Ως «απόλυτους και αβάσιμους» απορρίπτει με επιστολή του προς το «ΒΗΜΑ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emirates σερ Τιμ Κλαρκ τους ισχυρισμούς τριών κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών (American Airlines, United και Delta) ότι η εδρεύουσα στο Ντουμπάι εταιρεία (όπως άλλωστε και οι Etihad και Qatar Airways) έχουν λάβει κρατικές επιδοτήσεις κατά τρόπο καταχρηστικό.
«Δεν έχουμε λάβει ποτέ επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις. Λάβαμε όντως ένα κεφάλαιο εκκίνησης της τάξεως των 10 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ το 1985 και μία μόνο επενδυτική ενίσχυση 88 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για δύο αεροσκάφη Boeing 727 και ένα κτίριο εκπαίδευσης. Αυτή η επένδυση έχει αποπληρωθεί μέσα από μια σειρά μερισμάτων προς την κυβέρνηση του Ντουμπάι που φθάνει τα 2,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Όλα τα δεδομένα είναι καταγεγραμμένα σε δημόσια έγγραφα», σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην εταιρεία του ο βρετανός μάνατζερ.

Πιέσεις στην Ουάσιγκτον για ενισχύσεις

Οι τρεις αερομεταφορείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι τρεις ανταγωνίστριές τους εταιρείες που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή εισέπραξαν κατά την περίοδο 2004-2014 κρατικές επιδοτήσεις που φθάνουν συνολικά τα 42,3 δισ. δολάρια. Το «κατηγορητήριό» τους εδράζουν σε έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή τους και διήρκεσε ενάμιση χρόνο. (Το δημοσίευμα του το «ΒΗΜΑΤΟΣ»)
Ο επικεφαλής της Emirates (σημειωτέον ότι κατά την αμερικανική έρευνα φέρεται να έλαβε πολύ μικρότερες επιδοτήσεις συγκριτικά με εκείνες των Etihad και Qatar Airways) στη μακροσκελή επιστολή του αναφέρει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία του όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά συνεισφέρει στην οικονομία του Ντουμπάι.
Ο σερ Τιμ Κλαρκ αποδίδει την πολεμική των αμερικανών αερομεταφορέων κατά των αράβων ανταγωνιστών τους στην άσκηση πιέσεων εκ μέρους των πρώτων προς την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον προκειμένου εκείνη να ασκήσει προστατευτική πολιτική προς όφελός τους.

Δάσκαλε που δίδασκες…
Ο μάνατζερ της Emirates θεωρεί όμως «πολύ δύσκολο να επηρεαστεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από μία ομάδα που δεν διαθέτει επίσημους εκπροσώπους και να αλλάξει την πολιτική των αερομεταφορών της, κι αυτό σε μια στιγμή όπου οι γεωπολιτικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να πακτωθούν και όχι να αποδυναμωθούν».
Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «θα ήταν ειρωνικό, και ντροπή, οι ΗΠΑ, οι οποίες υπήρξαν πρωτοπόροι στην απελευθέρωση και απορρύθμιση, να εξετάζουν μία στροφή 180 μοιρών στο θέμα των επιτυχημένων πρακτικών διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, προς όφελος της μειοψηφίας, βασίζοντας την σε απόλυτους και αβάσιμους ισχυρισμούς για επιδοτήσεις».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Emirates σερ Τιμ Κλαρκ στα αγγλικά και η μετάφρασή της στα ελληνικά που απέστειλε στο «ΒΗΜΑ» η εταιρεία επικοινωνιακής στρατηγικής V+O Communication με την οποία συνεργάζεται η Emirates.