Δρίτσας για πρόσφυγες:Εως το Πάσχα θα έχουν μεταφερθεί από το λιμάνι

Την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως ο Πειραιάς εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως ο Πειραιάς εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Την ίδια στιγμή επαληθεύτηκε ο φόβος στελεχών του υπουργείου ότι μετά την διαμόρφωση του χώρου στο Σκαραμαγκά με οικίσκους για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων όσοι έχουν απομείνει στο λιμάνι θα θελήσουν να κατευθυνθούν και αυτοί προς τα εκεί παρά σε άλλες δομές με αντίσκηνα.

Έτσι την Τρίτη το πρωί μάταια περίμενε ο οδηγός του λεωφορείου με προορισμό δομές σε Οινόφυτα και Μαλακάσας να παραλάβει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις νέες αυτές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα (έως 700 άτομα) και μια νέα πτέρυγα στην Μαλακάσα (έως 500 άτομα).

Επιπλέον όπως είπε ο κ. Δρίτσας στο Σκαραμαγκά θα υπάρχουν τρεις τομείς των 1.000 ατόμων. Ήδη «γέμισε» ο πρώτος τομέας και την επόμενη εβδομάδα – αφού πρώτα έχει διαμορφωθεί ο χώρος και για αυτό εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία του Στρατού – θα μεταφερθούν άλλα 1.000 άτομα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο λιμάνι είπε ότι με υποδειγματική συναινετική διαδικασία κατάλληλα σχεδιασμένη και από το Λιμενικό Σώμα και από τους αλληλέγγυους άδειασε ο χώρος στην πύλη Ε3 καθώς γειτνίαζε – περισσότερο από τους άλλους χώρους – σε περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη κίνηση και είχε αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία του λιμανιού.

Είναι η πύλη που εξυπηρετεί επιβάτες και οχήματα με προορισμό την Κρήτη. Ωστόσο πρόσθεσε ότι όλο αυτό το διάστημα καμία λιμενική λειτουργία δεν επηρεάστηκε σημαντικά κατά την παραμονή των προσφύγων στο λιμάνι και βοήθησε το γεγονός ότι ήταν χειμώνας και είχαν ληφθεί μέτρα.

Και υπογράμμισε ότι εξ αρχής είχαν πει ότι στον Πειραιά δεν θα διαμορφωθεί δομή παραμονής αλλά θα είναι χώρος για μεταβατική στάση προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλα σημεία. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν διαμορφώθηκαν έγκαιρα άλλες δομές δημιούργησε προβλήματα αναφερόμενος και στο ρόλο δημάρχων που αντιδρούσαν.

Παράλληλα ανέφερε ότι καθημερινά υπήρχε συνεργασία μεταξύ των Αρχηγών ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού Σώματος και είχε εκπονηθεί σχέδιο το οποίο ανανεώνονταν.

Για το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά επεσήμανε ότι ήταν όλες καταγεγραμμένες είτε ήταν περισσότερο γνωστές είτε όχι. Και πρόσθεσε ότι για όσες δεν ήταν σαφής ο χαρακτήρας τους και υπήρχαν «γκρίζα ζητήματα» υπήρχε επόπτευση για να διαπιστωθεί εάν περιορίζονταν στην αποστολή που προβλέπονταν από το καταστατικό τους.

Για τους αλληλέγγυους είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν υποδειγματική συνεισφορά και εξήρε το έργο τους λέγοντας ότι παράλληλα δεν άφησαν ελεύθερο πεδίο για την δράση ατόμων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες με το να τους λένε για ανοικτά σύνορα, για να τους αποσπάσουν χρήματα ή για τη δημιουργία εντάσεων.

Ο κ. Δρίτσας είπε ότι υπήρχε και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που κινούνταν στο λιμάνι τα μέλη πολιτικών οργανώσεων ή ομάδων που παρέμβαιναν λέγοντας στους πρόσφυγες να παλέψουν για να ανοίξουν τα σύνορα. Ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές ως λανθασμένες και αποπροσανατολιστικές.

Επιπροσθέτως ο υπουργός Ναυτιλίας μίλησε για σχετική επιτυχία στο θέμα της καθημερινής διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται να μιλά κανείς για επιτυχία όταν αναφέρεται στις συνθήκες διαμονής όταν κοιμούνται οι άνθρωποι στο πάτωμα ή σε σκηνές.

Σχετικά με τον αριθμό, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λιμάνι 3.675 άτομα σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση εκ των οποίων 1.760 στην Ε1, 965 στην Ε2 και 950 στην Πέτρινη Αποθήκη.

Η κρουαζιέρα δεν επηρεάστηκε ούτε κατά διάνοια σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «δέχομαι ότι οι εικόνες που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο επηρεάζουν και αυτό μπορεί να έχει μια αρνητική επίπτωση στην κρουαζιέρα. Έχει όμως και άλλη μια παράμετρο. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ την γνωρίζουν καλά. Την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση κάποιων δεδομένων από τους tour operators και τα γραφεία για να ρίξουν τις τιμές. Αυτό το παιχνίδι της δημοσιότητας και της έντασης στο λιμάνι του Πειραιά έχει και σκοπιμότητες»

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι περισσότεροι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων δεν έβλεπαν τους πρόσφυγες – ούτε με τα κιάλια όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – παραβλέποντας το γεγονός ότι ο χώρος που μένουν πρόσφυγες και μετανάστες στη πύλη Ε2 είναι ακριβώς απέναντι από τις προβλήτες με τα κρουαζιερόπλοια και σε κάθε αναχώρηση πλοίου – καθώς οι αφίξεις γίνονται ξημερώματα – οι επιβάτες είχαν τη δυνατότητα να αποθανατίζουν με φωτογραφικές μηχανές και κάμερες το σκηνικό στο συγκεκριμένο χώρο του λιμανιού.

Επιπροσθέτως είπε ότι το Λιμενικό Σώμα έχει πετύχει όσες εντάσεις δημιουργήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά (για ένα διάστημα δυο μηνών έχουν γίνει 4-5 και τα 2-3 από αυτά ήταν μικρής κλίμακας διάρκειας 15 λεπτών με συγκρούσεις μεταξύ νεαρών ατόμων και 1-2 από αυτά είχαν μεγαλύτερη σοβαρότητα και κράτησαν περισσότερη ώρα) αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματική ψυχραιμία.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, είχαν ληφθεί συστηματικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και τον εντοπισμό κάθε τι περίεργου που κινείται στο λιμάνι με στόχους ανομίας, δημιουργίας τεχνητών εντάσεων, με σκοπιμότητες κερδοσκοπικές και άλλες παρεμβάσεις. Και ανθρώπους που έκλειναν συμφωνίες για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών έναντι αμοιβής, για ανθρώπους που προωθούσαν διαδικασίες πλαστών εγγράφων και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που επιχειρούσαν συμπεριφορές εγκληματικού χαρακτήρα απομονώσαμε και οδηγήσαμε αλλού και όλα αυτά χωρίς να δουν το φως της δημοσιότητας και να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk