Οι μεταρρυθμίσεις πιο σημαντικές από τη λιτότητα αναφέρει το ALDE

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα χτίσουν μακροχρόνια οικονομική επιτυχία για την ελληνική οικονομία είναι πιο σημαντικές από τη λιτότητα, η οποία όμως παραμένει αναγκαία, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ALDE, σερ Γκράχαμ Γουότσον.

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα χτίσουν μακροχρόνια οικονομική επιτυχία για την ελληνική οικονομία είναι πιο σημαντικές από τη λιτότητα, η οποία όμως παραμένει αναγκαία, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ALDE, σερ Γκράχαμ Γουότσον.

Μιλώντας στο in.gr, ο σερ Γουότσον χαρακτηρίζει «παρορμητικό» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για να ελεγχθεί το ελληνικό χρέος.

Βρίσκεστε στην Ελλάδα λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές. Ποια είναι η άποψή σας για τη νέα κυβέρνηση και τις πολιτικές της;

Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος, μια και αναλαμβάνει μια χώρα η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται ξανά χάρη στο έργο του κ. Σαμαρά και του κ. Παπαδήμου και ως εκ τούτου έχει την ευκαιρία να κάνει πράγματα. Αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας παρορμητικός άνθρωπος, καθώς, με το να απειλεί ότι θα αντιστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη, θα τρομάξει τους διεθνείς επενδυτές, τους οποίους χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει το δρόμο εκτός της ύφεσης.

Ο φόβος αυτός θα επαναφέρει το ενδεχόμενο ενός Grexit; Πώς επηρεάζει αυτό την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είχε δίκαιες δημοκρατικές εκλογές και ο λαός ψήφισε κατά των κομμάτων που δεν θεωρεί ότι πρέπει να διοικούν τη χώρα. Πιστεύω ότι η Ε.Ε. θα δώσει στον κ. Τσίπρα την ευκαιρία να κάνει ό,τι νομίζει σωστό. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας ότι όλοι είμαστε μαζί στο Ευρώ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είχε χρέη της τάξης του 107% του ΑΕΠ το 2007, έφτασε μέχρι το 167% του ΑΕΠ το 2011. Μεγάλες προσπάθειες έγιναν για να ελεγχθεί το χρέος αυτό και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να τις συνεχίσει.

Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι είναι λύση για την Ευρωζώνη ή ακόμη ένα ημίμετρο που δεν βοηθά την οικονομία;

Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολύ νωρίτερα και οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν μια διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης αμέσως μετά το κραχ του 2008. Εμείς το καθυστερήσαμε και ως αποτέλεσμα η οικονομία μας δεν ανέκαμψε νωρίτερα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον κ. Ντράγκι σε ό,τι κάνει. Είναι παλαιομοδήτικη Κενσιανή οικονομική θεωρία. Όμως ο Κέινς ήταν φιλελεύθερος και συμφωνώ μαζί του ανά πάσα στιγμή.

Η Ελλάδα βίωσε λιτότητα την τελευταία πενταετία. Πλέον συζητιέται αν τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να συνεχιστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Θεωρείτε ότι η λιτότητα μπορεί να αποτελέσει λύση για το ευρωπαϊκό πρόβλημα;

Σε κανέναν δεν αρέσει η λιτότητα γιατί οι λαοί υποφέρουν. Υπάρχουν όμως στιγμές που είναι αναγκαία για να επιστρέψει μια χώρα γρήγορα στα πόδια της. Συνέβη στη Λετονία, συνέβη στη Γερμανία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα είναι αναγκαία στην Ελλάδα, όμως ακόμη πιο αναγκαίες είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα χτίσουν μακροχρόνια οικονομική επιτυχία.


Και θεωρείτε ότι η τρέχουσα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις;

Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά αν κοιτάξει κανείς και την κυβέρνηση του κ. Ολάντ, και σε αυτή την περίπτωση ανέλαβαν την εξουσία με μια πολύ σοσιαλιστική ατζέντα, αλλά πολύ σύντομα άλλαξαν το σκοπό τους και τώρα ό,τι είναι αναγκαίο για τη γαλλική οικονομία.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει προκαλέσει ένα νέο γύρο Ευρωσκεπτικισμού σε μια σειρά από χώρες. Πώς απαντά το ALDE στην εξέλιξη αυτή;

Οι άνθρωποι αυτοί είναι αντίπαλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως και άνθρωποι του παρελθόντος. Βρίσκω εντυπωσιακό το γεγονός ανάμεσα στους 10 βασικούς υπουργούς του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Φτιάχνουμε μια Ευρώπη του μέλλοντος, όχι μια Ευρώπη του παρελθόντος. Δείχνει περίεργα παλαιομοδίτης στην προσέγγισή του. Και αν το συνεχίσει, οι ευρωπαίοι φιλελεύθεροι δεν θα διστάσουν να ασκήσουν κριτική σε ό,τι κάνει.

Οι φιλελεύθεροι υπο-εκπροσωπήθηκαν στις εκλογές. Πώς προέκυψε αυτό και πώς βλέπετε το μέλλον του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα;

Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα ήταν πολωμένη ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα σχήματα της αριστεράς και της δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Ο συσχετισμός αυτός προφανώς καταρρέει. Όταν αυτό συμβεί θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους φιλελεύθερους. Γι΄αυτό επενδύουμε πολύ στο να φέρνουμε κοντά άτομα με φιλελεύθερο προσανατολισμό που θέλουν να δουλέψουν από κοινού για να προτείνουν φιλελεύθερες λύσεις για το μέλλον της Ελλάδα. Και έχουμε όλες τις ευκαιρίες για να πετύχουμε σε αυτό.

Πώς σχετίζεστε με το Ποτάμι; Το θεωρείτε φιλελεύθερο κόμμα, παρά το γεγονός ότι δεν εντάσσεται στο ALDE στο Ευρωκοινοβούλιο;

Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν άτομα με φιλελεύθερες αντιλήψεις μέσα στο Ποτάμι, αλλά η απόφαση του κόμματος να συνταχθεί με τους Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για το που βρίσκεται η πλειοψηφία. Παραμένουμε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να συνεργαστούμε με άτομα από το Ποτάμι –όπως κάνουμε και με άλλα κόμματα- αν θέλουν να ενωθούν μαζί μας στο να προωθήσουμε φιλελεύθερες λύσεις για ένα πιο ασφαλές και σταθερό ευρωπαϊκό μέλλον.

Συνέντευξη: Δημήτρης Πεφάνης

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk