ΟΟΣΑ: Οι εισοδηματικές ανισότητες βλάπτουν την ανάπτυξη

«Οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν στατιστικά ένα σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

«Οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν στατιστικά ένα σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.
Οι ειδικοί του διεθνούς Οργανισμού υπολόγισε ότι την εικοσαετία 1990-2010 η Βρετανία έχασε λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων σχεδόν 9% του ΑΕΠ της, ενώ οι ΗΠΑ έχασαν περίπου 7%.
Αντίθετα, ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι η αναδιανομή του εθνικού πλούτου μέσω φόρων και επιδομάτων δεν πλήττει την αναπτυξιακή διαδικασία.
«Η έρευνα καθιστά προφανές ότι ο περιορισμός της μεγάλης και αυξανόμενης ανισότητας σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των πολιτών μιας χώρας αποτελεί κρίσιμη επιλογή για την εξασφάλιση σ’ αυτήν ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης και η επιλογή αυτή πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχέλ Γκουρία.
«Σωτήρια» η οικογένεια
Στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν οξυνθεί την τελευταία 30ετία, διαπιστώνει ο Οργανισμός.
Κατά μέσον όρο στις χώρες αυτές το 10% των πλουσιότερων κερδίζει 9,5 φορές περισσότερα από όσα το 10% των φτωχότερων. Τη δεκαετία του 1980 κέρδιζαν μόνο 7 φορές περισσότερα.
Οι μοναδικές χώρες στις οποίες ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε άμβλυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων την τελευταία 30ετία είναι η Τουρκία και η Ελλάδα!
Ειδικότερα για την Ελλάδα (αλλά και για τη Νότια Κορέα) ο Οργανισμός σημειώνει ότι σε κοινωνικό επίπεδο πολλές από μισθολογικές ανισότητες των πολιτών αμβλύνονται από τον ισχυρό θεσμό της οικογένειας – από γονείς και συγγενείς, δηλαδή, που ενισχύουν τους οικονομικά ασθενέστερους.
Σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα η εισοδηματική ανισότητα βρίσκεται στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (η Ελλάδα κατατάσσεται σε έναν όμιλο επτά χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Ουγγαρία και στον όμιλο αυτό προστίθενται επίσης η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα).
Οι λιγότερες εισοδηματικές διακρίσεις και ανισότητες εντοπίζονται στις γνωστές «κεϊνσιανές» σκανδιναβικές χώρες της υψηλής φορολόγησης και του ισχυρού κράτους πρόνοιας (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία) και στην Ελβετία, και οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στις ΗΠΑ, στην Τουρκία, στο Μεξικό, στη Χιλή, στο Ισραήλ και στην Πορτογαλία. Στις χώρες αυτές είναι πολύ υψηλό και το ποσοστό της φτώχειας, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Κλειδί η εκπαίδευση
Η απουσία επενδύσεων στην εκπαίδευση αποτελεί έναν κεφαλαιώδη παράγοντα αύξησης των ανισοτήτων, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ. «Οι λιγότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης ενός λαού έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη κοινωνική κινητικότητα και τη μειωμένη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν επίσης ότι τα παιδιά όσων έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι πιο ευάλωτα, όταν ενηλικιωθούν, στις εισοδηματικές διακρίσεις.
«Οι στρατηγικές καταπολέμησης της φτώχειας και των εισοδηματικών ανισοτήτων πρέπει να εστιάζονται σε προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στην κάλυψη θέσεων στην αγορά εργασίας και επίσης στη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ατόμων καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου», αναφέρει η έκθεση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk