Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια» και για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου, με την εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, να προσδιορίζει χρονικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

«Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, από την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια και νομίζω μέχρι Δευτέρα – Τρίτη, θα έχουν σταλεί. Κυρίως ήταν διασταυρώσεις στοιχείων (…) Επίσης, έχουμε στείλει ήδη στην τρόικα, τις βασικές αρχές κατανόησης για το Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών, για να συμφωνήσουμε το πλαίσιο και από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και πριν από το Δεκέμβρη» ανέφερε ο κ. Δένδιας στο Mega.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία περικοπής χρέους και ρύθμισης του υπολοίπου σε μακρά σειρά δόσεων, ο αριθμός των οποίων δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με την τρόικα. Με μία προϋπόθεση, ότι θα πρέπει η επιχείρηση να είναι βιώσιμη, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στο ύψος του «κουρέματος», εάν είναι 40%, ο υπουργός σχολίασε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν ακόμη και και μεγαλύτερη περικοπή. «Είναι μετρημένο ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να σηκωθεί, επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, αλλιώς δεν θα σηκωθούμε ποτέ».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται, είναι για να απελευθερωθεί ο βιώσιμος παραγωγικός ιστός της χώρας, που υπέστη ζημιές από την κρίση, όχι με δική του ευθύνη, για να συνεχίσει να παράγει και να συνεχίσει να δημιουργεί ζήτηση στην αγορά και κυρίως για να κρατήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Πάμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την κρίση που ελπίζουμε ότι πέρασε. Κρίνουμε ποιες είναι οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Εάν αυτό το μέτρημα, το κοιτάγαμε δυο χρόνια πριν, οι μισές μπορεί να μην ήταν βιώσιμες. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Αρα ένας πολύ μεγαλύτερος κύκλος επιχειρήσεων φαίνεται να είναι βιώσιμος και να μπορούμε να τον ενισχύσουμε ώστε να πάει μπροστά. Επίσης έχουμε επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Χωρίς αυτό δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα» σημείωσε.