Τα μηνύματα των κομμάτων για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου, 42 χρόνια πριν, στέλνουν μήνυμα για αγώνα με στόχο τη βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, αλλά και αγώνα ενάντια στη μισαλλοδοξία, σημειώνουν τα πολιτικά κόμματα με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών κόντρα στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου, 42 χρόνια πριν, στέλνουν μήνυμα αγώνα για βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, σημειώνουν τα πολιτικά κόμματα με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών κόντρα στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

«Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών είναι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των επερχόμενων γενιών» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

«Σαράντα δύο χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973, η μεγάλη εξέγερση της νεολαίας ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτική δικτατορία παραμένει το πιο φωτεινό παράδειγμα για κάθε δημοκρατικό αγώνα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα ζωντανό, αρνείται να χωρέσει σε μια μουσειακή προθήκη, να γίνει απλά μια ανάμνηση. Είναι η επικαιρότητα των αιτημάτων του, ο αγώνας για δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, αξιοπρέπεια, για μια ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη επέτειο να μην μοιάζει με τις άλλες».

«Σήμερα, μάλιστα, όπου μέσα από την πολύπλευρη οικονομική και αξιακή κρίση, νοσταλγοί αυταρχικών καθεστώτων, κήρυκες του αυταρχισμού, αλλά και της ιστορικής λήθης, της αναθεώρησης του παρελθόντος κάνουν δυναμικά, και πάλι, την εμφάνισή τους, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να θυμόμαστε τον αντιδικτατορικό αγώνα, με προεξάρχουσα την εξέγερση του Πολυτεχνείου και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε τον αγώνα στο δρόμο που χαράχθηκε ανεξίτηλα τον Νοέμβρη».

Σε δήλωσή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε: «Δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη Παιδεία, περισσότερη Δημοκρατία, ουσιαστική ασφάλεια. Στις κρίσιμες αυτές ώρες ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον αυταρχισμό, τη μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία».

Είπε, επίσης, ότι διεκδικούμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ουσιαστική αλληλεγγύη και σταθερή προσήλωση στις αρχές, τις αξίες και τις κατακτήσεις της Ευρώπης.

«Επιμένουμε σε πολιτικές που οδηγούν πιο γρήγορα στην έξοδο από την κρίση, τη συνοχή της κοινωνίας, την τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη της νέας γενιάς» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973, αποτελεί ένα αιματηρό όσο και μεγαλειώδες μάθημα Ελευθερίας και Δημοκρατίας το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες 42 χρόνια μετά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε ανεξίτηλα τη νεώτερη Ιστορία της χώρας μας», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Προσθέτει ότι «το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης αποτελεί φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Είναι η έμπρακτη απόδειξη του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη».

«Τιμώντας την 17η Νοεμβρίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λέμε “όχι” στο διχασμό της κοινωνίας που ορισμένοι ακραίοι κύκλοι επιχειρούν να επιβάλλουν και τασσόμαστε ενάντια σε λογικές ισοπέδωσης από ακροδεξιές φωνές που προσπαθούν να μειώνουν και να απαξιώσουν τις διεκδικήσεις του λαού μας, ο οποίος απέδειξε πριν από 42 χρόνια ότι, όταν είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια» καταλήγει στη δήλωσή της, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Ο αγωνιστικός γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μετά την απεργία στις 12 Νοέμβρη, μπορεί να σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναθάρρηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, την κλιμάκωση της εργατικής-λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που συνεχίζει να ματώνει το λαό για να ανακάμψει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί σε αποφασιστική απομόνωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής «που υμνεί τη στρατιωτική δικτατορία και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας» και σε απόκρουση εκείνων που διαστρεβλώνουν την ουσία του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και αποκρύπτουν την συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα «γιατί η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, παραχωρώντας ολόκληρες περιοχές της χώρας για τη δημιουργία νέων ΝΑΤΟϊκών βάσεων και επιθετικών πολεμικών υποδομών».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σημειώνει στο μήνυμά της: «42 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ο αγώνας για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη παραμένει πάντα επίκαιρος. Πολύ περισσότερο μάλιστα αυτές τις ημέρες μετά και τα τρομοκρατικά πλήγματα στην καρδιά της Ευρώπης. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να έχει και θα έχει πάντα ως βάση τη ριζοσπαστική σκέψη και τη δυναμική δράση των νέων ανθρώπων».

» Γιατί τί μπορεί να σημαίνει η θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου για τους σημερινούς νέους, που βιώνουν περισσότερο από όλους τις συνέπειες της βαθιάς κρίσης στην πατρίδα μας, με τις λίστες της ανεργίας; Γιατί τί σημαίνει η έκρηξη της βίας των τρομοκρατών στην καθημερινότητά τους, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο σπίτι; Αγώνας, αγώνας, αγώνας.

» Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα δεν λύνονται με τα παχιά λόγια, τα ψέματα και τις κάλπικες υποσχέσεις που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει η σημερινή κυβέρνηση. Οι νέοι μας έχουν ήδη την εμπειρία των τελευταίων 11 μηνών και το γνωρίζουν καλά. Απαιτείται άμεσα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και μια νέα πατριωτική εθνική ενότητα, με συνεχή επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα απέναντι στις νέες απειλές για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας. Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα.

» Είμαστε εδώ για να τους παροτρύνουμε να βγουν μπροστά να αγωνιστούν, να δώσουν τη μάχη για μια Ελλάδα Δημοκρατική, Ευρωπαϊκή, σύγχρονη. Μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες, η νεολαία πρέπει να δώσει το σύνθημα και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε».

Τη σημασία της ενεργητικής συμμετοχής της νεολαίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον, υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στο μήνυμα του για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Ο κ. Φίλης επισημαίνει την επικαιρότητα των αιτημάτων της εξέγερσης του Νοεμβρίου 1973, σήμερα, 42 χρόνια μετά.

«Τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

» Η πραγμάτωσή τους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα της νέας γενιάς για μόρφωση, πολιτισμό και εργασία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ίδια η δημοκρατία, αποτελούν σταθερά τη μόνη εγγύηση μιας πορείας προς την ανάπτυξη και την ευημερία» αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργού.

Τέλος, ο κ. Φίλης καλεί τη νέα γενιά να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση και να «οδηγήσει τη χώρα σε πολυδιάστατη ανάπτυξη και ευημερία, για να πραγματώσουμε το όραμα μιας κοινωνίας της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk