Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο Αντώνης Ρήγας, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τα έκτροπα στην Ειδομένη.{{{ audio1 }}}

Για τα έκτροπα στην Ειδομένη

«Υπήρχαν τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι που δεν μπορούν να περάσουν και έχουν σταματήσει και τα τρένα και οι ίδιοι μπροστά στη συνοριακή γραμμή στο στρατόπεδό μας. Οι 3.000 εχθές το βράδυ έγιναν 5.500-6.000 με τα λεωφορεία που ήρθαν. Υπήρχαν Σύροι που ήθελαν να περάσουν και είχαν το δικαίωμα. Οι υπόλοιποι, Μαροκινοί, Ιρανοί που ήθελαν κι αυτοί να περάσουν, δεν τους το επέτρεπαν. Άρχισαν οι τσακωμοί, οι πετροβολισμοί και έγιναν πολλά επεισόδια. Πριν από μία ώρα είχαμε ένα νεκρό, ένας Μαροκινός 22 χρονών ανέβηκε πάνω στα τρένα και έπαθε ηλεκτροπληξία.

Λένε εδώ ότι πρέπει αυτή η κατάσταση να σταματήσει και να μπει μια τάξη. Πρέπει να αναγνωριστεί το προσφυγικό στρατόπεδο εδώ ως exit point, να γίνονται όλα ομαλά και εμείς λέμε, όπως είπε και ο Συνήγορος του Πολίτη που ήρθε πριν δύο εβδομάδες, ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι νόμιμα και πρέπει να γίνονται νόμιμα. Αυτό ζητάμε και εμείς. Να υπάρχουν αρχές, να δείχνονται οι ταυτότητες, να περνάνε οι άνθρωποι στη διπλανή χώρα.

Ο φράχτης δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να περνάνε οι Σύροι, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί. Επειδή όμως εδώ στενεύει το πράγμα, δεν υπάρχουν άλλες έξοδοι από τη χώρα, μαζεύονται εδώ 6.000 και γίνονται τα επεισόδια που γίνονται. Το έχουμε δει πολλές φορές, π.χ. από τον Αύγουστο που δεν είχαν οι άνθρωποι ούτε σκηνές να κοιμηθούν. Σκεφτείτε 3.000 άνθρωποι και παραπάνω κοιμήθηκαν έξω, με 0 βαθμούς, χωρίς ούτε μία σκηνή.

Υπάρχουν πολλά παιδιά, το 25% είναι οικογένειες με παιδιά, έγκυες γυναίκες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Έχουμε δώσει κουβέρτες σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν επαρκούμε εμείς. Η Πολιτεία, η Ευρώπη, αν έδιναν οδηγίες ότι περνάνε συγκεκριμένοι και όχι άλλοι, αυτά τα πράγματα γίνονται αυτομάτως, γιατί το πρόβλημα έρχεται στο σύνορό μας. Σκεφτείτε επίσης 6.000 άνθρωποι να αποπατούν οπουδήποτε, διότι η κατάσταση της υγιεινής είναι οριακή με σκουπίδια παντού».