Ενέργεια και ασφάλεια στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στις 8-9 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλ Σίσι, και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Μήνυμα φιλίας, συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης έστειλαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής. Στο επίκεντρο θέματα ενέργειας, ασφάλειας και οικονομίας.

Στις δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο αποσταθεροποίησης της περιοχής και τόνισε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν θεματοφύλακες της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Θα κάνουμε βήματα για την ειρηνική ανάπτυξη στην περιοχή, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, φιλίας και σταθερότητας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαστε παράδειγμα σταθερότητας και αρμονικής συνεργασίας» δήλωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Στο ίδιο κλίμα και ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η τριμερής συνάντηση δίνει μια ευκαιρία να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης. «Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου υπογράφουν την «Διακήρυξη της Αθήνας», με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών.

Νωρίτερα, ο κύπριος πρόεδρος πραγματοποίησε διμερείς επαφές με τους Τσίπρα και Αλ Σίσι.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη αναφέρθηκε στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία, η οποία προχωρά με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν σήμερα πόλο σταθερότητας, θα είναι παράγοντας που θα συμβάλει στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων και τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού, σε τομείς όπως αυτό των εγγυήσεων.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την τρίτη αυτή συνάντηση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για την οποία είπε ότι εμβαθύνει τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με τις γείτονες χώρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διεύρυνση και δυναμική στις συνεργασίες αυτές.

Νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο.

Στόχος της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

Δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την – ολοένα και πιο απαραίτητη – διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

Μετά την τριμερή συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στα μέσα ενημέρωσης.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία ή αλλού και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk