Πιθανή η σύγκληση έκτακτου Eurogroup την προσεχή Τετάρτη

Έκτακτο Eurogroup την προσεχή εβδομάδα εξετάζουν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι κοινοτικές αρχές.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ευρωπαικό επίπεδο προκειμένου να βρεί κοινά αποδεκτή λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Οπως μεταδόθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις που διεξάγονται, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συναντηθούν την Τετάρτη 11η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κι αυτό προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της,
Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup είναι «πολύ πιθανή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group την Πέμπτη, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου θα είναι η πρώτη μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να βάλει «πάνω στο τραπέζι ιδέες» προς συζήτηση με τους ομολόγους του.

Η έκτακτη σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρωζώνη να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση της οποίας θέλει να μειωθεί το τεράστιο χρέος της (πάνω από 175% του ΑΕΠ), αλλά και να δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες ίσχυσαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.

Η φιλοδοξία αυτή όμως συναντά την αντίθεση πολλών χωρών και ιδίως της Γερμανίας, η οποία εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ ως ο θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.

Υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις έναντι της Αθήνας, όπως η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ολλανδία, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τρόπο πολύ ρεαλιστικό. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, κέρδισε (τις εκλογές), έχει προτάσεις πολύ διαφορετικές (από τις δικές μας), είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σχολίασε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «αυτό θα πάρει λίγο χρόνο».

Αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εάν πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup, θα είναι η παρθενική εμφάνιση του Γιάνη Βαρουφάκη στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μία ημέρα πριν από την πρώτη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Η έκτακτη σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία στην ευρωζώνη να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά την Ελλάδα, και στην κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προτάσεις της για μείωση του δημόσιου χρέους και τερματισμό των πολιτικών λιτότητας.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk