ΕΚΤ: Στήριξη στην Ελλάδα όσο υπάρχει πρόγραμμα

«Η συνέχιση της εξαίρεσης (για να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και να συνεχίζεται η χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και στην ύπαρξη του προγράμματος με το ΔΝΤ» ανέφερε ο εκπρώσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της συνεπακόλουθης συμφωνίας για συνέχιση του προγράμματος με τους δανειστές, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ, κατ’εξαίρεση, αποδέχεται τα ενέχυρα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, παρά την χαμηλή αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας.

«Η συνέχιση της εξαίρεσης (waiver) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 και στην ύπαρξη του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

«Βασίζεται επίσης στην υπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ, όμως εξαρτώνται ακόμη από την κεντρική τράπεζα για την άντληση ρευστότητας».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk