Με κομμένη την «ανάσα» παρακολουθούν οι τραπεζικές διοικήσεις τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ευελπιστώντας σε μια συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος ασφυξίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τη στάση της ως σήμερα έχει δείξει πως δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες με… πολιτική χροιά.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, μπορεί η χρηματοδότηση των εγχώριων ομίλων μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance –ELA) να αυξάνεται κάθε εβδομάδα τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες με το «σταγονόμετρο», ωστόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας δεν έχει λάβει μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών.
«Με τα σημερινά δεδομένα, και μετά τις τελευταίες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, με βάση καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε ήδη “κουρέψει” τα ενέχυρα που φέρουν ελληνικό κίνδυνο» σημειώνει έμπειρος τραπεζίτης.
Σε ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιων μέτρων, το περιθώριο επιπλέον δανεισμού των τεσσάρων συστημικών ομίλων, βάσει των εγγυήσεων που έχουν κατατεθειμένες στο ευρωσύστημα, θα υποχωρούσε σε μόλις 10 δισ. ευρώ.
Η «άμυνα» έναντι των εκροών θα μειωνόταν δραματικά, φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Εκτός του ότι τα μεγέθη είναι πιο μεγάλα, υπάρχουν και η παρουσία των ελληνικών ομίλων στη ΝΑ Ευρώπη και ο κίνδυνος “μετάστασης” του προβλήματος και εκτός Ελλάδος που φοβίζουν τις Αρχές».

Ο πανικός που θα δημιουργούνταν αν λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση και η ραγδαία υποχώρηση της εμπιστοσύνης θα είχαν πολύ μεγάλο κόστος για την οικονομία, η οποία μπορεί να χρειαζόταν ακόμη και δύο χρόνια για την επαναφορά σε καθεστώς… ευρώ, ως προς τη λειτουργία του τραπεζικού της συστήματος.
Η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίησή του θα ήταν δεδομένη, λόγω της αναπόφευκτης ύφεσης που θα έπληττε τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σε αντιστοιχία με τις αποφάσεις του Eurogroup

Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί ως σήμερα μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ρήξη με τους δανειστές για να κινηθεί η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η ΕΚΤ “ακούει” το Eurogroup. Αν οι πολιτικοί επιλέξουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία, θα περιορίσει τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.

Διαφορετικά, θα συνεχίσει να στηρίζει με όσο ELA χρειάζεται τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αναπληρώνουν τις καταθέσεις που χάνουν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώσπου να επέλθει μια συμφωνία» εξηγεί κοινοτικός αξιωματούχος.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει 14 φορές το πλαφόν δανεισμού από τον ELA από τον περασμένο Νοέμβριο. Το νέο όριο, βάσει της απόφασης αυτής της εβδομάδας, είναι τα 80 δισ. ευρώ. Μέσα στον Απρίλιο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς το Ευρωσυστήματος αυξήθηκε κατά 5,66 δισ. ευρώ, ποσό απαραίτητο για την κάλυψη των εκροών που εκτιμάται ότι έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ.
Τον Μάιο η απώλεια στην καταθετική βάση συνεχίστηκε, με τη διαρροή να τοποθετείται στα 3 δισ. ευρώ τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα. Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί από ανάλογη αύξηση του ELA.

HeliosPlus