«Εϊναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η τιμή και διάκριση» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ μετά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ακουσα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τα καλά σας λόγια για την προσωπικότητα και το έργο μου» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Στην πολιτική μου ζωή, είναι πάντα δυνατή η επιλογή. Δεν θα πρέπει να ακούμε δεδομένες απόψεις και θεωρίες. Η Δημοκρατία δίνει την δυνατότητα της επιλογής. Και αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το διαδώσουμε. Δεν αγνοούμε τις απαιτήσεις της Ευρώπης. Ομως απέναντι στου περιορισμούς υπάρχουν πάντα πολλοί πιθανοί δρόμοι. Υπάρχει ο δρόμος όπου μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Υπάρχει ο δρόμος που επιτρέπει να κυριαρχήσει η δύναμη της εξυπνάδας» σημείωσε ο γάλλος Πρόεδρος.

«Η πρόοδος απαιτεί μακρά πορεία και μεγάλες προσπάθειες. Απαιτεί υποχωρήσεις, στάσεις, αλλά μακροπρόθεσμα η πρόοδος είναι ο προορισμός μας. Θα πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε την πρόοδο, τις συνέπειές της… η κρίση. Τι σημαίνει κρίση; Οτι κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε στην πορεία της προόδου. Χρειάζεται θάρρος και προσπάθεια για να πείσουμε τους συμπολίτες μας γι’ αυτή την πρόοδο. Υπάρχουν κάποιοι νοσταλγοί του παρελθόντος. Αυτό όμως διαφθείρει το πνεύμα και οδηγεί σε λαϊκισμούς» υπογράμμισε.

«Η Γαλλία σε μερικές ημέρες φιλοξενεί ένα συνέδριο για το κλίμα. Οχι για να σταματήσουμε την τεχνολογία, αλλά για μια προσπάθεια να προοδεύσουμε σε αυτή χωρίς να καταστρέφουμε το περιβάλλον μας» είπε.

Και πρόσθεσε: «Αναφερθήκατε στις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις μου. Οταν κατέρρευσε το τείχος του Βερολίνου ήταν μια περίοδο όπου το να είσαι ευρωπαίος ήταν κουλτούρα. Σήμερα το να είσαι ευρωπαίος σημαίνει ότι πρέπει να τηρείς κάποιους κανόνες και αρχές, σημαίνει ότι χάνεις κάτι που θεωρείς ότι αποτελεί εθνική κυριαρχία σου, σημαίνει πολλά περισσότερα…»

«Οφείλουμε να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα. Γι’ αυτό επέμενα η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ηξερα ότι εάν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» σημείωσε ο κ. Ολάντ ενώ αναφέρθηκε και πάλι στη μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου και στα αμήχανα βλέμματα των ευρωπαίων ηγετών.

«Εσείς φωτίσατε την Ευρώπη πολύ πριν από εμάς. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σας» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας για την Ελλάδα, ενώ εξήρε το έργο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητώντας αυτό να διαφυλαχθεί.

Παράλληλα τόνισε την συνεργασία ανάμεσα σε αρκετά ελληνικά και γαλλικά ιδρύματα, ενώ επανέλαβε ότι η Γαλλία θέλει να είναι η χώρα που θα υποδεχτεί ένα πολυ μεγάλο αριθμό ελληνων φοιτητών. Θα καταβάλουμε προσπάθεια ώστε η «γαλλοφωνία» των Ελλήνων να ενισχυθεί.

«Συνειδειτοποιώ ότι η ελληνική νεολαία ανησυχεί και διερωτάται κατά πόσο έχει ένα μέλλον στην Ευρώπη. Θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίζουμε το μέλλον τους; αναρωτήθηκε ο γάλλος Πρόεδρος. Θα ήθελα η παρουσία μου να είναι ένα δείγμα ελπίδας για τους νέους. Πρέπει και εμείς να κάνουμε τις απαραίτητες επιλογές για την εκπαίδευση και την εργασία των νέων. Η ευρωπαϊκη πρωτοβουλία για τους νέους και η αποδέσμευση κονδυλίων πρέπει να έχει γίνει μέχρι το 2016» είπε ο Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος σε θέματα Παιδείας, εκπαίδευσης και εργασίας για τους νέους.

«Ζήτω η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία» κατέληξε στην ομιλία του.

Την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του γάλλου Προέδρου έκανε ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Την ανάγνωση των ψηφισμάτων για την αναγόρευση του Φρανσουά Ολάντ σε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί ο Χρήστος Λυριντζής, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης.

Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».