Ο κ. Κοτζιάς, ο σταλινισμός και η ελευθερία του Τύπου

Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής για την «Τιμή του σταλινισμού και τον ευαίσθητο κ. Κοτζιά» ο Ιωάννης K. Μαντζουράνης

Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής για την «Τιμή του σταλινισμού και τον ευαίσθητο κ. Κοτζιά» ο Ιωάννης K. Μαντζουράνης, πληρεξούσιος δικηγόρος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κοινοποίησε την ακόλουθη δήλωση.
Η δήλωση


1. Με την 4034/23.10.2015 απόφαση του Εφετείου Αθηνών τελεσιδίκως κρίνεται ότι οι E. Βασιλάκης, M. Βασιλάκη, H. Κανέλης και Α. Παπάς διέπραξαν την αδικοπραξία της συκοφαντικής δυσφήμησης του Νίκου Κοτζιά.
Εν ολίγοις, το Δικαστήριο ομοφώνως αποφαίνεται: «Αποδειχθέντος ότι το περιεχόμενο του επίμαχου δημοσιεύματος ήταν ψευδές και ότι o συντάκτης του προέβη στη δημοσίευσή του εν γνώσει της αναλήθειας με σκοπό να βλάψει την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητα του ενάγοντος είναι απορριπτέα (…) η ένταση περί δικαιολογημένου ενδιαφέροντος που πηγάζει από την κοινωνική αποστολή του Τύπου».
2. Στα δημοκρατικά κράτη δικαίου η μεν ελευθεροτυπία είναι δικαίωμα που προστατεύεται αλλά δεν προσφέρεται ως άσυλο όσων συκοφαντών την επικαλούνται, η δε συκοφαντία είναι έγκλημα που τιμωρείται, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις δεσμεύουν, είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν, και εκτελούνται ακόμη και έναντι των «θεσμοφόρων» της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
3. Με πρόσχημα την κριτική και εργαλείο τη λασπολογία, συγκεκριμένοι κύκλοι προσώπων και συμφερόντων επιχειρούν να αμφισβητήσουν την επιστημονική επάρκεια, την πολιτική ταυτότητα και την εν γένει προσωπικότητα του σημερινού έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω εφετειακής απόφασης και χωρίς χρονοτριβή ακολούθησε σειρά συκοφαντικών δημοσιευμάτων σε βάρος του N. Κοτζιά με προδήλως κοινή πηγή παραπληροφόρησης, καταφανώς ταυτόσημο περιεχόμενο και ύφος σταυροφόρου και δη καρδιναλίου της ελευθεροτυπίας, τα οποία αποκαλύπτουν και την ενορχήστρωση και τα «ευγενή» ελατήρια των παραγωγών και αναπαραγωγών της συκοφαντίας, ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύουν τις θεσμικές διαστάσεις και τη σκόπιμη σύγχυση περί την ελευθεροτυπία και την προστασία της προσωπικότητας των πολιτών αλλά και των πολιτικών, καθώς και τις έννοιες «ψευδή γεγονότα» και «αξιολογικές κρίσεις».
4. Η αναπαραγωγή ισχυρισμών από δικόγραφα που πρωτοδίκως αλλά και τελεσιδίκως απεδείχθησαν ψευδή και συκοφαντικά ουδεμία σχέση έχει με την προάσπιση της ελευθεροτυπίας, αλλά τουναντίον έχει προφανή – αν όχι και απροκάλυπτο – στόχο τη συνειδητή υπονόμευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστική η προκλητική δήλωση ενός εκ των τελεσιδίκως κριθέντων ως συκοφαντών ότι μεταφράζει και προωθεί στο εξωτερικό τα συκοφαντικά κείμενα για να χρησιμοποιηθούν από ξένες υπηρεσίες και διεθνείς θεσμούς.
5. Μετά την καταδίκη των υβριστών του Ν. Κοτζιά από το Πρωτοδικείο Αθηνών την 21.3.2013, όταν ουδέν δημόσιο αξίωμα κατείχε, οι καταδικασθέντες για συκοφαντία, αντί να ανταποκριθούν σε σχετική πρόταση να παραδεχθούν την αλήθεια και να εκφράσουν συγγνώμη, προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών, όπου και τελεσιδίκως εκρίθη ότι ετέλεσαν την αδικοπραξία της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Και πάλιν όμως αντί συγγνώμης εμμένουν στην κατασυκοφάντηση του N. Κοτζιά και μάλιστα προσθέτουν και άλλες προκλητικές προσβολές, εμφανίζουν τις προσωπικές καταδίκες τους ως καταδίωξη εντύπων και προσβολή της ελευθεροτυπίας, απειλούν τους δικάσαντες δικαστές, λοιδορούν την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και εν τέλει συμπεριφέρονται ως τιμητές «πάντων και τινών άλλων».
6. Ευτυχώς όμως στη σύγχρονη Ελλάδα οι βουλευτές δεν εκλέγονται από τρόφιμους πολιτικών «μαγειρείων», οι υπουργοί δεν επιλέγονται από αυλικούς της ολιγαρχίας, οι καθηγητές πανεπιστημίων δεν αναδεικνύονται από σταβλίτες του κατεστημένου, οι διαδικασίες εκλογής τους δεν αξιολογούνται από τα ΜΜΕ και οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται από παραδικαστικά κυκλώματα.
ΥΓ.: Επ’ ευκαιρία και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, o εντολέας μου κ. Ν. Κοτζιάς δημοσίως δηλώνει ότι στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του ουδείς εξωθεσμικός παράγοντας, δημοσιογράφος ή μη, έλαβε ή πρόκειται να λάβει έστω και «μία δεκάρα» από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, καθ’ όσον ουδείς κανόνας δεοντολογίας και δικαίου επιτρέπεται να παραβιασθεί σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στο παρελθόν, όπως προσφάτως με λεπτομέρειες και παραδείγματα ανέλυσε στη Βουλή των Ελλήνων ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών. Οσες ύβρεις και αν εκτοξευθούν σε βάρος του, ο κ. Ν. Κοτζιάς δεν εκβιάζεται και δεν υποκύπτει σε πιέσεις ανεξαρτήτως της ισχύος των αιτούντων ή απαιτούντων.
Απάντηση συντάκτη:
Ο κ. Κοτζιάς επιμένει να αγνοεί τα συγκεκριμένα περιστατικά που αναφέρονταν στο δημοσίευμα και επιχειρεί διά της γνωστής – σταλινικής – μεθόδου να μετατρέψει την κριτική που ασκείται στο πρόσωπό του σε… συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι παλιές συνήθειες, φαίνεται, δεν ξεχνιούνται. Αλλωστε η πολιτεία και η διαρκής ενασχόληση και υποστήριξη του κ. Κοτζιά στο παρελθόν προς διάφορα σταλινικά καθεστώτα είναι γνωστές και αποδεδειγμένες διά της πολιτικής και συγγραφικής παρουσίας του. Προφανώς επίσης οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν αναδεικνύονται από σταβλίτες του κατεστημένου, όπως υποστηρίζει, αλλά δεν αποκτούν και πολλαπλά πανεπιστημιακά εύσημα διά δικογράφων και δικαστικών αποφάσεων. Οσο για το ακατάληπτο για «Το Βήμα» και τους συντάκτες του υστερόγραφο περί μυστικών κονδυλίων, ο κ. Κοτζιάς ας απευθυνθεί καλύτερα σε όψιμους υποστηρικτές του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk