Η «φρουρά» του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου

Η αλλαγή «φρουράς» στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως η σύνθεση της στενής ομάδας συνεργατών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

Η αλλαγή «φρουράς» στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως η σύνθεση της στενής ομάδας συνεργατών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα των διαθέσεών του. Πρόκειται για ένα μείγμα προσώπων τα οποία χαρακτηρίζονται αφενός από μακρόχρονη εμπειρία (πολιτική ή νομική) και αφετέρου από το γεγονός ότι είτε έχουν πορεία παράλληλη με τον σημερινό Πρωθυπουργό είτε χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Σπ. Σαγιάς: ο Γραμματέας της κυβέρνησης


Το γεγονός ότι το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε ήταν αυτό του νέου Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Σπ. Σαγιά δεν ήταν τυχαίο. Πρόκειται για έναν έμπειρο νομικό, με ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία της Αθήνας και ειδικευμένο στα πεδία εμπορικού και δημόσιου δικαίου. Εχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης και υλοποίηση επενδύσεων. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Εμπορικό Δίκαιο (DEA) από το Πανεπιστήμιο Panthéon Assas Paris II. Είναι επίσης μέλος του Ελληνοβρετανικού, του Ελληνογαλλικού και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαγιάς σε συνεργασία με μια ομάδα νομικών και πολιτικών προσώπων περί τον Πρωθυπουργό έχουν ήδη κάνει εντατική προετοιμασία του νομοθετικού έργου της νέας κυβέρνησης.
Ν. Παππάς: το alter ego του Πρωθυπουργού


Η πορεία του νέου υπουργού Επικρατείας είναι παράλληλη και ταυτισμένη με εκείνη του κ. Τσίπρα. Eίναι στενοί φίλοι για περισσότερα από 20 χρόνια και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας ήταν το πρόσωπο-κλειδί για την επικοινωνία με τον σημερινό Πρωθυπουργό, τη χάραξη «γραμμής» και τη μετάδοσή της – εντός και εκτός κόμματος. Η υποψηφιότητά του στη Β’ Αθηνών ξένισε πολλούς καθώς πρόσωπα που κατέλαβαν ανάλογες θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν εκλεγμένοι ή προέρχονταν από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Παρά ταύτα, επρόκειτο για απόφαση που είχε ουσία προκειμένου να καταδειχθεί ότι με την εκλογή του ως βουλευτή έχει όλα τα πολιτικά ερείσματα για την άσκηση του ρόλου του. Aπό το 1997 ως το 2008 ζούσε με την οικογένειά του στη Γλασκώβη, όπου σπούδασε Μακροοικονομία και εν συνεχεία εργάστηκε ώσπου να δεχθεί την πρόσκληση από τον κ. Τσίπρα να μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα και να γίνει ο στενότερος συνεργάτης του. Ο ρόλος του θα είναι νευραλγικός καθώς θα έχει την εποπτεία των ΜΜΕ αλλά και της ΕΥΠ. Είναι γιος του Στ. Παππά, παλαιού στελέχους του ΚΚΕ εσωτερικού και του ΣΥΝ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλ. Φλαμπουράρης: ο «γκουρού» της Αίγινας


Ο έτερος υπουργός Επικρατείας είναι το πρόσωπο που έχει συνδέσει ίσως περισσότερο από όλους το όνομά του με την ανάδειξη και κυρίως την παραμονή του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ στις δύσκολες περιόδους «του 4%». Πολιτικός μηχανικός, παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ εσωτ. και με επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των κατασκευών, ήταν ένας από εκείνους που κινητοποίησαν μηχανισμούς και διαμόρφωσαν συσχετισμούς οι οποίοι ενίσχυσαν την παρουσία του κ. Τσίπρα στο κόμμα και τον έφεραν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα στη θέση του Πρωθυπουργού. Είναι γέννημα θρέμμα Αθηναίος, έχει τελειώσει το 9ο Γυμνάσιο της πλατείας Κουμουνδούρου και διατηρεί παραθεριστική κατοικία στην Αίγινα, όπου κατά καιρούς βρίσκεται η στενή ομάδα περί τον σημερινό Πρωθυπουργό, που έχει γίνει γνωστή ως η παρέα της Αίγινας (μεταξύ αυτών οι Γ. Βαρουφάκης, Χριστ. Παπαδόπουλος, Στ. Κούλογλου, Ρένα Δούρου και κατά καιρούς ο Ευκλ. Τσακαλώτος). Ηταν ένας από τους ανθρώπους που χειρίστηκαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Δ. Τζανακόπουλος: από τη Νεολαία στο Μαξίμου


Ο 33χρονος Δ. Τζανακόπουλος είναι ο πρώτος που εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και ατύπως παρέλαβε ως διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού από τον προκάτοχό του Κ. Μπούρα την προηγούμενη Τρίτη. Λίγη ώρα αργότερα υποδέχθηκε από το πλατύσκαλο της Ηρώδου Αττικού 19 τον κ. Τσίπρα. Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2005 ως το 2010 και ήταν ένα από τα μαχητικότερα στελέχη κατά τις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν εγκατεστημένος στον 7ο όροφο των γραφείων της Κουμουνδούρου με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και υποψήφιος διδάκτωρ της Θεωρίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Ευ. Καλπαδάκης: ο διπλωματικός σύμβουλος


Προέρχεται και αυτός από τη Νεολαία και συνεχίζει τη διπλωματική παράδοση της οικογενείας του. Διαδέχθηκε πριν από λίγους μήνες τον πρέσβη Γ. Αϋφαντή στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα και έκτοτε έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, με αποστολές στη Μέση Ανατολή, στη Ρωσία κ.α. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου της London School of Economics στην Κοινωνιολογία και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Εχει γεννηθεί στις Βρυξέλλες και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Σαουδική Αραβία, στην Ουγγαρία και στη Σουηδία. Υπηρέτησε στις διευθύνσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ του υπουργείου Εξωτερικών, στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας και στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.


Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Ο εκπρόσωπος-έκπληξη

Το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου Αθηνών που έλαβε ο Γαβρ. Σακελλαρίδης στις δημοτικές εκλογές της προηγούμενης άνοιξης και η παρ’ ολίγον νίκη του (έχασε στον δεύτερο γύρο από τον Γ. Καμίνη συγκεντρώνοντας 48,6%) έκαναν πολλούς να μιλούν για τον «νέο Τσίπρα» καθώς η πρώτη μεγάλη πολιτική δοκιμασία του σημερινού Πρωθυπουργού ήταν η υποψηφιότητά του για τη δημαρχία στις δημοτικές εκλογές του 2006. Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του ΟΠΑ και της New School της Νέας Υόρκης. Εχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος και κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές συνεργάστηκε στενά με τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Οι πληροφορίες τον έφεραν ως και λίγες ώρες πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης σε θέση υφυπουργού ή αναπληρωτή στο νέο υπερ-υπουργείο, ο Πρωθυπουργός όμως τον επέλεξε ως κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk