Εισροή €1,3 δισ. από τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 10μηνο

Καθαρή εισροή 1,3 δισ. ευρώ εμφάνισαν στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων Ελλάδος στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 512 εκατ. ευρώ. Στο 10μηνο 2013 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 979,5 εκατ. ευρώ.

Καθαρή εισροή 1,3 δισ. ευρώ εμφάνισαν στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων Ελλάδας στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 512 εκατ. ευρώ. Στο 10μηνο 2013 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 979,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 173 εκατ. ευρώ, λόγω της συμμετοχής της Μadison Point Investment SARL, με έδρα το Λουξεμβούργο, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Credit Agricole Leasing Hellas AΕ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 3,5 δισ. ευρώ, καθώς η καθαρή εκροή (6,8 δισ. ευρώ) για επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των υποχρεώσεων (3,3 δισ. ευρώ).

Η τελευταία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε στο 10μηνο καθαρή εκροή ύψους 750 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων, η οποία αντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την αντίστοιχη μείωση των απαιτήσεών τους.

Η μείωση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στην πτώση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή 10,1 δισ. ευρώ), η οποία σχεδόν αντισταθμίστηκε από την καθαρή αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό (εισροή 7,8 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk