Deutsche Welle: «Η τρόικα απέτυχε» αναφέρει στον τίτλο της Die Zeit

«Η Τρόικα απέτυχε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία δημοσιεύει άρθρο του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Στο άρθρο σημειώνεται: «(…)Η μεταρρυθμιστική διαδικασία υπό την τρόικα απέτυχε. Στα πέντε χρόνια, αυτό που κυρίως επετεύχθη, ήταν η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών. Οι σημαντικές δομικές αλλαγές δεν προχώρησαν».

Αρκετές και την Τρίτη οι αναφορές στην Ελλάδα με κύριο βάρος στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε, αλλά και ένα άρθρο για το ΠΑΣΟΚ.

«Η Τρόικα απέτυχε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία δημοσιεύει άρθρο του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Στο άρθρο σημειώνεται: «(…) Η μεταρρυθμιστική διαδικασία υπό την τρόικα απέτυχε. Στα πέντε χρόνια, αυτό που κυρίως επετεύχθη, ήταν η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών. Οι σημαντικές δομικές αλλαγές δεν προχώρησαν. Σε πολλές γειτονικές χώρες ακριβώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν και χωρίς μάλιστα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, πρόσφατα στη Σερβία. Στην Ελλάδα αντίθετα η γραφειοκρατία βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπως πριν από πέντε χρόνια και η Ελλάδα δεν έγινε πιο ανταγωνιστική. Όπως και πριν, λείπουν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεδιπλωθούν οι μοντέρνες και νεωτεριστικές δυνάμεις που υπάρχουν».

Το άρθρο καταλήγει στο ότι οι πιστωτές θα πρέπει και αυτοί να μάθουν από τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ότι ένα κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ώστε να υπάρξει θετική επιρροή στην οικονομική ζωή της Ελλάδας.

H Neue Zurcher Zeitung αναφέρει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς είχε στόχο το 2012 να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό έπρεπε να ληφθούν σκληρά μέτρα». Η αναφορά της εφημερίδας κλείνει αναφέροντας ποιους αφορούσαν τα μέτρα:

«Το κόστος της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, που ακολούθησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά, έπεσε στις πλάτες των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης. Υπέστησαν μείωση του εισοδήματός τους ύψους 30%. Ακριβώς αυτή η ομάδα μπορεί να αποδειχθεί ο καθοριστικός παράγοντας για τις επικείμενες εκλογές της Κυριακής, όταν οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Σαμαρά για να κερδίσει πόντους κάνει λόγο για «σταθερότητα» και «δημόσια ασφάλεια». Έτσι η αστυνομία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες μερικές εντυπωσιακές επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ

«Νεκρολογία για ένα λαϊκό κόμμα» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ.

«Ακόμη είναι ένα κυβερνητικό κόμμα, αλλά σε μια εβδομάδα θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, να βρεθεί εκτός βουλής. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις το κόμμα βρίσκεται λίγο πάνω από το όριο του 3%. Πολλοί Έλληνες δεν θα κλάψουν για το κόμμα, το οποίο κατά τη διάρκεια της 40χρονης ύπαρξής του βρέθηκε το μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία, (…) διότι το θεωρούν υπεύθυνο για όλα τα κακά στην Ελλάδα. Αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε σε βάθος τις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις της ελληνικής πολιτικής ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, αντέγραψε αυτό το στιλ και το υιοθέτησε πιστά κλονίζοντας τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, ήταν κυρίως η πολιτική Παπανδρέου αυτή που εισήγαγε την πολιτική και οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας».

Μαρία Ρηγούτσου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk