Πρώτη η Airbus στις παραγγελίες, πρώτη η Boeing στις παραδόσεις

Η κόντρα Airbus – Boeing καλά κρατεί. Η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι το 2014 ξεπέρασε την αμερικανική σε παραγγελίες επιβατικών και εμπορικών αεροσκαφών.

Η κόντρα Airbus – Boeing καλά κρατεί. Η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι το 2014 ξεπέρασε την αμερικανική σε παραγγελίες επιβατικών και εμπορικών αεροσκαφών. Η Boeing όμως ξεπέρασε την Airbus σε παραδόσεις. Συγκεκριμένα η Airbus έλαβε τη χρονιά που πέρασε 1.456 παραγγελίες αεροσκαφών, λιγότερες μεν από τις 1.503 παραγγελίες που είχε λάβει το 2013 αλλά περισσότερες από τις 1.432 που έλαβε πέρυσι η Boeing.
Από την άλλη πλευρά, η Airbus παρέδωσε πέρυσι 629 αεροσκάφη – πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τη γαλλο-γερμανο-βρετανική κοινοπραξία, καθώς το 2013 είχε παραδώσει 626 αεροσκάφη. Η Boeing όμως παρέδωσε πέρυσι 723! Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής του Τμήματος Εμπορικών Αεροσκαφών της Airbus Φαμπρίς Μπρεζιέ, είπε ότι την εφετινή χρονιά η εταιρεία του σχεδιάζει να παραδώσει «λίγο περισσότερα αεροσκάφη συγκριτικά με πέρυσι». Προφανώς όχι περισσότερα από όσα παρέδωσε το 2014 η Boeing…
Η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 45,10 ευρώ την Τρίτη, ύστερα από την ανακοίνωση για την πρωτιά της στις παραγγελίες. Η μετοχή της ευρωπαϊκής εταιρείας ενισχύθηκε κατά 9% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία καλωσόρισαν με ενθουσιασμό τα στελέχη της επιχείρησης, δεδομένου ότι η μετοχή είχε καταγράψει τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων έξι ετών εξαιτίας της πρόβλεψης που είχε κάνει η Airbus ότι το 2016 τα κέρδη της θα είναι μηδενικά.
Συνολικά οι δύο οιονεί μονοπωλιακές αεροναυπηγικές εταιρείες τα πήγαν πολύ καλά τη χρονιά που πέρασε, καθώς οι παραδόσεις αεροσκαφών τους αυξήθηκαν συνολικά κατά 6% και έφθασαν στις 1.352 μονάδες. Το 2014 ήταν όμως μια καλή χρονιά και για τους αερομεταφορείς, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να ανανεώσουν τους στόλους τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk