iPhone και iPad «σκότωσαν» τη φινλανδική οικονομία

Τον Σεπτέμβριο του 2013 στη γενική συνέλευση των μετόχων της Nokia που έγινε στο παγοδρόμιο του Ελσίνκι

Τον Σεπτέμβριο του 2013 στη γενική συνέλευση των μετόχων της Nokia που έγινε στο παγοδρόμιο του Ελσίνκι το κλίμα μόνο παγερό δεν ήταν. Η οργή για την πώληση του άλλοτε παντοδύναμου «εθνικού πρωταθλητή» της Φινλανδίας στη Microsoft κυριαρχούσε. Εν τέλει η απόφαση για την πώληση εγκρίθηκε. Αλλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θλιβερή παρακμή της κάποτε κορυφαίας εταιρείας κατασκευής συσκευών κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, πολλοί μέτοχοι εξερχόμενοι από το παγοδρόμιο άφηναν τα κινητά τους στην είσοδο.
Εναν χρόνο αργότερα η Φινλανδία έχασε το «τριπλό Α» από τη Standard & Poor’s. Τα επίχειρα του μαρασμού της Nokia, ωστόσο, είχαν φανεί αρκετά νωρίτερα. Το 2013 το φινλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4%, ενώ η ύφεση συνεχίστηκε τυπικά ως τον Μάρτιο του 2014. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2%. Αλλά ουδείς Φινλανδός ισχυρίζεται ότι η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη. Ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Σταμπ.
Δύο προβλήματα


«Εχουμε δύο προβλήματα βιομηχανικής φύσεως: δύο εθνικούς πρωταθλητές που κατέρρευσαν. Ο ένας ήταν φυσικά η Nokia στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Ο άλλος έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των δασών και τη βιομηχανία χάρτου. Υποθέτω ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το iPhone σκότωσε τη Nokia και ότι το iPad σκότωσε τη φινλανδική βιομηχανία χάρτου. Αλλά θα επανέλθουμε» δήλωσε στο CNBC ο Σταμπ.
Η Nokia πλήρωσε την υστέρησή της στα smartphones ενώ έχασε και την κατηγορία των φθηνών τηλεφώνων λόγω του ανταγωνισμού με κινέζους κατασκευαστές. Οι πωλήσεις της εταιρείας, που συνέβαλλε κάποτε κατά το ένα πέμπτο στο σύνολο των φινλανδικών εξαγωγών, την τελευταία τριετία έπεσαν κατά 40%. Τα κέρδη έπεσαν κατά 95% και το μερίδιο αγοράς στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων που κατείχε συρρικνώθηκε από το 34% στο… 3,4%.
Λάθος πλατφόρμα


Εκτός από το ότι πίστεψε ότι θα ευημερεί εις το διηνεκές πουλώντας φθηνά κινητά σε φτωχούς Κινέζους και Ινδούς, η Nokia την κρίσιμη στιγμή που αποφάσισε επιτέλους να μπει στον κόσμο των smartphones, έκανε ένα στρατηγικό λάθος: επέλεξε λάθος πλατφόρμα! Αντί να επιλέξει το σίγουρο και δοκιμασμένο Android, ο επικεφαλής της φινλανδικής εταιρείας Στίβεν Ελοπ (διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος το 2011) αποφάσισε να… επιτεθεί στην Apple επιλέγοντας τα Windows Phone. Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις των κινητών της Nokia να πέσουν κατά 40% και τα κέρδη της εταιρείας να συρρικνωθούν κατά 92% προτού πωληθεί η επιχείρηση στη Microsoft.
Κατά συρροήν


Το iPhone «σκότωσε» τη Nokia, όπως είπε ο φινλανδός πρωθυπουργός, και τον θάνατο αυτόν οι Φινλανδοί τον έχουν ήδη χρεώσει στον Ελοπ. Ο Αλεξάντερ Σταμπ είπε όμως ότι ένα άλλο προϊόν της Apple, το iPad, «σκότωσε» τον άλλον «εθνικό πρωταθλητή» της οικονομίας της χώρας, τη βιομηχανία χάρτου και χαρτοπολτού. Και αυτό επειδή η συσκευή της αμερικανικής εταιρείας έχει πλήξει τις πωλήσεις βιβλίων. Η καταγγελία του «φόνου» αυτού εμπεριέχει ασφαλώς πολλά στοιχεία υπερβολής. Αλλά την «προ Nokia» εποχή, τη δεκαετία του 1970 ας πούμε, ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός κλάδος συνεισέφερε κατά το ήμισυ στο σύνολο των φινλανδικών εξαγωγών.
Στην περίπτωση της βιομηχανίας χάρτου «δολοφόνος» δεν υπάρχει. Ευθύνες για τον μαρασμό του κλάδου μπορούν να αποδοθούν συλλήβδην στις κυβερνήσεις του Ελσίνκι τις τελευταίες δεκαετίες, που ταύτισαν την οικονομία της χώρας με τις τύχες μιας επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας και ενός βιομηχανικού κλάδου.
Οι ευθύνες Κατάινεν


Μεγάλη ευθύνη, ασφαλώς, φέρουν οι πιο πρόσφατες κυβερνήσεις της Φινλανδίας με έμφαση σε αυτές (από το 2011) του Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο έδωσε τη σκυτάλη στον Σταμπ για να αναλάβει (την 1η Νοεμβρίου) το αξίωμα του οιονεί υπουργού Οικονομικών της ΕΕ (επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές, τις Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ στη νέα, υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Ο Κατάινεν παρέδωσε στον Σταμπ μια οικονομία με ΑΕΠ χαμηλότερο κατά 6% συγκριτικά με το 2008 και με δημόσιο χρέος που καλπάζει ολοταχώς για τον διπλασιασμό του τη δεκαετία 2007-2017, σύμφωνα με την S&P, με χαμένο τον στόχο που είχε βάλει για το έλλειμμα (1% ως το 2015) και για το ποσοστό απασχόλησης (να φθάσει στο 72%). Η S&P, άλλωστε, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Φινλανδίας από το ΑΑΑ στο ΑΑ+ επειδή η χώρα «βρίσκεται ενώπιον μιας παρατεταμένης στασιμότητας, που είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού της, της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού της και της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης».
Τι να πει κανείς; Να αντιστρέψει χαιρέκακα τη διάσημη ρήση του Ολι Ρεν και να ευχηθεί «κουράγιο, Φινλανδοί»; Μα οι άνθρωποι δεν είναι για λύπηση! «Θα επανέλθουμε» διακήρυξε ο Αλεξάντερ Σταμπ, διευκρινίζοντας ότι σε δύο ως… τέσσερα χρόνια η χώρα του θα ξανακερδίσει το χαμένο της «Α». Ο Σταμπ παραδέχθηκε επίσης ότι «η Φινλανδία διανύει μια χαμένη δεκαετία»! Τόσος πολιτικός ρεαλισμός και τόση ειλικρίνεια από τον νέο συντηρητικό πρωθυπουργό που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες την ώρα που το λαϊκιστικό, εθνικιστικό και φυσικά ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών έχει καταθέσει πρόταση δυσπιστίας (με αφορμή βέβαια την απώλεια του «Α»), καλπάζει δημοσκοπικά (είναι ήδη το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης) και ζητεί επίμονα πρόωρες εκλογές (κανονικά θα διεξαχθούν τον Απρίλιο).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Πώς μια εταιρεία «έχτισε» μια χώρα

«Το φινλανδικό success story των τελευταίων 25 ετών καθορίστηκε εν πολλοίς από τη Nokia»
παραδέχεται ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ. «Βρισκόμασταν περίπου στην 30ή θέση των πιο προηγμένων κρατών στον κόσμο. Σήμερα αν δείτε τα διεθνή στάνταρντς και τις μετρήσεις για την εκπαίδευση, την ανταγωνιστικότητα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είμαστε στην 3η θέση. Γίναμε ένα έθνος με επιρροή τα χρόνια άνθησης της Nokia» διευκρίνισε ο Σταμπ.
Η αλήθεια είναι ότι η Nokia είναι αρχαιότερη από τη Φινλανδία! Ιδρύθηκε το 1865, ενώ η Φινλανδία έπειτα από 700 χρόνια σουηδικής και 109 ρωσικής κατοχής απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1918. Η Nokia, ασφαλώς, δεν ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια ως εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, αλλά ως… χαρτοποιία. Στη συνέχεια μεταπήδησε από το χαρτί στο καουτσούκ, από το καουτσούκ στα χημικά και τη δεκαετία του 1970 από τα χημικά στα ηλεκτρονικά και στις τηλεπικοινωνίες.
Το έτος 2000 η Nokia συνεισέφερε κατά 4% στη διαμόρφωση του φινλανδικού ΑΕΠ, κατά 70% στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Ελσίνκι, κατά 43% στις εταιρικές επενδύσεις της Φινλανδίας για την έρευνα, κατά 21% στις συνολικές εξαγωγές και κατά 14% στο σύνολο των εταιρικών φόρων στη Φινλανδία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk