Μικροεντάσεις μεταξύ προσφύγων την Πέμπτη στον Πειραιά

Ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας το πρωί της Πέμπτης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά.

Μικροένταση δημιουργήθηκε το πρωί της Πέμπτης λίγο πριν τις 10.00 στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά όταν ήρθαν περίπου 30 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από την περιοχή του Ελαιώνα λέγοντας ότι δεν μας ταΐζουν εκεί που μένουμε. Οι πρόσφυγες επιδίωξαν να μπουν στη σειρά για το πρωινό με αποτέλεσμα να αντιδράσουν όσοι βρίσκονταν ήδη στην ουρά, ζητώντας να αποχωρήσουν καθώς δεν μένουν στο λιμάνι.

Ακολούθως με τη συνδρομή Λιμενικών απομακρύνθηκαν σε άλλο σημείο και τα στελέχη του Λιμενικού τους ζητούσαν να κάνουν υπομονή μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. Παράλληλα αξιωματικοί του Λιμενικού εξέφραζαν ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους της μετακίνησης των ατόμων αυτών, λέγοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα με τη σίτιση στον Ελαιώνα.

Περίπου στις 10.15 εμφανίστηκε ένα λεωφορείο του ΟΛΠ που κάνει εσωτερικά δρομολόγια στο λιμάνι και τότε οι πρόσφυγες από τον Ελαιώνα αντέδρασαν και με κλάματα στα μάτια – κυρίως οι γυναίκες – αρνήθηκαν να μπουν και κατευθύνθηκαν προς την ουρά για το φαγητό που μοιράζει ο Ερυθρός Σταυρός στην Ε2.

Να σημειωθεί ότι από το πρωή της Πέμπτης, σήμερα, μέχρι το μεσημέρι δεν είχε εμφανιστεί στο λιμάνι λεοφωρείο που εκτελεί δρομολόγια μετεγατάστασης προσφύγων.

Στο χώρο βρίσκεται σε επιφυλακή δύναμη του λιμενικού σώματος παρουσία και του αρχηγού Σταμάτιου Ράπτη.

Εν τω μεταξύ θα συνεχιστεί και σήμερα η διαδικασία μεταφοράς προσφύγων σε δομές φιλοξενίας.

Χθες αναχώρησε από την Ε1 λεωφορείο με 40 μετανάστες με προορισμό τα Οινόφυτα, ενώ άδειο παρέμεινε λεωφορείο το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει οικογένειες Σύρων σε δομή φιλοξενίας στον Βόλο.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ειδικά στον Πειραιά άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρέθηκε στο λιμάνι σήμερα, Πέμπτη, στις 10:30.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και διαχωρισμού προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου και διασπορά.

«Μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μια περιοχή στην άλλη. Φτιάχνουν στρατόπεδα γκέτο, πόλη μέσα στην πόλη, αδύναμοι να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών αλλά και των προσφύγων» σημείωσε.

«Από όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Χωρίς σχέδιο προχωρά και χωρίς κανένα συντονισμό. Και η Ευρώπη κρύβεται πίσω από την ανικανότητα και την ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης. Η χώρα μας μετατρέπεται από ευρωπαϊκή χώρα σε μια χώρα του τρίτου κόσμου και η ευθύνη δεν αφορά έναν υπουργό αφορά το σύνολο της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό» κατέληξε.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης με τη σειρά του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ενημέρωσα την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την κυρία Γεννηματά, για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι τους τελευταίους δύο μήνες. Τα προβλήματα είναι πολλά, τα ανέφερε και η κυρία πρόεδρος. Έστω και πολύ καθυστερημένα ξεκίνησε η επιλογή κάποιου αριθμού ατόμων από εδώ. Βεβαίως συνέβη κι αυτό που είπε η κυρία Γεννηματά, ότι σήμερα ήρθε νέος κόσμος. Θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθούν οι δημόσιες δεσμεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των συναρμόδιων υπουργών ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά. Περιμένουμε την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων και παραμένω αισιόδοξος ότι σταδιακά θα απεμπλακεί ο κόσμος. Παραμένουν όμως τα προβλήματα που ανέφερε η κα Πρόεδρος που είναι πολλά και σημαντικά και για τον Πειραιά και για όλη τη χώρα».

Κλείνει η πύλη του λιμανιού απέναντι από την Ηλεκτρικό

Οι απόπειρες ομάδων προσφύγων που βρίσκονται σε άλλες δομές φιλοξενίας στην Αττική, όπως για παράδειγμα στον Ελαιώνα ή στο Ελληνικό, να με στόχο να μεταφερθούν σε άλλη δομή ή να παραμείνουν στον Πειραιά θεωρώντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες προκαλεί τις ανησυχίες των αρχών. Ετσι αποφασίστηκε να κλείσει η πύλη του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον Ηλεκτρικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πύλη θα ανοίγει μόνο τη στιγμή που δένουν τα πλοία στη συγκεκριμένη προβλήτα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στους λιμενικούς που βρίσκονται στις πύλες εισόδου του λιμανιού να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και να μην επιτρέπουν την είσοδο στο λιμάνι σε ομάδες προσφυγων που φέρουν σακκίδια και προέρχονται από άλλους χώρους συγκέντρωσης. Παράλληλα από το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε καθημερινή βάση, βρίσκεται σε επιφυλακή διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού για να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις που θα οδηγούσαν στα έκτρωπα, με ακροδεξιούς, που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και Κυριακή.

Βίτσας: Ικανοποιητικός ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά

Ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας το πρωί της Πέμπτης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε ότι «έως το Πάσχα ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει» και υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η αποσυμφόρηση του Ελληνικού.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να προστατευτούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από «τις διάφορες ομάδες που αναπτύσσονται», ενώ σημείωσε πως «δεν χρειάζεται μαζί με τα ξερά να κάψουμε και τα χλωρά», τονίζοντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν ΜΚΟ και εθελοντές αλληλέγγυοι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σημείωσε, πάντως, ότι αυτό το διάστημα γίνεται καταγραφή των ΜΚΟ που δρουν στο πεδίο και πρόσθεσε: «Μερικές φορές χρειάζονται τεράστιες δυνάμεις για να ελέγξεις ποιος είναι πραγματικά αλληλέγγυος και ποιος είναι «πονηρός» ή πάει να κάνει πράξη την ιδεολογία του, βάζοντας σε κίνδυνο τους πρόσφυγες».

Υποστήριξε πως «το ζήτημα των κέντρων φιλοξενίας έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα από τη μικρασιατική καταστροφή» και υπεραμύνθηκε του έργου που παράγουν Αστυνομία και ‘Ενοπλες Δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 3.770 άτομα, στο κέντρο του Σκαραμαγκά 1.050, στην Αττική συνολικά 14.936, στην Ειδομένη (εντός καταυλισμού) 10.411, στα νησιά του Αιγαίου 7.178 και συνολικά στη χώρα 53.925.

Τραυματισμός Αφγανού από ομοεθνή του

Επεισόδιο με έναν τραυματισμό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Πέτρινη Αποθήκη. Κατά τη διάρκεια του συσσιτίου δύο Αφγανοί λογόφεραν για άγνωστη αιτία και τρυαματίστηκε ο ένας από αιχμηρό αντικείμενο μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον ομοεθνή του. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Τζάννειο νοσοκομείο και ο άλλος συνελήφθη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk