Sophie Hannah
Agatha Christie – Εγκλημα με υπογραφή

Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ.
Εκδόσεις Διόπτρα, 2014,
σελ. 368, τιμή 16,70 ευρώ

Η Αγκαθα Κρίστι πέθανε τον Ιανουάριο του 1976, αφού πρόλαβε να «σκοτώσει» τους δύο αγαπημένους της ήρωες, το 1975 τον Ηρακλή Πουαρό στο μυθιστόρημα Αυλαία, και το 1976 τη Μις Μαρπλ στο Sleeping Murder. Φαίνεται πως ο δημοφιλής της ντετέκτιβ, ο Βέλγος Πουαρό, έχει λείψει στους αναγνώστες ανά την υφήλιο, ιδίως εκείνους των νεότερων γενιών, οπότε οι διαχειριστές της διαθήκης της αποφάσισαν να τον «αναστήσουν». Ετσι οδηγήθηκαν στην ανάθεση της συγγραφής στη Σόφι Χάνα, ποιήτρια και συγγραφέα ψυχολογικών θρίλερ, μιας καινούργιας περιπέτειας του ευφυούς βέλγου εξιχνιαστή εγκλημάτων (βλέπε τη συνέντευξή της στον Γρηγόρη Μπέκο που δημοσιεύθηκε στα «Βιβλία» της 12ης Οκτωβρίου).


Η ιστορία της Χάνα, το Εγκλημα με υπογραφή (πρωτότυπος τίτλος The Monogram Murders), διαδραματίζεται το 1929, έτος που η Κρίστι είχε εκδώσει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα: το Εφτά ρολόγια και το Σύντροφοι στο έγκλημα, χωρίς τον εμβληματικό ήρωα. Σε αυτό βλέπουμε τον Πουαρό, συνταξιούχο πλέον, να δειπνεί στο καφέ Πλέζαντ του Λονδίνου, όταν μια άγνωστη γυναίκα τού εκμυστηρεύεται πως από στιγμή σε στιγμή επίκειται η δολοφονία της. Φαίνεται τρομοκρατημένη, αλλά τον παρακαλάει να μην αναζητήσει τον δολοφόνο της, διότι με τον θάνατό της θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το ίδιο βράδυ τρεις ένοικοι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης, δύο γυναίκες κι ένας άντρας, βρίσκονται δολοφονημένοι με δηλητήριο, έχοντας στο στόμα τους ένα μανικετόκουμπο με το ίδιο μονόγραμμα. Ο Πουαρό αναλαμβάνει δράση, προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το μυστήριο –ένα δύσκολο σταυρόλεξο -, αλλά και να αποτρέψει έναν τέταρτο φόνο, χρησιμοποιώντας, όπως πάντα, τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του.
Η Χάνα βάζει να αφηγείται την ιστορία τον αστυνομικό Κάτσπουλ της Σκότλαντ Γιαρντ, ο οποίος συνεργάζεται με τον Πουαρό στη διαλεύκανση του τριπλού εγκλήματος, Οι δυο τους μένουν προσωρινά στην ίδια πανσιόν, οπότε μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και σκέψεις. Εν πρώτοις μαθαίνουν πως τα τρία θύματα κατάγονται από το ίδιο χωριό, το Γκρέιτ Χόλινγκ, άρα γνωρίζονται και ίσως έχουν σχέσεις. Στο συγκεκριμένο χωριό πριν από 13 χρόνια συνέβη ένα δραματικό γεγονός: ο εφημέριος και η γυναίκα του αυτοκτόνησαν με δηλητήριο, επομένως τα δύο περιστατικά μπορεί να συνδέονται. Ασφαλώς και συνδέονται: κάπως έτσι έγραφε τις ιστορίες της η Κρίστι, τοποθετώντας τη λύση του αινίγματος στο παρελθόν, το οποίο πρέπει να ξεθαφτεί ώστε να εξιχνιαστεί το καινούργιο έγκλημα.
Αξιοποιώντας άριστα τη συνταγή της μεγάλης κυρίας του εγκλήματος, έστω κι αν το λογοτεχνικό της στυλ δεν είναι το ίδιο με το ύφος εκείνης, η Χάνα έγραψε ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, εφάμιλλο των μυθιστορημάτων της Κρίστι και ίσως ανώτερο. Στην ουσία, πρόκειται για μια ιστορία έρωτα, ζήλιας και εκδίκησης που καταλήγει σε τραγωδία: όσοι μπλέχτηκαν στο ερωτικό κουβάρι σκοτώνονται, εκτός από έναν, τον δολοφόνο. Η συγγραφέας περιγράφει εξαίσια αφενός τη μεγαλούπολη, το Λονδίνο, με τη συννεφιά, την ομίχλη, αλλά και τους κατοίκους του, εργαζόμενους, αριστοκράτες και άστεγους, οι οποίοι ζουν έντονα, και αφετέρου την επαρχία, το χωριό με τη στασιμότητα της ζωής, τη θρησκευτικότητα, τα κρυμμένα πάθη και την υποκρισία. Ψυχογραφεί με θαυμαστό τρόπο τον Πουαρό, άνθρωπο έξυπνο, μα υπερόπτη και αλαζόνα, ο οποίος συχνά προσβάλλει τον αστυνομικό, επειδή κατά τη γνώμη του το μυαλό του δεν παίρνει γρήγορες στροφές ή δεν προσέχει όσα του λέει. Και βέβαια, όπως πρέπει να συμβαίνει στα καλά αστυνομικά μυθιστορήματα, στο τέλος υπάρχει η μεγάλη ανατροπή, καθώς το σταυρόλεξο λύνεται επιτυχώς –το λύνει βέβαια ο δαιμόνιος Βέλγος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ