ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο (150 χρόνια από τον θάνατό του) έχουν και μια αθλητική πτυχή. Αφορά την παρέμβασή του ώστε να μην ακυρωθεί η προσπάθεια δημιουργίας των Βαλκανικών Αγώνων (τότε απεκαλούντο Παμβαλκανικοί) λόγω και οικονομικών προβλημάτων σε Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία. Είχαν προγραμματισθεί για τον Αύγουστο του 1929 ως «Προβαλκανικοί» (ο εδραιωθείς στη συνέχεια θεσμός είναι η αρχαιοτέρα περιφερειακή αθλητική διοργάνωση στην Ευρώπη και πιθανότατα και στον κόσμο).
***
Ο ΤΟΤΕ πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος πληροφορήθηκε την εμπλοκή μέσω του ιδιαιτέρου γραμματέα του και προφανώς έλαβε και τη σχετική ενημέρωση από τον τότε πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ –Μιχ. Ρινόπουλο (αρχικά το επίθετό του ήταν Ρουνόπουλος). Εδειξε ενδιαφέρον με συνέπεια να διασφαλισθεί η δωρεάν φιλοξενία στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες των αποστολών των τριών βαλκανικών χωρών που αναφέρθηκαν ήδη. Η πληροφορία είχε δοθεί στον γράφοντα από τον αείμνηστο φίλαθλο άνδρα Π. Μανιτάκη.
***
Η ΙΔΕΑ της διοργάνωσης Παμβαλκανικών Αγώνων διατυπώθηκε από τους συνοδούς της εθνικής ομάδας Στίβου Δημητρό Δάλλα και Παύλο Μανιτάκη στους Ολυμπιακούς του 1924 (Παρίσι) όπου διαπιστώθηκε η υστέρηση σε επιδόσεις των βαλκάνιων αθλητών. Ακολούθησαν συνεννοήσεις μεταξύ των ομοσπονδιών αλλά τον χειμώνα του 1929 υπήρξε εμπλοκή (και οικονομική) και διαφαινόταν η ματαίωση. Η παρέμβαση της κυβέρνησης Βενιζέλου απέτρεψε το ναυάγιο. Στη μικρή Ιστορία η οποία ακουμπά στη Μεγάλη αφορά το αν ο Βενιζέλος ήταν φίλαθλος… Το γεγονός είναι ότι ο εθνάρχης θα σκέφτηκε και τη γεωπολιτική ευκαιρία για την Ελλάδα ενώ παράλληλα είχε δείξει ενδιαφέρον για τη Γυμναστική και την Αθληση (σχολική και εξωσχολική).
***
ΟΙ ΠΡΟΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ του 1929 έγιναν με συμμετοχή πενήντα αθλητών από τις τρεις ξένες χώρες και πλήρη σύνθεση της ελληνικής που θριάμβευσε στην τελική βαθμολογία με 100 βαθμούς έναντι 45 της Ρουμανίας, 35 της Γιουγκοσλαβίας και 16 της Βουλγαρίας. Αισθητή η απουσία του σπουδαίου φίλαθλου άνδρα Δημητρίου Δάλλα στην όλη οργανωτική διαδικασία. Ο αποκαλούμενος και «Αετός του Πανιωνίου» είχε αναπτύξει μεγάλο έργο τόσο στη Σμύρνη όσο και στη μεταπροσφυγική περίοδο. Ηταν βαρύτατα ασθενής (καρκίνος) και έφυγε για το «άλλο ημισφαίριο της ζωής» ευτυχής γιατί η ιδέα του μαζί με τον Π. Μανιτάκη (χρονομέτρηση των αγώνων και συγγραφέα) έγινε πράξη. Αγωνιστικά διακρίθηκαν μεγάλοι αθλητές όπως ο Ρ. Φραγκούδης (100, 200 μ.), ο Χρίστος Μάντικας (110 εμπ.), ο μαραθωνοδρόμος Σάρρας και ο Βούλγαρος Πεντάν (800 και 1.500 μ.).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ