Κάλεσμα σε εθελοντές από την κοινωνία των Πολιτών να πλαισιώσουν την προσπάθειά τους με το σύνθημα «Ναι, στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ» απηύθυνε η πρωτοβουλία κοινωνικών φορέων, αυτοδιοικητικών παραγόντων, επιχειρηματικών συνδέσμων και αγροτικών συλλόγων που στηρίζουν το «ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ» μίλησαν για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής επιλογής να οδηγήσει την χώρα εκτός προγράμματος και τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα σε περίπτωση που προκύψει το «Όχι» από τις κάλπες της 5ης Ιουλίου. Επεσήμαναν ότι το «όχι» σημαίνει «αβεβαιότητα, ταπείνωση, διχασμός, απομόνωση, σημαίνει δραχμή». Αντιθέτως, η σχηματική επιχειρηματολογία τους είναι ότι το «ΝΑΙ» ισοδυναμεί με «ναι στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια, στην ανάπτυξη, στις ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας, ναι στο ευρωπαϊκό μας μέλλον».
Κατά τη διάρκεια της συνένευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν είναι μεγάλο το κύμα των ακυρώσεων σε κρατήσεις που έχουν γίνει σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αλλά ημέρα με την ημέρα ενισχύονται οι ακυρώσεις. Όπως είπε, δεν είναι ακόμα καταστροφική η εικόνα και από Δευτέρα υπάρχει περιθώριο να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης. Πρότεινε -σημειώνοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη- τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού.
Αναφέρθηκε σε ελλείψεις που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κατάστασης σε δήμους, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας όπου παρατηρούνται στην προμήθεια πετρελαίου, στην κίνηση απορριμματοφόρων κτλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πατούλης λίγες ώρες αργότερα μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας ομολογεί πως «η διενέργεια του δημοψηφίσματος δεν είναι μια πράξη που διευκολύνει την εθνική προσπάθεια, αλλά εξυπηρετεί απλά κομματικές σκοπιμότητες». Και πρόσθεσε: «Στις 5 Ιουλίου οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ΝΑΙ στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ, ΝΑΙ στην ασφάλεια και σταθερότητα, ΝΑΙ στην ενότητα όλου του λαού μας».
Παρέμβαση κατά τη συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ» έκανε και ο καθηγητής κ. Γιώργος Προκοπάκης, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος.
Στην Επιτροπή του «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ» συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι φορείς: ΓΕΣΕΒΕ, Δικηγορικός Συλλογος Θεσσαλονίκης, ΚΕΔΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΒ, ΣΕΠΠΕΕ, ΣΕΤΕ, Εμπορικός Συλλογος Αθηνών, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας κ.ά.