«Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό». Η «ανωμαλία» στην οποία αναφερόταν ο πρώτος έλληνας νομπελίστας λογοτέχνης στη συνέντευξή του στο BBC στις 28 Μαρτίου του 1969 ήταν η απριλιανή δικτατορία. Έπειτα από δύο χρόνια σιωπής, ο Γιώργος Σεφέρης αποφασίζει τότε, με δήλωσή του, να καταγγείλει δημόσια τη δικτατορία δίνοντας ελπίδα στους Έλληνες και ώθηση στο αντιδικτατορικό κίνημα.
Αυτήν την περίοδο πολιτικής ανωμαλίας -την οποία προϋποθέτει η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της οποίας γιορτάσαμε εφέτος τα 40 χρόνια- παρουσιάζει στην έκθεσή του «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Λεωφόρος Αμαλίας 14) και θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο του 2015. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ.
Πραξικόπημα, δικτατορία, χούντα. Οι λέξεις ανακαλούν ημερομηνίες, ονόματα, σύμβολα, γεγονότα, εικόνες. Η 21η Απριλίου. Η 17η Νοεμβρίου. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Δημήτριος Ιωαννίδης. Το «πουλί», ο φοίνικας-έμβλημα των συνταγματαρχών και η Ελλάδα ως «ασθενής επί χειρουργικής κλίνης». Η «εγχείρηση» και οι δικτάτορες-«χειρουργοί». Παρακολούθηση και λογοκρισία. Προσαγωγές, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορία. Αντίσταση –στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Μέσα στους κινηματογράφους και στα θέατρα, μέσα από στίχους και μουσικές. Η αρχική σιωπή του πνευματικού κόσμου και ο αντιδικτατορικός τόμος των Δεκαοχτώ κειμένων (Κέδρος, 1970). Η κηδεία του Σεφέρη τον Σεπτέμβριο του 1971, μια παλλαϊκή αντιδικτατορική πορεία. Η Κύπρος και ο «Αττίλας». Οι εξεγέρσεις των φοιτητών, η Νομική και το Πολυτεχνείο. Η χούντα των συνταγματαρχών ως ελληνικό γεγονός και ως μέρος ενός κύματος δικτατοριών και αποσταθεροποίησης σε όλον τον κόσμο.
Αυτές και άλλες πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση αφενός στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών και αφετέρου στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό, παρουσιάζονται στην έκθεση μέσα από φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια.
«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 η ελληνική κοινωνία, παρά τις έντονες ακόμη διαιρετικές τομές του παρελθόντος, κατάφερε σε σημαντικό βαθμό να επουλώσει τις πληγές της κυρίως μέσα από την ανάπτυξη και την συνακόλουθη άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Παράλληλα, η πρόταξη του αιτήματος για την εμπέδωση των δημοκρατικών ελευθεριών και την άρση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ «νικητών» και «ηττημένων» αναδείχθηκε σε κυρίαρχο στοιχείο του πολιτικού λόγου και των διεκδικητικών δράσεων της δεκαετίας του 1960. Μίας δεκαετίας που έμελλε όμως να σφραγιστεί από την βίαιη ανακοπή των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου», υπογραμμίζουν οι Άννα Ενεπεκίδου, Χρήστος Χρηστίδης και Γιώργος Σταθακόπουλος, που επιμελήθηκαν την έκθεση, σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Ναταλίας Μπούρα, αξιοποιώντας υλικό από αρχεία δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2014 έως 12 Ιουνίου 2015
Ώρες λειτουργίας: 9.00 π.μ. ως 4.00 μ.μ. (καθημερινές πλην Πέμπτης), 9.00 π.μ. ως 8.00 μ.μ. (Πέμπτη), 10.00 π.μ. ως 3.00 μ.μ. (Σαββατοκύριακα).
Συνέδριο: «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».
Παράλληλα με την έκθεση, και με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.
Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι μελετητές, ιστορικοί, νομικοί, πολιτικοί και οικονομικοί επιστήμονες, εκλογολόγοι, διεθνολόγοι και δημοσιογράφοι, θα παρουσιαστούν ανακοινώσεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του καθεστώτος, για τους θεσμούς στη δικτατορία, για την εξωτερική πολιτική του καθεστώτος, για τις δίκες και την αντίσταση στο εσωτερικό και τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό αλλά και βασικά ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στη δημοκρατία.
Μεταξύ άλλων, ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος θα αναφερθεί στις τρεις παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διάρκεια του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος θα εξετάσει αν η απριλιανή δικτατορία ήταν αναπόφευκτη. Ο καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Ιωάννης Μ. Κονιδάρης θα αναφερθεί στον ρόλο και τη θέση της Εκκλησίας κατά τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση. Η αρχιτέκτων Μάρω ΚαρδαμίτσηΑδάμη θα μιλήσει για την πολιτική διάσωσης των παραδοσιακών οικισμών κατά και μετά τη δικτατορία. Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος θα αναλύσει τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης και το δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας, θα παρουσιάσει τα μεταπολιτευτικά διλήμματα της οικονομικής πολιτικής, από την ισοτιμία της δραχμής στη «σοσιαλμανία». Την αποτίμηση των 40 χρόνων που ακολούθησαν την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα κάνει ο νομικός και δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Η παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου είναι ελεύθερη με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.