Συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών

To θέμα της λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τα προεδρεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

To θέμα της λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τα προεδρεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στη σύσκεψη –που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη– συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, οι περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αποστόλης Κοιμήσης, οι δήμαρχοι Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, Σιθωνίας Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Τζίτζιος, ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος της ΚΕΔΕ κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η συζήτηση επικεντρώθηκε στον θεσμικό επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας των λιμενικών και δημοτικών λιμενικών ταμείων της χώρας, καθώς και στη χάραξη μίας νέας, ενιαίας λιμενικής πολιτικής η οποία θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε μία συνοπτική παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμενικών ταμείων που ισχύει σήμερα και με αιχμή τις περισσότερες περιπτώσεις δημοτικών λιμενικών ταμείων, ανέλυσε τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ανέδειξε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου οργανωτικού μοντέλου των λιμενικών ταμείων που θα αξιοποιεί την ανεκμετάλλευτη έως τώρα δυναμική τους προς όφελος των πολιτών. Όπως είπε, «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την αναβάθμιση των λιμανιών μας. Πώς, δηλαδή, θα τα αξιοποιήσουμε ως πόλους ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, αυξάνοντας τα έσοδα τους και τους απασχολούμενους γύρω από αυτά».

Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω στις οριζόντιες λύσεις. Το κάθε λιμάνι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, έχει τις δικές του ιδιομορφίες και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. Γι’ αυτό και πρέπει η κάθε περίπτωση να μελετηθεί ξεχωριστά. Εγώ θέλω η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει σημείο προβληματισμού και ξεκινήματος ενός διαλόγου για την ορθή αξιοποίηση των λιμανιών μας».

Οι κκ. Αγοραστός και Πατούλης επεσήμαναν την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός πλαισίου διαβούλευσης προς αυτήν την κατεύθυνση, πάνω στο οποίο θα θεμελιωθεί η δημιουργία ενός ενιαίου λιμενικού συστήματος, τονίζοντας και εκείνοι από την πλευρά τους, όμως, ότι «θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε λιμένος».

Στο τέλος της σύσκεψης οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη και επεσήμαναν τη σημασία που έχει η έναρξη του συγκεκριμένου διαλόγου, καθώς «μπορεί να αποβεί ωφέλιμος τόσο για τις τοπικές τους κοινωνίες όσο και για την αναβάθμιση των στόχων της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk