Είναι κάποια φαγητά που τα λατρεύεις από την πρώτη μπουκιά. Κάποια άλλα από την μυρωδιά τους την ώρα που ψήνονται. Υπάρχουν και μερικά που σε ενθουσιάζουν αφού φτάσεις στην μέση, ζυγίζοντας προσεκτικά κάθε μπουκιά. Αυτή την φορά, το συγκεκριμένο φαγητό τα πέτυχε όλα. Τρία άτομα το απολαύσαμε και ο καθένας το αγάπησε στον δικό του χρόνο.

Quinoa Veggie Casserole

Ονόματα δε λέμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε ο πιο δύσπιστος του τραπεζιού ήταν ο λάτρης του ιερού τριπτύχου (pizza-burger-σουβλάκι). Το άκουσμα και μόνο της λέξης κινόα τον άφηνε παντελώς ασυγκίνητο μέχρι που άρχισα να ξεφεύγω από την κλασική απλή νερόβραστη σαλάτα και να την προσθέτω σε διάφορα γεύματα μας.

Quinoa Veggie Casserole
Η συγκεκριμένη εκδοχή σίγουρα δεν είναι η πιο ελαφριά που μπορείς να φανταστείς, ειδικά όταν ακούς ότι περιέχει κινόα, αλλά χρησιμοποιώντας Flora με βούτυρο σε συνδυασμό με χαμηλά σε λιπαρά τυριά, το αποτέλεσμα γίνεται πιο ισορροπημένο.
Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η γεύση της κινόα ή απλά δεν έχετε πρόχειρη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κουσκουσάκι. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό, καθώς χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό κόταςKnorrπου δίνει έξτρα γεύση και άρωμα.

Quinoa Veggie Casserole
Κινόα με μπρόκολο, μανιτάρια και κρούστα τυριού

Υλικά:
Για 6 άτομα
270 γρ. κινόα
3 & 3/4 κούπας ζωμό κόταςKnorr
100 γρ.Flora με βούτυρο
200 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
230 γρ. φρέσκα μανιτάρια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γάλα
80 γρ. τριμμένο cheddar
100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
αλάτι & πιπέρι
Προσαρμοσμένη απόεδώ
Quinoa Veggie Casserole

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς κελσίου. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος (ή πυρέξ) και το αφήνουμε στην άκρη.
Ξεπλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό την κινόα και την ρίχνουμε σε μεσαία κατσαρόλα μαζί με 2 & 2/3 κούπας ζωμό κότας Knorr. Αλατίζουμε ελαφρά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου, ξανακλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να αχνιστούν μέσα στην ζεστή κινόα.
Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με 50 γρ. Flora με βούτυρο. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα50 γρ. Flora με βούτυροκαι, μόλις λιώσει, ρίχνουμεβροχηδόντο αλεύρι. Προσθέτουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει, 1 κούπαζωμό κότας Knorr και 1 κούπα γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει και να δέσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με την κινόα και το μπρόκολο, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το τριμμένο cheddar και την τριμμένη μοτσαρέλακαιανακατεύουμε πολύ καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος που έχουμε ήδη ετοιμάσει, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνεια.

Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Συνοδεύεται άριστα με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Cookika.