Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένει το Βερολίνο την αυριανή συνάντηση του έλληνα υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί. Εκεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πριν να έχει και η ίδια την πρώτη επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα -εκτός απροόπτου- στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.

«Είναι καλό και χρήσιμο να συνομιλούν οι δυο πλευρές», σχολιάζει το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει της αυριανής συνάντησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Αποπροσανατολίζει η συζήτηση για το χρέος

Πάντως, όσον αφορά το θέμα του κουρέματος η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι η όλη συζήτηση αποπροσανατολίζει από το ουσιαστικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το χρέος που καλείται να εξυπηρετήσει την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που δεν επιτρέπεται να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, η αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης ξεκινά το 2020 ενώ τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Συνεπώς το πρόβλημα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν είναι το χρέος, αλλά η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της, εκτιμά το γερμανικό υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

FAZ: Νέα πρόταση για απομείωση χρέους

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για την απομείωση του χρέους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική πλευρά προτείνει την ανταλλαγή των δανείων που δόθηκαν για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τις μετοχές που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την FAZ το ύψος των απαιτήσεων του EFSF για τη διάσωση των τραπεζών ανέρχεται στα 30 δις ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10,9 δις ευρώ που δόθηκαν για περαιτέρω ανακεφαλοποιήσεις. Σε αντάλλαγμα το EFSF θα λάβει μετοχές των ελληνικών τραπεζών, το ύψος των οποίων όμως ανέρχεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, μόλις στα 8 δις ευρώ. «41 δις έναντι 8 δις, δεν πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία», ακούγεται στο Βερολίνο, σύμφωνα με την FAZ.