Ο Πιρκετού και το μήνυμα της ζωής

Εχει πρόσωπο στρογγυλό, φουντωτά μαλλιά και μικρή μύτη. Η όψη του είναι αστεία, μοιάζει με ζωάκι.

Denis Lhomme
Pirquetou
Δίγλωσση έκδοση: γαλλικά – ελληνικά.
Μετάφραση Μαρί Λαμπέλ.
Εκδόσεις Cube Art, 2014,
σελ. 62, τιμή 10 ευρώ.

Εργα του Ντενί Λομ βλ. στην ιστοσελίδα www.denislhomme.com

Εχει πρόσωπο στρογγυλό, φουντωτά μαλλιά και μικρή μύτη. Η όψη του είναι αστεία, μοιάζει με ζωάκι. Είναι ο Πιρκετού, ο ήρωας του ομότιτλου βιβλίου του γάλλου καλλιτέχνη Ντενί Λομ, χαρακτηριστική φιγούρα του εικαστικού του σύμπαντος. H φράση «Pire que tout» στα γαλλικά σημαίνει «το χειρότερο απ’ όλα». Από αυτήν παίρνει το όνομά του ο Πιρκετού, ο οποίος όμως δεν αφήνει τις αντιξοότητες να τον πτοήσουν. Σε ένα ποίημα-εικόνα, με 29 σχέδια με μπλε μολύβι σε λευκό χαρτί, ο Πιρκετού εκφράζει την πίστη στη ζωή και τη διαρκή αντίσταση στον θάνατο. Οπως τον περιγράφει ο Ντενί Λομ, σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, «Ο Πιρκετού δεν τρομοκρατείται / Ευγνώμων στον εαυτό του / δέχεται το αδυσώπητο χωρίς να χάσει το χαμόγελό του / Αγνός και απλός αυτός εμμένει στη ζωή και επιβιώνει με την απλή λογική».

Γεννημένος στην Μπεζανσόν, ο Ντενί Λομ (1960-2014) έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα από το 1995. Εικονογράφησε το βιβλίο Το φαγοπότι στης κόμισσας Χαψούλη (Αγρα, 1999) του Βίτολντ Γκομπρόβιτς και άλλα λογοτεχνικά κείμενα και παραμύθια στις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Πόλις, Καστανιώτη, Πατάκη, Κίχλη κ.ά., εξέδωσε το παιδικό βιβλίο Ο γάμος της Ανεμί (Αγρα, 2007) και τα καλλιτεχνικά βιβλία Τρελό μονοπάτι (Crazy Pavement) (Αγρα, 2008) και Μέρα με τη μέρα (Jour après jour) (Cube Art Editions, 2010), συνεργάστηκε με τον Τύπο και παρουσίασε τα έργα του σε δύο ατομικές εκθέσεις στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης το 2009 και το 2011.
Επηρεασμένος πολύ από τη λογοτεχνία του Φραντς Κάφκα και του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, από τα σουρεαλιστικά σκίτσα του βοημού ζωγράφου και εικονογράφου Αλφρεντ Κούμπιν, από την ποίηση και τη θεατρική θεωρία του Αντονέν Αρτό και από τη φιλοσοφία του Εμιλ Σιοράν, ο Λομ σχεδιάζει, συνήθως με χρωματιστά μολύβια σε χαρτί, ιστορίες με πρωταγωνιστές ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Φανταστικά θέματα, φιλοσοφική διάθεση, η αθωότητα της παιδικής ματιάς, στοχαστική ποιητική έκφραση που συγγενεύει με τον αποφθεγματικό λόγο και επηρεάζεται από τη συμπυκνωμένη λιτότητα του χαϊκού συνθέτουν τον εικαστικό και λογοτεχνικό κόσμο του.
Αντιμέτωπος με μακρόχρονη ασθένεια, ο Ντενί Λομ, που κατέληξε τον περασμένο Αύγουστο, εκφράζει με τα έργα του τη μαχητική στάση απέναντι στη ζωή, με συντρόφους στην καθημερινή αναμέτρηση με το μυστήριο της ύπαρξης τη φιλοσοφία, την ποίηση, την τέχνη και το χιούμορ.
Οι μποέμ λαγοί και οι κομψές γάτες στο Μέρα με τη μέρα αναζητούν το ποίημα που θα τους βοηθήσει να βγάλουν τη μέρα τους. Σε τούτο το βιβλίο, το οποίο εκδίδεται μετά τον θάνατο του συγγραφέα, ο Πιρκετού, που θυμίζει στην όψη και στη συμπεριφορά τον Μικρό Πρίγκιπα του Σεντ Εξιπερί, γίνεται ποίημα-μήνυμα ο ίδιος: «Ο Πιρκετού είναι γλυκός / Παίζει τη μουσική του αέρα / Δεν κάνει τίποτε άλλο – είναι ένα ρευστό/ (…) / Η ζωή λάμπει – είναι ένα παιχνίδι σε κίνδυνο/ (…) / Κάθε μέρα ο Πιρκετού πανηγυρίζει που είναι εδώ / Γνωρίζει ότι βρίσκεται πάνω από τις φλόγες / Ευτυχής είναι η ύστατη περιπλάνησή του…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk