Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στο πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο επικοινωνικός ορυμαγδός διαψεύστηκε, αφού στο πολυνομοχσέδιο δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά δύσκολα μέτρα, που απορρέουν από τη συμφωνία που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. «Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Τα μέτρα τα γνωρίζαμε από τον Αύγουστο, οφείλουμε να τα υλοποιήσουμε με στρατηγική, είπε ο κ. Τσίπρας και εγκάλεσε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι βρίσκεται σε υπαρξιακό αδιέξοδο.

«Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς;» ρώτησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για πέντε χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφερναν ό,τι ζητούσαν οι δανειστές χωρίς διαπραγμάτευση.

Εσείς που μας κατηγορούσατε ότι καθυστερούμε στη διαπραγμάτευση, εσείς που είχατε ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας, εσείς που τον Αύγουστο ψηφίσατε τη συμφωνία, σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα, συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η αξιολόγηση, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015 και να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

«Δεν έχετε σχέδιο για τη χώρα. Ο καημός σας είναι να ξαναβρεθείτε στις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά δεν θα το πετύχετε ούτε αυτή ούτε την επόμενη τετραετία. Για πολλά χρόνια θα μείνετε στην αντιπολίτευση. Κοιτάξτε να είναι εποικοδομητικά χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός.

Πλήρης κάλυψη σε Φλαμπουράρη – Σταθάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποθέσεις των «πόθεν έσχες» του Αλέκου Φλαμπουράκη και του Γιώργου Σταθάκη λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για διαφθορά. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, τόνισε και συμπλήρωσε: «Μην ψάχνετε για διαφθορά στην Αριστερά».

Ο πρωθυπουργός ήταν για άλλη μια φορά κατηγορηματικός ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και πως η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτη σε φοροδιαφυγή και διαφθορά.

Μην με προκαλείτε, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και αναρωτήθηκε σε ποιες τσέπες πήγε το ένα εκατομμύριο ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens που δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για παράταση ενός έτους για την παραγραφή μεγάλων φοροογικών υποθέσεων.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι ελπίζει να τηρήσει η αντιπολίτευση τη δέσμευση της και να ψηφίσει αυτή τη μεγάλη τομή.

«Κοινές περιπολίες δεν θα υπάρξουν»

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο πρωθυπουργός στην ενημέρωση για την σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, λέγοντας πως η χθεσινή απόφαση κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά σηματοδοτεί τον αντιφατικό χαρακτήρα της Ευρώπης.

Ήταν κατηγορηματικός ότι κοινές περιπολίες με την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορούν να υπάρξουν, παρά τις πιέσεις που ασκούν τις τελευταίες ημέρες Βερολίνο και Κομισιόν.

Εξήγησε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί η Αγκυρα συνεχίζει τις παραβιάσεις και τις αμφισβητήσεις σε θέματα που είναι ξεκαθαρισμένα από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και επειδή για να υπάρξει έλεγχος των προσφυγικών ροών, πρέπει να υπάρξει έλεγχος εντός των τουρκικών εδαφών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει την πολιτική ενίσχυση της Τουρκίας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, χωρίς όμως να υπάρξουν από το μέρος μας παραχωρήσεις και υποχωρήσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Επανέλαβε την κριτική του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος των ροών και συνειδητοποίησε το πρόβλημα, όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στις αυλές των κρατών της Κεντρικής Ευρώπης.

Όσο το πρόβλημα έμενε στα τουρκικά παράλια και στα ελληνικά νησιά, στην Ευρώπη υπήρχε αμηχανία. Μπέρδευαν το προσφυγικό με το μεταναστευτικό, είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την ΕΕ για αργοπορία στις αποφάσεις.

Σημείωσε, τέλος, πως η ελληνική θέση είναι να μεταφερθεί σταδιακά το βάρος των ροών από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια και η μετεγκατάσταση να γίνεται από εκεί για να σταματήσει το Αιγαίο να μετρά νεκρούς, για να σταματήσει η εκμετάλλευση των προσφύγων.