Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ρύθμιση της απορυθμισμένης αγοράς εργασίας και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ της μείωσης επίπεδα αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες και τα επόμενα νομοθετικά βήματα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Τα θέματα αυτά, όπως και η επαναφορά των επιτρεπόμενων ποσοστών των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης κατά τις συζητήσεις της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να εξαιρεθούν από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της.
Εφόσον τελικώς αυτό επιτευχθεί, θα λύσει τα χέρια του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος ωστόσο επαναλαμβάνει ότι χρειάζονται «προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις, όπως και πρωτοβουλίες», έτσι ώστε «να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζομένους, με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς για τις επιχειρήσεις».
Ηδη ο υπουργός Εργασίας ξεκίνησε έναν κύκλο συναντήσεων με τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους προτού καταλήξει στον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις), στη διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση για «σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού σε βάθος διετίας και όχι τριετίας» όπως ζήτησε η Συνομοσπονδία.
Παραλλήλως η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε η αύξηση των κατώτατων αμοιβών να γίνει μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων (υπογραφή νέα σύμβασης) και αναλόγως με τις εξελίξεις της οικονομίας.
Την επαναφορά του κατώτατου μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν απορρίπτει ο κ. Σκουρλέτης, αλλά το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, Εμπόρους, τουριστικές επιχειρήσεις) τους οποίους πρόκειται σύντομα να συναντήσει.
Ωστόσο βέβαιο είναι ότι στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου θα περιλαμβάνεται η επαναφορά στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίαςπου ίσχυε στην προ του Μνημονίου εποχή (δηλαδή επανέρχεται η υποχρεωτικότητα της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως η επεκτασιμότητα της σύμβασης αλλά και η μετενέργεια των συμβάσεων). Επιπλέον, επανέρχονται οι αρμοδιότητες του θεσμού της Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Επίσης θα επανέρχονται οι προστατευτικές νομοθετικές διατάξεις για τις απολύσεις, καταργείται ο νόμος για την επιστράτευση των απεργών, ενώ θα αναζητηθεί λύση για την επανασύσταση του θεσμού της Εργατικής κατοικίας.
Τέλος, o υπουργός Εργασίας προανήγγειλε τον δραστικό περιορισμό των ελαστικών μορφών εργασίας με την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη διασφάλιση της 5ήμερης εργασίας και στην επαναφορά της κυριακάτικης αργίας. Τη δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού-ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου των δημόσιων φορέων προώθησης της απασχόλησης.
Προσδοκίες για 300.000 θέσεις εργασίας από τα νέα προγράμματα
Θα γίνει επανασχεδιασμός κατόπιν διαβούλευσης με στόχο την άμεση σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και με την παραγωγική ανασυγκρότηση
Τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης και τη δέσμευση πως σε δύο έτη θα δημιουργηθούν σταδιακά 300.000 νέες θέσεις εργασίας επανέλαβε στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.
Η υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος ώστε «τα νέα προγράμματα που θα σχεδιασθούν από την αρχή να είναι σε άμεση σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Το πρώτο βήμα αφορά την αναπροσαρμογή του προγράμματος προσωρινής απασχόλησης που έχουν ζητήσει οι δήμοι και αρχικώς αφορούσε 52.000 ανέργους.Τις επόμενες ημέρες ξεκινά διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διασφαλισθούν οι συγκεκριμένες θέσεις.
Επίσης ομάδα εργασίας θα επανεξετάσει όλα τα αποκαλούμενα εμπροσθοβαρή προγράμματα και θα οριστικοποιηθεί πόσα και ποια από αυτά θα παγώσουν και ποια θα υλοποιηθούν με νέο σχεδιασμό.
Αναβαθμίζονται τα Κέντρα Προώθησης του ΟΑΕΔ σε ουσιαστικά εργαλεία τοποθέτησης ανέργων σε θέσεις εργασίας με βάση το επαγγελματικό προφίλ, το επίπεδο σπουδών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Επανεξετάζεται το σύστημα φορέων επαγγελματικής κατάρτισης με κριτήριο την ανεύρεση εργασίας για τον τελικό αποδέκτη, που είναι ο άνεργος.
Διαμορφώνεται ένα πραγματικό σύστημα διάγνωσης αναγκών επιχειρήσεων και ανέργων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ