Βούτσης: Υπάρχει πεδίο συνεννόησης για μεγάλα ζητήματα

Υπάρχει πεδίο συνεννόησης για μεγάλα ζητήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι επιλέγει να έχει μόνο καταγγελτικό λόγο χωρίς να καταθέτει καμία εναλλακτική πρόταση.

Υπάρχει πεδίο συνεννόησης για μεγάλα ζητήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι επιλέγει να έχει μόνο καταγγελτικό λόγο χωρίς να καταθέτει καμία εναλλακτική πρόταση.

«Αυτές τις μέρες δεν γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος. Αναπτύσσονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας από τη διαπλοκή για οικουμενικές κυβερνήσεις για αριστερές παρενθέσεις ξανά και ξανά» επεσήμανε ο κ. Βούτσης και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την κάλεσε να πάρει θέση λέγοντας:

«Δεν πρέπει να μπει τέρμα σε αυτή την αντιδημοκρατική τακτική; Στο σχέδιο που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν ως πιόνια το πολιτικό σύστημα για να μη χάσουν τα συμφέροντά τους;».

Ο πρόεδρος Βουλής χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ένα σωστό εργαλείο, επαρκές σε αυτή τη φάση για την εφαρμογή και τήρηση του οδικού χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως είπε.

«Παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε όλοι για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα» σημείωσε και συνέχισε:

«Είναι εύλογο η αντιπολίτευση να μην υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Θα περίμενε κανείς, όμως, κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει. Πέρσι, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε σε όλες τις ομιλίες του σύνολο θετικών προτάσεων πέραν του καταγγελτικού του λόγου, για το πώς θα μπορούσαμε σε κάθε τομέα να χαραχθεί άλλη πολιτική. Χρονικά αποδείχτηκε ότι κάποιες δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Υπήρχε όμως η κατάθεση προτάσεων του για την υπέρβαση της κρίσης.»

Ο κ. Βούτσης καταλόγισε στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη ΝΔ, «άρνηση, καταγγελίες και διαφοροποιήσεις, χωρίς εναλλακτική πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Θα περιμέναμε προς τους ευρωπαίους, να υπάρχει μέτωπο αντιστάσεων σε αυτούς που πιέζουν την κυβέρνηση. Μια άμυνα, καταγγελία αυτών που θέλουν να σπρώξουν τη χώρα έξω από τη Σένγκεν. Δεν μπορεί να σιωπά η αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Ακόμα, την κατηγόρησε ότι δεν έκανε καμία εναλλακτική πρόταση, ούτε για την επιβολή 23% στην παιδεία που απαιτήθηκε από τους δανειστές ούτε για αυτό που ζητήθηκε και παίζεται ακόμα, όπως είπε, για να έχει η χώρα μας μόνο 4 τράπεζες και να κλείσουν όλες οι άλλες, δηλαδή να είναι 100% μόνο συστημικές τράπεζες.

Αναφέρθηκε και στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που του παραδόθηκε σήμερα, τονίζοντας ότι «είναι πολύ θετική η αποτίμηση για τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», ενώ εκτιμά, όπως σημείωσε, ότι γλιτώνει η χώρα 16 δισ. ευρώ για χρέη, σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης αντέτεινε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εκλογές γίνανε χθες. Αισθανθήκατε ότι πρέπει να αναλογιστείτε και να μελετήσετε τι έγινε στη χώρα μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές πέντε ετών; Λέτε ότι η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπάτησε τέσσερις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο το λαό. Δεν σκέφτεστε ότι μπορεί να συμβαίνουν άλλα πράγματα; Να έχουν αλλάξει συνειδήσεις, προοπτικές, ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας; Κανένας προβληματισμός;».

Υποστήριξε ότι υπάρχει πεδίο ευρύτατης συνεννόησης σε ορισμένα θέματα και έφερε ως παράδειγμα το προσφυγικό, για το οποίο, όπως είπε, έγιναν βήματα με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.

«Επί θύραις είναι τα προβλήματα» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, καλώντας την αντιπολίτευση να συμφωνήσει και να γίνει ευρύτατη συζήτηση, ώστε να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για μεγάλα ζητήματα όπως το ελληνικό χρέος, οι συντάξεις, οι εργασιακές σχέσεις.

«Υπάρχει ευρύτατο πεδίο για συνεννόηση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται καμία συζήτηση για αυτά τα θέματα» κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk