ΝΔ ρωτά τον Τσακαλώτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη, Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην επερώτηση, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται σε «σε πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», ενώ κάνουν λόγο για «διαδικασία με εξαιρετικά δυσμενές, για τη χώρα, αποτέλεσμα»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη, Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην επερώτηση, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται σε «σε πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», ενώ κάνουν λόγο για «διαδικασία με εξαιρετικά δυσμενές, για τη χώρα, αποτέλεσμα»

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση:

«Προσθέτει μεγάλο κόστος στο Δημόσιο και στους φορολογούμενους, το οποίο καταγράφεται στον Προϋπολογισμό και επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

» Συρρικνώνει δραματικά την Ελληνική ιδιωτική συμμετοχή, αποκλείοντας, στις 3 από τις 4 περιπτώσεις συστημικών τραπεζών, τους Έλληνες μικροεπενδυτές.

» Απαξιώνει τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με κόστος για τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους.

» Εκμηδενίζει σχεδόν την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ και των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω τόσο της «εξαέρωσης» των τραπεζικών μετοχών όσο και της δραστικής μείωσης των ποσοστών συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

» Οδηγεί σε αφελληνισμό τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει περιέλθει στα χέρια ξένων ιδιωτών επενδυτών και hedge funds.

» Συντελεί στην απώλεια του εθνικού ελέγχου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αφού αυτός περνάει στα χέρια ξένων επενδυτικών και «επιθετικών» hedge funds.

» Τροποποιεί, επί το δυσμενέστερο, τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

Οι επερωτώντες βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας, Ντόρα Μπακογιάννη, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Βρούτσης, Μάκης Βορίδης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Σάββας Αναστασιάδης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει μεταξύ άλλων στο ερώτημα «γιατί καθυστέρησε η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Διαβάστε την επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk