Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον γαλλικό λαό για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα το πρωί στη Γαλλία κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον Φρανσουά Ολάντ.

«Η σημερινή επίσκεψη του φίλου μας του Φρανσουά και η υπογραφή της συμφωνίας ήταν ένα σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών» σημείωσε ο ελληνας Πρωθυπουργός.

«Επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική σχέση που μας συνδέει. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. O Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα την στιγμή που από μέρος της κρίσης μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης» υπογράμμισε.

«Οσο η οικονομική κρίση αλλά και η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Ευελπιστούμε η Ελλάδα να αναδειχτεί πυλώνας σταθερότητας στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων».

«Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά αυτές οι στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά με έπεισε να δεχτώ έναν σκληρό συμβιβασμό για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων».

«Η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και πάνω σε αυτή κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης… Η Ελλάδα υπέγραψε Συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της ενάντια στην κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή».

«Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα πρέπει να ξέρουν ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη. Όποιοι σήμερα προχωρούν σε νέες ευθείες παρεμβάσεις κατά της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος στοχεύουν στη διαίρεση της Ευρώπης».

«Η Γαλλία είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης. Η επίσκεψη του Φρανσουά στην Ελλάδα αναδεικνύει και τη δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις για την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη».

Στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη στη Γαλλία αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας στη μακρά ιστορία της αλλά και σε αυτό το μεγάλο διάστημα διαπραγμάτευσης. Ξέρω τι περνά ο ελληνικός λαός, γι’ αυτό και η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση του ελληνα πρωθυπουργού αλλά και του ελληνικού λαού» επανέλαβε ο γάλλος Πρόεδρος.

«Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;.Κινητοποιήθηκα όχι λόγω πολιτική αλληλεγγύης, αλλά θεωρώ ότι πραγματικά η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο πρώτος που εξέφρασε αυτή τη θέση ήταν ο στρατηγός Ντε Γκολ που είπε ότι οι τύχες των δύο χωρών είναι αλληλένδετες» σημείωσε ο Φρ. Ολάντ.

«Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί και να ακούσουμε τους Ελληνες προκειμένου η χώρα να μπει στην ανάπτυξη. Οι δύο υπουργοί Οικονομικών συζητούν σε αυτό το πλαίσιο».

«Η Γαλλία θέλει να εξασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η επιθυμία για κοινή δράση πρέπει να εφαρμοστεί στην Παιδεία, τον Πολιτισμό… Δεσμεύομαι η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής ελλήνων φοιτητών. Θέλω να δεσμευτούμε για το μέλλον».

Η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα σημαντικό βάρος της ευθύνης της προσφυγικής κρίσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα, αλλά και για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο κρίσιμο θέμα της κρίσης στην Μέση Ανατολή, για την οποία απαιτείται πολιτική λύση όπως ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και το Κυπριακό.

Ερωτηθείς για τον αν θα επισκεφθεί το σημείο του δυστυχήματος στη Γαλλία ο κ. Ολάντ απάντησε ότι είναι σε επαφή με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερώνεται για τις εξελίξεις. Πρέπει να γίνει έρευνα μετά από ένα τέτοιο ατύχημα που θα μας δείξει τι συνέβη. Φυσικά και θα πάω εκεί την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που προέχει είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συγγενείς των θυμάτων.

Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ο Φρ. Ολάντ σημείωσε ότι πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο πρέπει να γίνει μια κατάσχεση, ενώ υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκές και η Ευρώπη έχει δεσμευτεί ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσεις τις μεταρρυθμίσεις θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

«Εμείς τηρούμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις» παρενέβη ο Πρωθυπουργός «και ελπίζουμε όσα έρχονται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν επίσης.Η Ελλάδα δεν είναι ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός συγγενής».

«H Ελλάδα είναι ισότιμος εταίρος κι όχι κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή. Σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά απαιτούμε και σεβασμό.Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και αποδεκτή από κανέναν. Δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από καμία προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «H E.E συνομιλεί και συμφωνεί με την Τουρκία και όχι κάποια χώρα ξεχωριστά».

«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις στο ακέραιο και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει γίνει η αναγκαία ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και θα ανοίξει η αναγκαία επίσης συζήτηση για το ελληνικό χρέος» κατέληξε.

«Σε ότι αφορά τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι ήδη σε λειτουργία το πρώτο στη Μυτιλήνη και είναι σε διαδικασία οικοδόμησης άλλα τέσσερα στην Κω τη Σάμο τη Χίο και τη Λέρο. Τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουμε υπερβεί τις δυνάμεις μας. Από το υστέρημα μας δίνουμε για να δείξουμε ανθρωπιά. Οι νησιώτες που βλέπουν το εισόδημά τους να μικραίνει αγκαλιάζουν τους μετανάστες. Η φωτογραφία με τις τρεις ηλικιωμένες στη Μυτιλήνη που ταΐζουν ένα βρέφος – πρόσφυγα είναι η εικόνα της Ευρώπης που θέλουμε. Οχι αυτή των τειχών και των συρματοπλεγμάτων…» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι έχει μπει ταφόπλακα στο θέμα του grexit ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι δεν είναι μάντης. «Δεν μπορώ να μπω στη σκέψη των άλλων. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί αυτή η ιδέα» σημείωσε.

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψαν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής

Στη στενή σχέση των δύο λαών αναφέρθηκε εκτενώς ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Αλεξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής. «Εχουμε κοινή προσέγγιση για το πώς πρέπει να είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη» σημείωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, τονίζοντας πως η παρουσία του στη χώρα «αποτελεί την μαρτυρία των κοινών μας αξιών και των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε, για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία ήταν και παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς «μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας όπως και σε όλη την ιστορία μας. Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινές αξίες. Μετά την κρίσιμη φάση, τη σύναψη της συμφωνίας 13ης Ιουλίου η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει».

Ο Φρανοσυά Ολάντα αναφέρθηκε και στο προσφυγικό θέμα. «Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία. Είναι θέμα ανθρωπιάς και ασφάλειας».

«Ηρθα με γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν. Η αλληλεγγύη και η στήριξη δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις».

«Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα, είναι κοινές αξίες. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε.

«Υπενθυμίζω ότι την πρώτη φορά που προτάθηκε στην Ελλάδα να μπει Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το 1963 όταν ήρθε στην Αθήνα ο στρατηγός Ντε Γκολ».

Τέλος ο γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα Παρασκευή στη Γαλλία εκφράζοντας τη θλίψη του. «Η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ θα ήταν πλήρης αν δεν είχε συμβεί ένα τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με 45 θύματα. Είμαστε θλιμένοι γι’ αυτό που συνέβη στη Γαλλία» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», ενώ στάθηκε στην χθεσινή δήλωση του Φρανσουά Ολάντ «τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα» επιβεβαιώνοντας και αυτός τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους… Να δώσουμε αυτόν το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές» σημείωσε ο ελληνας Πρωθυπουργός.

Η Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την Ελληνο-γαλλική Διακήρυξη – Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το μέλλον αναλυτικά:

«Κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2015.

Με την ευκαιρία των εις βάθος συνομιλιών τους, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν με ικανοποίηση το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Για τους λόγους αυτούς αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τη σχέση αυτή στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αναφερόμενοι στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στην ανάγκη πραγματοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας τόνισαν τη σημασία διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής καθώς και την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προθυμία της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, σε συνέχεια των προσπαθειών που έχουν ήδη καταβληθεί. Από κοινού, ζήτησαν από τους δύο Πρέσβεις τους να προτείνουν έναν Οδικό Χάρτη που θα επιτρέπει την αποκρυστάλλωση αυτής της ελληνο-γαλλικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για το μέλλον σε διάφορους τομείς συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συσταθεί μια Μεικτή Επιτροπή, που θα παρέχει την απαραίτητη ώθηση στη συνεργασία αυτή. Ήδη, έλαβαν τις παρακάτω αποφάσεις σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

1. Συνεργασία για τις μεταρρυθμίσεις

Συνεχίζοντας την παράδοση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και σύμφωνα με την επιθυμία που έχει εκφράσει η Ελλάδα, η Γαλλία θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να εργασθεί ως «εταίρος μεταρρυθμίσεων» για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο γαλλικός οργανισμός «Expertise France», θα συνδράμει προς τον σκοπό αυτό τις ελληνικές αρχές. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την κομβική σημασία επίτευξης ταχείας προόδου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στους χρήστες, μέσω, μεταξύ άλλων, της βελτίωσης της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα (αξιολόγηση, επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων, βαθμολογική εξέλιξη). Η Ελλάδα και η Γαλλία εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να προάγουν την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τη διοργάνωση σεμιναρίων και τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων διαρκούς επιμόρφωσης και ανταλλαγής δημόσιων λειτουργών.

Η Ελλάδα και η Γαλλία υπογράμμισαν τη σημασία μεταρρύθμισης του φορολογικού μηχανισμού και αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα αυτόν, στοχεύοντας ιδιαίτερα τους φορολογούμενους υψηλού διακυβεύματος, τον φορολογικό έλεγχο και την πιθανότητα θέσπισης ενός προγράμματος αποκάλυψης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Προς τούτο, θα συμβάλουν, επίσης, στην επιμόρφωση των υπαλλήλων του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το νέο ταμείο, επί τη βάσει της τεχνογνωσίας της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για τις μεταρρυθμίσεις, που εξειδικεύει τους τρεις αυτούς τομείς παρεμβάσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δύο πλευρές είναι ανοικτές και σε ενδεχόμενη διεύρυνση των τομέων διμερούς συνεργασίας, σε συνεργασία με τη νέα Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS), σε συντονισμό και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο κυβερνήσεων θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των δυνητικών πεδίων, με γνώμονα τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο τουρισμός, η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων και ορισμένες πτυχές στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αποκεντρωμένης διοίκησης, διαφαίνονται ήδη ως κατάλληλα πεδία προς διερεύνηση.

2. Ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το διμερές εξωτερικό εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις αποτελούν μοχλούς τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και δήλωσαν κοινή βούληση για την ενίσχυσή τους.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών να κινητοποιηθούν προκειμένου να προαγάγουν την ενίσχυση των αμοιβαίων ανταλλαγών, αξιοποιώντας πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και υποστηρίζοντας τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια των σχεδίων τους. Τόνισαν, επίσης, τη σημασία μιας εντονότερης παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εξέφρασαν την επιθυμία να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κινητήριους τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Με σκοπό την άμεση κινητοποίηση των επενδυτών, η Ελλάδα και η Γαλλία αποφάσισαν να ορίσουν δύο συντονιστές, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για την αναζήτηση κοινών τομέων ενδιαφέροντος και ευκαιριών οικονομικών εταιρικών σχέσεων, ενόψει της διοργάνωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2016, μιας στρατηγικής συνάντησης για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Συντονιστής για τη Γαλλία ορίζεται ο κ. Louis Schweitzer, Γενικός Επιθεωρητής Επενδύσεων.

Συντονιστής για την Ελλάδα ορίζεται ο κ. Δημήτριος Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών.

Στις αρχές του 2016, θα προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κου Γ. Σταθάκη, με τον Υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμ. Μακρόν, ώστε να εξειδικευθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης περιόδου οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε γαλλικές επενδυτικές προτάσεις προς όφελος των δύο οικονομιών.

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας και συμφωνούν να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, Institute for Growth (IfG), που αφορά τη συμμετοχική χρηματοδότηση (equity financing) μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τη δημιουργία του Προγράμματος Juncker-Ένα Επενδυτικό Πλάνο για την Ευρώπη και δρομολογούν μια κοινή πρωτοβουλία, για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση, καταργώντας τα εμπόδια για τις επενδύσεις, όπου είναι απαραίτητο και συμβάλλοντας στην επιτυχία του Προγράμματος Juncker. Στόχος είναι η δημιουργία συνεργιών, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ενίσχυση δυναμικών ελληνικών και γαλλικών ΜμΕ και η δημιουργία απασχόλησης σε τομείς όπως ενέργεια, έρευνα και καινοτομία, δίκτυα, μεταφορές, τουρισμός και αγροτική παραγωγή.

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική σε νέους επιστήμονες που κατέχουν και οι δύο χώρες συμφωνούν στη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στην προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) με στόχο την ενίσχυση μιας τάσης με σημαντική αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια, σε Ελλάδα και Γαλλία, και απαράμιλλη ικανότητα μόχλευσης διεθνών κεφαλαίων. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει την από κοινού προώθηση δράσεων προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, την ανάπτυξη δικτύων επιχειρήσεων και τη συνεργατική έρευνα.

Υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των τομέων της Έρευνας και της Καινοτομίας για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαιρέτισαν την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) και της ελληνικής Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι οι εταιρικές σχέσεις ανάμεσα σε ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις και συστάδες επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας εξελίσσονται θετικά, με προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης.

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τις προοπτικές που ανοίγονται στο διεθνές εμπόριο εντός και εκτός της ΕΕ, τα προτερήματα των ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, τη στρατηγική θέση της Ελλάδας για την πρόσβαση σε πολλές ανερχόμενες αγορές και συμφωνούν να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων με στόχο την αμοιβαία ενίσχυση της παρουσίας τους στις αγορές των δύο χωρών και σε τρίτες χώρες.

3. Συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων

Η Ελλάδα και η Γαλλία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, του οποίου αποτελούν μέλη. Υπογράμμισαν πως η γαλλική γλώσσα αποτελεί ήδη μια από τις βασικές γλώσσες της παγκόσμιας οικονομίας, η βαρύτητα της οποίας αναμένεται να ενισχυθεί στις επόμενες δεκαετίες, ιδίως λόγω του δυναμισμού της οικονομικής ανάπτυξης της αφρικανικής ηπείρου. Η γνώση της γαλλικής γλώσσας αποτελεί πρόσθετο προτέρημα για την ελληνική νεολαία προς ανεύρεση εργασίας.

Για τον σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συνεχίσουν να προάγουν τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συναφώς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανοδική τάση του αριθμού των μαθητών, ο οποίος φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 250.000 μαθητές.
Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός έχουν εμπλουτίσει τον γαλλικό πολιτισμό. Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Γαλλία αποτελεί, εξ ίσου, πρωταρχικό στοιχείο περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασαν την επιθυμία τους ώστε η πανεπιστημιακή συνεργασία, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα δυναμική, με περίπου 600 συμφωνίες συνεργασίας, να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τέταρτος προορισμός για τους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, η Γαλλία σκοπεύει να διασφαλίσει και να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση αυτή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν και στην εκπαίδευση των νέων Ελλήνων ερευνητών.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας. Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, θα επικεντρώνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των δεξιοτήτων και στους τομείς επιστημονικής αριστείας της Γαλλίας. Θα συμμετέχουν είκοσι περίπου φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου master 2 (ερευνητική κατεύθυνση), διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.

Για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των τεχνών θα ενισχυθούν οι ανταλλαγές εκθέσεων και εκθεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ μουσείων των δύο χωρών. Παράλληλα θα προωθηθούν σύγχρονες παραγωγές και δράσεις τόσο στις εικαστικές όσο και στις ερμηνευτικές τέχνες. Επίσης, θα ενταθεί η συνεργασία ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία των δύο χωρών για την πραγματοποίηση ανταλλαγών και κοινών πρωτοβουλιών και παραγωγών στους τομείς του θεάτρου, χορού, μουσικής και κινηματογράφου.
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν, τέλος, στις ανάγκες επιμόρφωσης στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του τουρισμού, στρατηγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Η γαλλική πλευρά θα παράσχει τεχνογνωσία για τη δημιουργία εξειδικευμένων τουριστικών κλάδων και για την προαγωγή της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας από τους μελλοντικούς επαγγελματίες του τουρισμού.

4. Προσφυγική κρίση – μετανάστευση

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η οποία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί κοινές δράσεις. Η απάντηση σε αυτή την κρίση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική και να δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης.

Συναφώς, η Ελλάδα και η Γαλλία χαιρετίζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών που αφορούν στην κατανομή 160.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, εκ των οποίων τουλάχιστον 66.400 από την Ελλάδα. Για την έναρξη της διαδικασίας, η Γαλλία εξουσιοδότησε έναν αστυνομικό σύνδεσμο που θα συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Η Ελλάδα και η Γαλλία ενθαρρύνουν, επίσης, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών και διαχείρισης των συνόρων, με τη δημιουργία, κέντρων υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής και την εξακολούθηση της εφαρμογής της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Η Γαλλία χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα αυτόν.

Για να την βοηθήσει, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες (FRONTEX και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) και τα Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα της παρέχουν την απαραίτητη στήριξη. Προς τον σκοπό αυτόν, η Γαλλία θα θέσει 60 υπαλλήλους στη διάθεση της FRONTEX και 18 υπαλλήλους στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), εκ των οποίων 9 θα διοριστούν στην EASO και ένας σημαντικός αριθμός στην Frontex στην Ελλάδα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης στην χώρα. Οι πρώτοι εξ αυτών των εμπειρογνωμόνων θα αφιχθούν στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου.

O Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασαν την επιθυμία τους για ενίσχυση της πολιτικής επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα άτομα που δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα στην ΕΕ, σύμφωνα με τον νόμο και με αξιοπρεπή τρόπο.

Τέλος, η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2015, μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και, πέραν αυτού, μέσω της προοδευτικής ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων, με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τα κυκλώματα των διακινητών, ώστε να πάψει η εγκληματική τους δράση. Υπογράμμισαν την αναγκαιότητα παροχής βοηθείας στις όμορες της Συρίας και του Ιράκ χώρες, ώστε να αναλάβουν τους πρόσφυγες, με την στοχευμένη οικονομική αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα και η Γαλλία επισημαίνουν, τέλος, την κατεπείγουσα ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα κατά του DAECH/ΙSIS. Υπό το σημερινό καθεστώς, και εφόσον οι θεμιτές προσδοκίες και διεκδικήσεις όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας δεν ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να επιτευχθεί διαρκής και μόνιμη ειρήνη στη Συρία.
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2015

AλέξιοςΤσίπρας François Hollande

Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας»

Ομιλία του γάλλου Προέδρου στη Βουλή

Ακολούθησε ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».