Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ: Η αγωνία των βουλευτών πριν την «μνημονιακή πρεμιέρα»

Μακροβούτι στα μνημονιακά νερά κάνει από την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν όψει της κατάθεσης

Μακροβούτι στα μνημονιακά νερά κάνει από την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν όψει της κατάθεσης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με το πρώτο κύμα προαπατούμενων συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, απουσία του Αλ. Τσίπρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε πως η αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας έχει μεν συντελεστεί από τους περισσότερους βουλευτές, όμως την ίδια στιγμή επιχειρείται μία κατ΄ ελάχιστον διασφάλιση του χαρακτήρα του κόμματος, με παρεμβάσεις διορθωτικού Τύπου στο κατατεθέν νομοσχέδιο.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φάνηκε να λαμβάνει υποψη του παρατηρήσεις σχετικά με την παραδοξότητα των μέτρων με τους διαφορετικούς συνετελεστές σε διάφορα σημεία της χώρας, τα οποία ήδη προ της εφαρμογής του έχουν προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην αγορά.
Επίσης, διορθωτικές εισηγήσεις έγιναν και για τις ρυθμίσεις που αφορούν την φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων.
Υπό τις συνθήκες αυτές, από την τρέχουσα εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δίνουν τις πρώτες τους εξετάσεις στην εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων, το οποίο από τη μία πλευρά χαρακτηρίζεται από ιδεοληπτικού τύπου διατάξεις – ειδικώς σε ό,τι αφορά την φορολόγηση της πάσης φύσεως ιδιοκτησίας και περιουσίας – και από την άλλη απειλείται με την αποτυχία ή την υστέρηση στην είσπραξη των ποσών που έχουν προϋπολογιστεί.

Κάτι τέτοιο εμπεριέχει την εφαιλτική απειλή της αναγκαιότητας και νέων, επιπρόσθετων μέτρων τους επόμενους μήνες.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη σε εμπιστευτικές συζητήσεις, η ψήφιση των μέτρων μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της περιόδου, καθώς σχεδόν όλοι πλέον έχουν αποδεχθεί «την μοίρα τους».
Το μεγαλύτερο ζήτημα θα είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την ψήφιση και όσο θα βεβαιώνονται φόροι και θα σωρεύονται οφειλές.
Εν όψει αυτού, ουδείς στην κυβέρνηση διαθέτει αυτή τη στιγμή πειστική απάντηση για το πώς θα καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση τους επόμενους μήνες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος την προηγούμενη εβδομάδα σημείωνε ότι μία παράμετρος στην οποία δείχνει να ποντάρει πολιτικά η κυβέρνηση είναι η εκτίμηση ότι τα στοιχεία για την ύφεση και το ύψος του ελλείμματος του 2015 μπορεί να εμφανιστούν εν τέλει βελτιωμένα και έτσι να δημιουργηθεί ένα αντιστάθμισμα σε επίπεδο ψυχολογίας.
Αλλοι πάντως αμφισβητούν σθεναρά το κατά πόσον μία τέτοια παράμετρος θα είναι επαρκής για την διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος εν μέσω φοροκαταιγίδας και διόγκωσης χρεών των πολιτών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk