Ούγγρος ΥΠΕΞ: Η ΕΕ να βοηθήσει στη φύλαξη των νοτιοανατολικών συνόρων

Η ενέργεια και το προσφυγικό ήταν τα κύρια θέματα στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά με τον ούγγρο ομόλογό του. Ο τελευταίος εξήγησε ότι όταν η Ουγγαρία λέει ότι χρειάζονται προστασία τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, «δεν συνιστά επίθεση κατά της Ελλάδας, μιας χώρας με σύνορα 11.000 χιλιομέτρων, που είναι αδύνατο να μπορέσει να τα προστατεύσει, αλλά παρότρυνση προς την Ευρώπη να το κάνει».

Η ενέργεια και το προσφυγικό ήταν τα κύρια θέματα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιγιάρτο.

Για το προσφυγικό ζήτημα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν -όπως είπαν στη συνέντευξη Τύπου- ότι χρειάζεται εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον πόλεμο στη Συρία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να οικοδομηθεί μία νέα Συρία.

Επίσης συμφώνησαν ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς και άμεση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, και να μην αναγκαστούν οι πρόσφυγες να τις εγκαταλείψουν με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ευρώπη υπό μεγαλύτερη πίεση.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τα hotspots της Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της κατανομής των βαρών και της ανάπτυξης αλληλεγγύης, νηφαλιότητας και ψυχραιμίας.

Τάχθηκε δε υπέρ της ευρωπαϊκής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζει και να υπαγορεύεται από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένα κράτη μέλη να θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι πανευρωπαϊκό, αλλά θέμα πέντε-έξι κρατών».

«Δεν γίνεται το πρόβλημα να μείνει στα κράτη αυτά και να προσπαθεί το ένα κράτος να προωθήσει το πρόβλημα στο άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, υπό την ευθύνη όμως του κυρίαρχου κράτους και τη σθεναρή καταπολέμηση των δικτύων διακινητών των προσφύγων.

Ο κ. Σιγιάρτο τόνισε την «ανάγκη για περισσότερο διάλογο στο πλαίσιο της ΕΕ ώστε να μπορεί να ελέγχει τα σύνορά της», εξηγώντας ότι όταν η Ουγγαρία λέει ότι χρειάζονται προστασία τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ «αυτό δεν συνιστά επίθεση κατά της Ελλάδας, μιας χώρας με σύνορα 11.000 χιλιομέτρων, που είναι αδύνατο να μπορέσει να τα προστατεύσει, αλλά παρότρυνση προς την Ευρώπη να το κάνει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία στα σύνορά της, ο κ. Σιγιάρτο είπε ότι με αυτή τη στάση η χώρα του τηρεί τους κανονισμούς της συνθήκης Σένγκεν, τους οποίους οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk