Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τα αποτελέσματα των stress tests που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή ωστόσο παραμένουν ορισμένες επιφυλάξεις λόγω των ισορροπιών που καλείται να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς διασφάλιση της αξιοπιστίας των ασκήσεων προσομοίωσης, οι οποίες κατά κοινή ομολογία δεν μπορεί να έχουν μόνον… αριστούχους. Οι τραπεζίτες έχουν ήδη δει μεγάλο μέρος των δεδομένων που έχει επεξεργαστεί η Ευρωτράπεζα και εκτιμούν ότι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, θα αφορούν μόνο έναν ή δύο συστημικούς ομίλους και θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα.
«Αυστηρότητα»
Εκτός και αν υπάρξουν… πολιτικές αποφάσεις «φουσκώματος» του λογαριασμού, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν έχει κάνει γνωστή την ακριβή μεθοδολογία που θα ακολουθήσει στο στρεσάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων. «Σε έναν ισολογισμό της τάξης των 40 δισ. ευρώ, αρκεί η μεταβολή μίας παραμέτρου για την αυξομείωση του λογαριασμού κατά 500 εκατ. ή 1 δισ. ευρώ» τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΕΚΤ θέλει να αναδείξει την αυστηρότητα των stress tests, προς εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην αγορά. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει κάποιες τράπεζες να κοπούν με το… ζόρι ώστε να μη θεωρηθεί η δοκιμασία αναξιόπιστη».
Ο αναβαλλόμενος φόρος
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως πως με βάση τη λογική, η ανάγκη για δημιουργία κεφαλαίου για τον ελληνικό κλάδο δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται χαμηλό. Με τον τρόπο αυτόν θα μείνει ανέγγιχτο το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για χρήση μέρους των κεφαλαίων αυτών προς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η διαφαινόμενη επίλυση της εμπλοκής που προέκυψε μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ) της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάθεση νέας ρύθμισης στη Βουλή, με την οποία θα προσαρμοστεί το εγχώριο καθεστώς στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθείται στην Πορτογαλία. Αν εγκριθεί ως έχει η σχετική τροποποίηση από τα ευρωπαϊκά όργανα, θα προκύψει ένα όφελος της τάξης των 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειώσει ισόποσα τον λογαριασμό των ασκήσεων προσομοίωσης. Σημειώνεται πάντως ότι ως και την τυπική επικύρωση του νόμου από την ΕΤΑ και την ΕΚΤ, η συγκεκριμένη βοήθεια δεν μπορεί να συνυπολογιστεί. Αν δεν υπάρξει νέα καθυστέρηση, τα κεφάλαια αυτά θα προσμετρηθούν στα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα κληθούν να υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες στις ΕΚΤ ως τις 7 Νοεμβρίου.
Το ενδιαφέρον
Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα το μόνο που δεν απασχόλησε τις αγορές ήταν ο αναβαλλόμενος φόρος. «Το ενδιαφέρον των πελατών μας επικεντρώθηκε στις πολιτικές συνθήκες και το πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας» τονίζει σχετικά στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ερωτήσεις του τύπου «τι θα σημάνει για την αγορά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή η εγκατάλειψη του Μνημονίου από την κυβέρνηση» κυριάρχησαν στις επαφές που είχαν, ειδικά με εκπροσώπους ξένων funds. «Οι αγορές αυτή τη στιγμή είναι κλειστές για τη χώρα και θα πρέπει να περάσουν μήνες για να επανέλθουν τα spreads σε βιώσιμα επίπεδα» τονίζει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
Την Πέμπτη εμπιστευτική ενημέρωση
Μόλις τρία 24ωρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα ενημερωθούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για το αποτέλεσμα των stress tests.
Συγκεκριμένα, θα τους σταλούν με e-mail με ρήτρα εμπιστευτικότητας από τη Φρανκφούρτη τα ευρήματα της άσκησης, τα οποία με μια απαντητική επιστολή θα πρέπει να αποδεχθούν.
Η δημοσιοποίηση του λογαριασμού θα γίνει την Κυριακή. Ωστόσο δεν θα είναι αυτό το τελικό νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς σε πρώτη φάση θα ανακοινωθούν οι επιδόσεις των τραπεζών με βάση το στατικό μοντέλο, δηλαδή με χρήση των στοιχείων των ισολογισμών του 2013.
Στη συνέχεια οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για την παρουσίαση των πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης με τα οποία θα καλύψουν το έλλειμμα που θα προκύπτει. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται κέρδη που πέτυχαν μέσα στο 2014 οι αυξήσεις κεφαλαίου της περασμένης άνοιξης, άλλες κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου και ο αναβαλλόμενος φόρος. Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφανθεί επ’ αυτών των σχεδίων ως και τον Δεκέμβριο, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές.
Σημειώνεται πάντως ότι οι τράπεζες θα ενημερώσουν τις αγορές με επίσημες ανακοινώσεις αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests την ερχόμενη εβδομάδα για τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ