Ενδιαφέρον ξένων για τις τράπεζες

Αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών

Αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, καθώς όπως εκτιμάται από διαχειριστές κεφαλαίων ο τελικός λογαριασμός που θα κυμανθεί στα 12-15 δισ. ευρώ θα είναι ελεγχόμενος. Εν τω μεταξύ η Πειραιώς ξεκίνησε πρώτη την προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων απευθυνόμενη στους ομολογιούχους της, ενώ επαφές με ομολογιούχους τους για μια πιθανή ανταλλαγή με μετοχές έχουν κάνει και οι άλλες τράπεζες. Παράλληλα ήδη τα σχήματα των αναδόχων έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι αυξήσεις υπολογίζεται να λάβουν χώρα τον Νοέμβριο, με την ΕΚΤ να φέρεται αποφασισμένη να πιέσει προς επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του μήνα.
Ορισμένοι διαχειριστές υπολογίζουν στο βασικό σενάριο ότι η Εθνική θα χρειαστεί περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ και άρα και να πουληθεί η θυγατρική της στην Τουρκία δεν θα έχει πρόβλημα. Παράλληλα εκτιμάται ότι το 70%-80% των απαιτούμενων κεφαλαίων στη Eurobank (1,8-2 δισ. ευρώ) έχει ήδη βρεθεί, ενώ περί τα 1,6-1,8 δισ. ευρώ θα χρειαστούν η καθεμία από τις Alpha Bank και Πειραιώς.
Μια ομάδα ξένων που αναμένεται να συμμετάσχουν στις αυξήσεις αφορά υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι έχουν έναν επιπλέον λόγο ώστε να «σβήσουν» υποαξίες από τις συμμετοχή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή ακόμη και να βγάλουν κέρδη.
Μια δεύτερη ομάδα ξένων που θέλει να συμμετάσχει στις αυξήσεις παρατηρεί ότι η σχέση ρίσκου / απόδοσης δείχνει ελκυστική για συμμετοχή στις αυξήσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν πάρει μεγάλες προβλέψεις (σχεδόν 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων), την ώρα που οι τιμές των μετοχών βρίσκονται στα τάρταρα, ενώ τα δεδομένα με τη νέα κυβέρνηση είναι ότι μέχρι στιγμής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, με αποτέλεσμα η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ (που δεν έχει εκλείψει…) να περιορίζεται.
Ορισμένοι επίσης υποστηρίζουν ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα μπορούσαν να βοηθηθούν μεσοπρόθεσμα ανάλογα και με τον βαθμό ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ετσι κάποιοι συστήνουν τις τιτλοποιήσεις δανείων παρά τις πωλήσεις ενεργητικών ώστε η διαχείριση να παραμείνει στις τράπεζες, όπως και τα κέρδη από τυχόν ομαλοποίηση της κατάστασης. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Reuters η ΕΚΤ όρισε στο 9,5% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να πληρούν οι ελληνικές τράπεζες στο βασικό σενάριο των stress tests και στο 8% στο δυσμενές σενάριο.


Ανταλλαγή
Μετοχές αντί ομολόγων

Οι Eurobank και Alpha Bank εξετάζουν σύμφωνα με το Bloomberg το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους επενδυτές να ανταλλάξουν τίτλους έναντι μετοχών, ενώ η Εθνική μπορεί να εξετάσει μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων αναλόγως της τιμής πώλησης της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk