Αβραμόπουλος: Προστασία στους πρόσφυγες, επιστροφή για μετανάστες

Οι πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως «όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφονται».

Την ανάγκη να υπάρξουν ολοκληρωμένες πολιτικές για τη μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη επισήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ο έλληνας επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σημείωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως σε σύγκριση με ό, τι συνέβη πέρυσι, τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένες.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως πλέον τα hotspots είναι σε πλήρη λειτουργία και εκείνοι που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη πρέπει να γνωρίζουν ότι θα ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία. «Όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφονται» είπε και πρόσθεσε πως «οι πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο έλληνας επίτροπος έστειλε μήνυμα προς τους παράτυπους μετανάστες πως θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και σύντομα θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις νόμιμες οδούς για να έρθουν στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας, επισήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών. Όπως είπε, αυτός είναι ο λόγος που πριν από λίγο καιρό πήρε την πρωτοβουλία «για να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χωρίς την ανταλλαγή πληροφοριών, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή με αποτελεσματικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας πως οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πέρασαν τρία κράτη-μέλη της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι καταχωρήθηκαν κατά κάποιο τρόπο από τις Αρχές εκεί, επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, έστησαν το αρχηγείο τους και διέπραξαν τις εγκληματικές αυτές πράξεις.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και την ενίσχυση του συνόλου της Europol και στην ίδρυση πριν από τρεις μήνες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας (European Counter Terrorism Center), και του Κέντρου Αριστείας του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Centre of Excellence).

«Αλλά για να λειτουργήσει σωστά o μηχανισμός, είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα θέμα που ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ανταλλαγή πληροφοριών είναι η βάση για μια επιτυχημένη πολιτική κατά της τρομοκρατίας και πως δεν είναι μακριά η ημέρα κατά την οποία τα κράτη-μέλη θα αρχίσουν να σκέφτονται πώς να κάνουν τη συνεργασία τους περισσότερο θεσμική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk