Η αστάθεια στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές δημιουργεί ευκαιρίες

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν πολλά επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου (Ηedge Fund) τους μήνες που ακολούθησαν την αναταραχή των ασιατικών κι αναδυόμενων αγορών.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν πολλά επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου (Ηedge Fund) τους μήνες που ακολούθησαν την αναταραχή των ασιατικών κι αναδυόμενων αγορών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg ο Δρ. Ρέι Μπαχράμοφ, διευθυντής επενδύσεων της Forum Asset Management εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια 100 εκατομμυρίων δολαρίων αποκόμισε μεγάλες υπεραξίες λόγω της κρίσης στα ασιατικά χρηματιστήρια και νομίσματα. Πιο συγκεκριμένα το βασικό fund της εταιρείας του Μπαχράμοφ παρουσίασε κέρδη 24% τον Ιούλιο και απογειώθηκε στο 60% τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με επιστολή στους επενδυτές που είναι στη διάθεση του Bloomberg. Γενικά, το fund είχε αυξηθεί 107% φέτος μέχρι τον Αύγουστο.
Η πρόβλεψη του Μπαχράμοφ όπως και αυτή αρκετών άλλων μάνατζερ που στοιχημάτιζαν για πολλά χρόνια ότι οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα άρχιζαν να παρουσιάζουν πτώση, επιβεβαιώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Βασικά περιμένουμε μια μεγάλη περίοδο αστάθειας. Θα έχουμε πολλές δονήσεις και μετά ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό είναι μόνο η αρχή» είπε.
Ο Ερικ Πίτερς διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας One River Asset Management, με κεφάλαια ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψε επίσης σημαντικά κέρδη κατά την διάρκεια της κρίσης στις χρηματαγορές. Ο Πίτερς αναφερόμενος στο πώς είχε σημαντικές αποδόσεις σημείωσε ότι προτίμησε να κάνει ανοικτές πωλήσεις μετοχών Αυστραλίας και Βραζιλίας, Νορβηγικής Κορώνης, Χιλιανού Πέσο και σπόρων σόγιας και ταυτόχρονα να επενδύει μακροπρόθεσμα σε ομόλογα Αυστραλίας.
Το σύνδρομο «Dutch Disease»
H One River, όπως πρόσφατα μετονομάσθηκε (πρώην Peters Capital Group), έχει δημιουργήσει ένα fund, μέσω του οποίου ένας επενδυτής μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στα 5 μακροοικονομικά προγράμματα της εταιρείας. Μάλιστα ένα πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών που ονομάζεται «Dutch Disease» έχει ποντάρει στην πτώση νομισμάτων και μετοχών σε χώρες παραγωγής βασικών προϊόντων.
Το συγκεκριμένο fund αυξήθηκε κατά 18% τους πρώτους 8 μήνες του 2015, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με στέλεχος που έχει γνώση για τις αποδόσεις επενδύσεων. Ένα άλλο πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρσι με το όνομα «long volatility (μακροχρόνια αστάθεια) αυξήθηκε περίπου 9% τον Αύγουστο και μεσοσταθμικά έχει κερδίσει 9% φέτος είπε το ίδιο στέλεχος στο Bloomberg.
Καθώς η ανάγκη της Κίνας για βασικά προϊόντα μειώνεται, οικονομικοί παράγοντες σε αναδυόμενες αγορές δεν βλέπουν επαναφορά της ζήτησης στα παλιά επίπεδα σύντομα, είπε ο Peters. «Αυτή είναι μια πολύ έντονη κατάσταση καθώς χώρες που πέρασαν μια περίοδο που έγιναν τόσο πλούσιες τώρα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους» είπε ο Πίτερς, του οποίου η βάση είναι στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. «Είναι δύσκολο να προσελκύσουν νέους τύπους εταιρειών και βιομηχανιών στη χώρα τους. Αυτά τα πράγματα παίρνουν πολύ χρόνο» είπε.
O Μπαχράμοφ και ο Πίτερς έχουν ξεπεράσει κατά πολύ πολλούς συναδέλφους τους. Τα μέσα hedge funds που έκαναν προβλέψεις σε μακροοικονομικά γεγονότα έχασαν 0.8% φέτος μέχρι τον Αύγουστο, ενώ τα μέσα hedge fund που πόνταραν σε στρατηγικές έχασαν 0.1% την ίδια περίοδο σύμφωνα με την Hedge Fund Research Inc μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών που βρίσκεται στο Σικάγο.
Ύφεση στην Κινέζικη Αγορά
Η Crescat Capital επίσης καταγράφει κέρδη, με το βασικό της παγκόσμιο fund, να αυξάνεται 4.8% τον Αύγουστο αφού ποντάρει στην πτώση του Κινέζιου Γουάν από πέρσι. Το fund έχει κερδίσει 11% φέτος μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το site της εταιρείας.
Η North Asset Management, η εταιρεία επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 δισ. προέβλεψε πτώση στην αγορά της Κίνας περίπου στα μέσα του προηγούμενου έτους και κέρδισε 8.1% το 2015 μέχρι τον Αύγουστο όπως είπε την Δευτέρα ο διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας Γ. Παπαμαρκάκης.
«Είμαστε αρνητικοί όσο αφορά τις προβλέψεις μας για την Κινέζικη οικονομία. Νομίζουμε ότι η Κίνα πρόκειται να μειώσει δραστικά τα επιτόκια» είπε ο Παπαμαρκάκης προσθέτοντας ότι για μήνες θα υπάρχει αστάθεια στις χρηματαγορές εκεί. Την ίδια ώρα ο Μπαχράμοφ βλέπει ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί για χρόνια.
Η Κρίση στην Ασία
«Η κρίση στην Ασία άρχισε το 1997. Η αστάθεια τελείωσε το 2002» είπε ο Μπαχράμοφ, που πήρε Ph.D. στην οικονομική θεωρία στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη. «Υπάρχουν πολλές ιστορικές αναλογίες όσο αφορά την χρονική στιγμή. Νομίζω ότι αυτός ο γύρος που ξεκίνησε 12 μήνες πριν είναι ακόμη στα αρχικά στάδια» υπογράμμισε ο ίδιος κατηγορώντας τις διευκολύνσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, οι οποίες καθυστέρησαν την ανάδειξη των προβλημάτων της Κίνας. «Είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί αυτή τη φορά».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk