Prodexpo: Αγκάθι για τα ακίνητα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη και με μια πλειάδα στελεχών της αγοράς ακινήτων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να δίνουν το παρών, ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία το 16ο Συνέδριο της Prodexpo.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη και με μια πλειάδα στελεχών της αγοράς ακινήτων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να δίνουν το παρών, ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία το 16ο Συνέδριο της Prodexpo.
Στο Εxecutive Breakfast το οποίο προηγήθηκε της έναρξης του συνεδρίου παρακάθισαν υψηλόβαθμοι παράγοντες της αγοράς Real Estate, οι οποίοι έθιξαν επιμέρους θέματα που αφορούν στη λειτουργία και τους θεσμούς της αγοράς ακινήτων έτσι όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας όπως, ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των επενδύσεων, προϋποθέσεις για την βελτίωση της φορολογικής πολιτικής, ακίνητη περιουσία δημοσίου: Τα επόμενα βήματα. Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα της συνάντησης θα συζητηθούν αναλυτικότερα στο συνέδριο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ακολουθούν βασικά σημεία των τοποθετήσεων :
Η κυρία Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος, Greece & Serbia, Colliers International αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως emerging market και τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παρούσα φάση στο να έρθουν χρήματα και επενδύσεις στην χώρα. Έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ελκυστικού στους επενδυτές προϊόντος, σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής και έδωσε το παράδειγμα των κτιρίων γραφείων και των ξενοδοχείων, ενώ έκανε λόγο και για την σημασία της πιο εκτεταμένης χρήσης των διαθέσιμων κτιρίων του δημοσίου.
Ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος, Grivalia Properties υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερότητα του πλαισίου για την διατήρηση των επενδυτών και έκανε λόγο για επενδύσεις αναβάθμισης του χαρτοφυλακίου που κάνει η Grivalia, προσθέτοντας ότι τέτοιες επενδύσεις βοηθούν την τοπική οικονομία. Ανακοίνωσε δε την ύπαρξη ενός fund για το higher market του ξενοδοχειακού κλάδου, που θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη του τουρισμού. Τέλος, μίλησε για »βήματα πίσω» που γίνονται στον τομέα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ο κ. Γιώργος Φράγκου, γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας τράπεζας και ομίλου, Εθνική Τράπεζα υποστήριξε ότι υπάρχει η λογική της αποξένωσης της ακίνητης περιουσίας που είναι συνδεδεμένη με την νοοτροπία του Έλληνα. Αναφέρθηκε στο μεγάλο μέρος των ακίνητων του Δημοσίου που παραμένει ανεκμετάλλευτο και υποστήριξε ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να λειτουργήσει με εγχώριους επενδυτές ως τομέας εκμετάλλευσης και όχι αποκλειστικά πώλησης.
Ο κ. Αριστοτέλης Συγγρός, διευθύνων σύμβουλος, Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ στην τοποθέτησή του σημείωσε ως σημαντικό πρόβλημα ότι τα περισσότερα transactions έχουν γίνει σε χαμηλές αξίες και αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια που παραμένουν εμπόδιο στις οικιστικές συναλλαγές με μεγάλη επίπτωση στην ελληνική οικονομία. Εξέφρασε, επίσης την αναγκαιότητα να φτιαχτεί προϊόν με βάση τους πελάτες και έκανε λόγο για ανάγκη αναδασμού της αγροτικής γης, για την ανάπτυξη των αγροτικών γαιών.
Ο κ. Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος, CBRE Atria έκανε λόγο για »στρεβλή πολιτική» από την πλευρά του κράτους στον οικιστικό τομέα. Μίλησε για χρόνια προβλήματα, τα οποία ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν συντονισμένα, όπως αυτό της αργής δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στο κακό φορολογικό περιβάλλον. Όρισε δε τρία βασικά ζητήματα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές στην παρούσα φάση όπως τα capital controls, την αργή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αβεβαιότητα υλοποίησης του προγράμματος διάσωσης.
Η κυρία Λίλα Πατεράκη, business development director, Zeus Capital Partners έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο, λέγοντας ότι υπήρξε μια καλή διετία ανάπτυξη στο 2012 και το 2013, ωστόσο αυτή την περίοδο υπάρχει μια άδρανεια. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι παρά την δύσκολη συγκυρία, υπάρχει ακόμα μια γενικότερη διάθεση των επενδυτών να φύγουν από την ασφάλεια της δυτικής Ευρώπης και να περάσουν στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ονόμασε, δε, ως βασικές αρχές για την ανάπτυξη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εκκίνηση της ρευστότητας και τη λύση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Γιώργος Παπαϊωάννου, αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Piraeus Real Estate όρισε τρεις προϋποθέσεις για την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης : Την άρση αβεβαιότητας, τη σταθερότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τη σταθερότητα των τραπεζών. Από την πλευρά του υπογράμμισε την σημασία του τομέα των επενδύσεων, αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης περιβάλλοντος για ιδιωτικές επενδύσεις. Αναφορικά, τέλος, με τo θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, σημείωσε την ανάπτυξη διαμόρφωσης επιθετικής πολιτικής από την πλευρά των τραπεζών για την εξάλειψη του προβλήματος.
Ο κ. Δημήτρης Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος, Savillis στην τοποθέτησή του, επίσης, υπογράμμισε την μεγαλύτερη προσπάθεια που θα πρέπει να συντελεστεί στο ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και των χαρτοφυλακίων που μένουν σε αδρανή κατάσταση. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για γενναίες αποφάσεις και ενέργειες από την πλευρά των τραπεζών προκειμένου να εισρεύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Σε σχέση, δε, με τα ακίνητα του Δημοσίου, σημείωσε ότι χρειάζεται τα στελέχη της οικιστικής αγοράς να εστιάσουν στην μεταβιβασιμότητά τους, προσθέτοντας ότι υπάρχει ζήτημα νομοτεχνικής ωρίμανσης και ανάγκη περιορισμού της ποινικοποίησης των deals που γίνονται με το Δημόσιο.
Η κυρία Κατερίνα Μάνου, regional general manager-Balkans, Regus μίλησε για την καθήλωση των αναπτυξιακών πλάνων για την Ελλάδα, την ώρα που τα Βαλκάνια αναπτύσσονται ταχύτατα. Η ίδια μίλησε για την σημασία διαμόρφωσης νέου τοπίου στις επενδύσεις αναφέροντας ως παράδειγμα συνεργασίες με αντικείμενο κτίρια αχρησιμοποίητα, αεροδρόμια, πανεπιστήμια κ.ά.
Ο κ. Γιώργος Μαντζαβινάτος, senior director, Alvarez & Marsal σημείωσε ότι παρά το τέλμα των τελευταίων ετών, υπάρχει μια θετική διεθνής συγκυρία που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Ως κομβικό σημείο για την ανάπτυξη ανέφερε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επιθυμία των επενδυτών για το εγχώριο τουριστικό προϊόν, η οποία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με τον κ. Μαντζαβινάτο, η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα φέρει ανακατατάξεις στους τομείς των τιμών και των επενδύσεων, ενώ κατέληξε ότι υπάρχει μια γενικότερη ανάγκη για μια στροφή στην ποιότητα.
Ο κ. Άριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Πανγαία προσδιόρισε ως πιο σημαντικό θέμα την ενίσχυση των επενδύσεων. Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τόνισε ότι υπάρχει δυσλειτουργία των συναλλαγών και των πάγωμα των διεθνών διαγωνισμών, με το όλο πλαίσιο να συμβάλει στην αποθάρρυνση των επενδύσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες στην Ελλάδα και διαθέσιμο προϊόν το οποίο θα πολλαπλασιαστεί, όταν λυθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος, Danos – BNP Paribas Real Estate υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να απογειωθεί, ωστόσο έκανε λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα στην παρούσα φάση που κάνει τους μεγάλους επενδυτές να βλέπουν στην Ελλάδα τεράστιο ρίσκο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι σοβαροί επενδυτές θέλουν σταθερότητα.
Ο κ. Γιάννης Γκάνος, πρόεδρος, RICS Greece περιέγραψε με μελανά χρώματα την παρούσα κατάσταση στον οικιστικό τομέα, κάνοντας λόγο για ασταθές φορολογικό καθεστώς, ασταθές νομικό περιβάλλον και δυσκίνητη δημόσια περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε ανάγκη να γνωρίσουν οι ξένοι επενδυτές την Ελλάδα και να επιτευχθεί προσπάθεια κοινής γλώσσας με τους διεθνείς επενδυτές. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε ως μειονέκτημα την αδιαφάνεια της ελληνικής αγοράς, ενώ τόνισε την ανάγκη για γρήγορα βήματα στην πορεία προς την ανάπτυξη.
Ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος, Eurobank Property Services υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση των επενδύσεων. Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυσλειτουργία των συναλλαγών και πάγωμα των διεθνών διαγωνισμών, ενώ μίλησε με έμφαση για ανάγκη επαναπατρισμού των 120 δισ. που »έφυγαν» στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για το »ανοιχτό θέμα» των κόκκινων δανείων, ενώ φάνηκε συγκρατημένος στο θέμα των τιμών και της κινητικότητας. Ο κ. Ανδρίτσος προέβλεψε απόδοση της αγοράς των κόκκινων δανείων τουλάχιστον σε πέντε χρόνια, ενώ αναφέρθηκε στην σημασία ενέσεων ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών.
Ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Dimand αναφέρθηκε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για επενδύσεις στην κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα αυτή τη στιγμή, ενώ έκανε λόγο για ανυπαρξία αξιοποίησης των Ολυμπιακών ακινήτων, τα οποία είχαν παρουσιαστεί ως μεγάλη ευκαιρία. Ως κύρια προβλήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη σημείωσε το γεγονός ότι οι έλληνες διακατέχονται από κοινωνικό φθόνο, ενώ έχουν και την ανάγκη διαρκούς καθοδήγησης και εποπτείας από τρίτους. Ως εκ τούτου μίλησε για προσπάθεια αυτή η επιτήρηση να βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά.
H κυρία Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια, Αθηναϊκή Οικονομική – JLL έθεσε ως »κλειδί» για την ανάκαμψη του οικιστικού τομέα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πίστη ότι τα σημερινά προβλήματα του real estate είναι δευτερογενή και αναφέρθηκε στην σημασία της επανάκαμψης της πίστης των επενδυτών και ενός σταθερού μακροοικονομικού κλίματος. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να μπει φρένο στα αντικίνητρα που υπάρχουν για τις επενδύσεις και έκλεισε λέγοντας ότι η »αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα φέρει ξανά και επενδύσεις».
Στο τέλος του Breakfast, ο city manager της πόλης του Βελιγραδίου Goran Vesic έδωσε μια μικρή γεύση από τις κατασκευές πνοής που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν την πόλη.
Όπως υπογράμμισε, το Βελιγράδι είναι μια πόλη που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και υπάρχει προσανατολισμός για την ανάπτυξη των παραποτάμιων περιοχών της. Αναφέρθηκε δε, στο μεγάλο οικιστικό project με τίτλο »Το Βελιγράδι στο νερό» που αναπτύσσεται σε έκταση 10.000 στρεμμάτων κοντά στο κέντρο της πόλης, τονίζοντας ότι παράλληλα με τα σχέδια αυτά για την πρωτεύουσα της Σερβίας, υπάρχει και η δημιουργία ενθαρρυντικής νομικής υποδομής για την στήριξη των επενδυτών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk