομικό δίκτυο και το κεντρικό λιμάνι κλείνουν επ’ αόριστον για διαμαρτυρία» συνέχισε. «Μόνο στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα βαφτίζεται η ανομία «ανθρωπισμός» και ελευθερία η καταπάτηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

«Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των φυλακισμένων τρομοκρατών.

«Εμείς ζητάμε κλειστά κέντρα για τους παράτυπους μετανάστες, κάτι στο οποίο συμφωνήσατε και εσείς στο συμβούλιο αρχηγών. Το ξεχάσαστε;» είπε

«Δικό σας στέλεχος, ο κ. Λάμπρου είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με αρκετούς έγκλειστους τρομοκράτες στον Κορυδαλλό. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα αν ακόμα και σήμερα εξαργυρώνετε κάποια γραμμάτια… Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από μια μολότοφ και μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή».

«Είναι η θεωρία των σπασμένων παραθύρων. Μια πράξη σχετικά ανώδυνη μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας. Η ανοχή απέναντι στα ‘παιδιά’ κινδυνεύει να θρέψει μια νέα γενιά τρομοκρατών. Οι ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις αυξήθηκαν. Η εικόνα ανομίας επέστρεψε στις μεγάλες πόλεις. Ακυρώθηκε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πεζές περιπολίες.»

Και πρόσθεσε: «Καταργήθηκε ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονίας. Καταργήθηκε η ομάδα Δ, με αποτέλεσμα σήμερα να αλωνίζει ο Ρουβίκωνας, αφού ξέρει ότι δεν υπάρχει ομάδα άμεσης επέμβασης. Η κυβέρνηση είχε διακηρύξει ότι θα αφαιρέσει 2000 αστυνομικούς από την υπηρεσία προσώπων. Πόσοι απασχολούνται αλήθεια κύριε Τόσκα;»

«Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ασφάλεια και η δημόσια τάξη δεν αποτελούν πολιτική προτεραιότητα. Καταθέτουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς η ζωή των πολιτών, και βεβαίως η χώρα θα είναι ασφαλέστερες.

«-Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων με συνολική ευθύνη και αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας, που θα χειρίζεται προφανώς και το μεταναστευτικό.

-Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ενιαία επιτελική δομή των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε το κράτος να αποκτήσει ενιαία έκφραση.

-Είναι επιτακτικό να λειτουργήσει φορέας Ενιαίας Επιτήρησης τν Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων,για να αποκατασταθεί η πλήρης εθνική κυριαρχία.

-Προτείνουμε ένα-νέας αντίληψης-Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων,μια σύγχρονη ΕΥΠ &ένα αυξημένου κύρους γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Δεν υπάρχει θεμιτή και αθέμιτη βία. Συμφωνείτε σε αυτό φαντάζομαι. Όσο τα μέτρα ασφαλείας στις μεγάλες χώρες αυξάνονται, τόσο οι τρομοκράτες θα αναζητήσουν άλλους, πιο τρωτούς στόχους. Η Ελλάδα ήταν είναι και πρέπει να παραμείνει ασφαλής. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να εκπέμψουμε συντονισμένα και συντεταγμένα».

«Η ασφάλεια των πολιτών και της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη και πάνω απ’ όλα. Είναι μια δέσμευση που η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Με ψέματα και παραμύθια δεν σώζεται η χώρα

Κουτσούμπας: Προβληματική η σύνδεση τρομοκρατίας προσφυγικού

Βουλή: Αντιπαράθεση Βίτσα-Θεοδωράκη για το κόστος των hotspots

Παρασκευόπουλος: Ουδείς κατάδικος για τρομοκρατία αποφυλακίστηκε

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk