Τεκμήρια-φωτιά θα αντιμετωπίσουν ίσως για τελευταία φορά οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να υποβάλουν το επόμενο διάστημα τη φορολογική δήλωσή τους και θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.
Οποιος είναι ανύπαντρος ή παντρεμένος, διαθέτει αυτοκίνητο, σπίτι, πληρώνει δάνειο, πιστωτική κάρτα ή έχει κάνει δωρεά ή γονική παροχή πάνω από 300 ευρώ, πληρώνει δίδακτρα ιδιωτικού, έχει σκάφος αναψυχής, πισίνα κ.τ.λ. θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δαγκάνα των τεκμηρίων όπου κάθε χρόνο πιάνονται περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος έχει μεγαλύτερα τεκμαρτά εισοδήματα από τα πραγματικά, θα φορολογηθεί βάσει των «πλασματικών» εισοδημάτων που εκτιμά η Εφορία ότι έχει αποκτήσει ή καλύτερα έχει αποκρύψει σε περίπτωση που τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα.
Το τεκμήριο για τους ανύπαντρους, τους χωρισμένους και τους χήρους, χωρίς να έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, είναι 3.000 ευρώ, ενώ για τους παντρεμένους 5.000 ευρώ. Το τεκμήριο των αυτοκινήτων ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για τα ως 1.200 κυβικά εκατοστά και αυξάνεται ανάλογα με τον κυβισμό.
Χαμηλότερα μπορεί να πει κανείς ότι είναι τα τεκμήρια των ακινήτων σε σύγκριση με των αυτοκινήτων καθώς για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα το ποσό ανά τετραγωνικό είναι 40 ευρώ. Ετσι, για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων, μια μέση κατοικία δηλαδή, το τεκμήριο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ, ενώ για μια κατοικία 100 τετραγωνικών το τεκμήριο ανεβαίνει στα 4.500 ευρώ γιατί αλλάζει ο συντελεστής από τα 80 τ.μ. ως τα 120 τ.μ.
Οσον αφορά τις δωρεές και τις γονικές παροχές, εφόσον ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 300 ευρώ, και αυτές θα πρέπει να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση και να αθροιστούν με βάση τα υπόλοιπα τεκμήρια.
Σημαντική παγίδα τεκμηρίων αποτελούν οι δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και οι δόσεις αποπληρωμής πιστωτικών καρτών. Υπάρχει στη φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός που, εφόσον συμπληρωθεί, αυξάνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος των τεκμηρίων. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τράπεζες στέλνουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και κατά συνέπεια, αν κάποιος αμελήσει να το αναγράψει, θα εντοπιστεί μετά στη διαδικασία των διασταυρώσεων που ακολουθούν της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Επίσης για εφέτος επανέρχεται το τεκμήριο απόκτησης ακινήτων, ενώ τεκμήριο αποτελεί και η αγορά αυτοκινήτων. Παράλληλα, αν κάποιος έχει αγοράσει το 2014 ένα προϊόν το οποίο κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ, τότε και αυτό θα πρέπει να το δηλώσει στην Εφορία. Τέλος, τεκμήριο αποτελούν τα συνολικά ποσά που έχει καταβάλει ο γονιός για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


![Πορεία Γρηγορόπουλου στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί [εικόνες]](https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2025/12/06/PER_5426-90x90.jpg)
